Doğu Karadeniz bölgesinde yayılış gösteren Alchemilla L. türlerinin morfolojik ve sitotaksonomik yönden incelenmesi
Morphological and cytotaxonomical examination of Alchemilla L. species distributed in the Black Sea region
  1. Tez No: 67005
  2. Yazar: SEMA HAYIRLIOĞLU AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alchemilla, Türkiye florası, Rosaceae, kromozom sayısı, yeni kayıtlar, Alchemilla, Flora of Turkey, Rosaceae, chromosome number, new records
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yayılış gösteren Alchemilla cinsine ait 50 tür, morfolojik ve karyolojik yönden incelenmiştir. İncelenen türlerin tamamı Alchemilla seksiyonuna dahildir. Bunlar 3 subseksiyon (Chirophyllum Rothm., Heliodrosium Rothm., Calycahthum Rothm.) ve 5 seride (Sericeae Buser, Pubescentes Buser, Vulgares Buser, Elatae Rothm., Catycinae Buser) yer almışlardır. Çalışmada kullanılan materyaller Doğu Karadeniz Bölgesi'nden (Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin) 1993-1996 yıllan arasında bitkilerin vejetasyon devrelerinde arazi çalışmaları ile toplanmıştır. Morfolojik incelemeler herbaryum örneklerinden ve kromozom sayıları da stok edilen kök uçlarından yapılmıştır. Bu çalışma sonunda Türkiye Alchemilldlan için yeni bir tür tayin anahtarı hazırlanarak, Türkiye florasına 5 yeni kayıt (A. daghestanica, A. speciosa, A. holotricha, A. smirnovii, A. epipsila) bölge florasına 14 yeni kayıt (A. sericata, A. lithophila, A. monticola, A. compactilis, A. straminea, A. erzincanensis, A. orduensis, A. hor nmüe ileri, A. hirsıttiflora, A. persica A. bursensis, A. ciminensis, A. stricta, A. dura) ilave edilmiştir. Ayrıca kayıtı şüpheli olarak verilen A. oxysepala'nın şüpheli durumu ortadan kaldırılmıştır. İncelenen 50 Alchemilla türünün tamamının somatik kromozomları sayılmıştır. Bunlardan 37 türün kromozom sayımları ilk defa yapılmıştır. Kromozom sayımlarından Alchemilla türlerinin yüksek poliploidi gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 50 Alchemilla species which are distributed in East Black Sea Region were examined in point of morphological and cytotaxonomical features. All examined species belong to the section Alchemilla. These are composed of 3 subsection (Chirophyllum Rothm., Heliodrosium Rothm., Calycahthum Rothm.) and 5 series (Sericeae Buser, Pubescentes Buser, Vulgares Buser, Elatae Rothm., Calycinae Buser). Materials used in this work were collected in their vegetation seasons from East Black Sea Region (Trabzon, Rize, Gümşhane ve Artvin) between 1993 to 1996 years. Morphological studies were carried out from herbarium specimens and chromosome numbers were detected from their young root tips. Finally, in this work, a new key was prepared for Turkish Alchemilla species. Five new records for the flora of Turkey (A. daghestanica, A. speciosa, A. holotricha, A. smirnovii, A. epipsila) fourteen new records for the flora of the region (A. sericata, A. lithophila, A. monticola, A. compactilis, A. straminea, A. erzincanensis, A. orduensis, A. bornmiielleri, A. hirsutiflora, A. persica A. bursensis, A. ciminensis, A. stricta, A. dura) were added. Nevertheles the doubtful state of A. oxysepala was abolished.The somatic chromosome numbers of all the examined 50 Alchemilla species were counted. Chromosome numbers of thirty-seven of these species were determined for the first time. According to the chromosome numbers, the species of genus Alchemilla were proven to be high polyploids.