Çocuk ve erişkin skleroderma tanılı bireylerde biyopsikososyal model temelli egzersiz yaklaşımı BETY'nin etkinliğinin araştırılması: Tek kör randomize kontrollü çalışma
Investigation effectiveness of a biopsychosocial model-based exercise approach BETY in individuals with child and adult scleroderma: A single-blinded randomized controlled trial
- Tez No: 1014213
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİBE ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Biyopsikososyal yaklaşım, Egzersiz tedavisi, Kas kuvveti, Kronik ağrı, Romatoloji, Sitokinler, Skleroderma-lokalize, Skleroderma-sistemik, Ultrasonografi-doppler, Biopsychosocial approach, Exercise therapy, Muscle strength, Chronic pain, Rheumatology, Cytokines, Scleroderma-localized, Scleroderma-systemic, Ultrasonography-doppler
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, skleroderma tanılı çocuk ve erişkin bireylerde biyopsikososyal temelli bir egzersiz modeli olan Bilişsel Egzersiz Terapi Yaklaşımı'nın (BETY) etkilerini incelemekti. Randomize tek kör kontrollü tasarıma sahip çalışmaya toplam 48 olgu/birey dahil edildi. Egzersiz grubu (EG) ve kontrol gruplarına (KG) 11'er çocuk olgu, 13'er erişkin birey atandı. EG'deki olgular/bireyler 3 ay boyunca, haftada 2 gün, yüz yüze egzersiz seanslarına katılırken, KG'ye aynı egzersizler broşür olarak verildi. Değerlendirmeler başlangıç ve 3 ay sonra tekrarlandı. Primer sonuç ölçütü olarak çocuk olgularda Juvenile Arthritis Biopsychosocial Scale, Localized Scleroderma Assessment Tool; erişkin bireylerde BETY-Biopsychosocial Questionnaire ve her iki grup için de modified Rodnan Skin Score ve 6-Minutes Walk Test kullanıldı. Sekonder sonuç ölçütleri; günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirebilme yeteneği, yaşam kalitesi, katılım, biyopsikososyal durum, yutma, ebeveyn ağrı felaketleştirme, kas kuvveti, propriosepsiyon, vasküler ve inflamatuar durum, ağrı-yorgunluk-hastalık aktivitesi, ağız açıklığı ve fonksiyonel performans testlerini içerdi. Çocuk olgularda, ebeveynlerinde ve erişkin bireylerde grup içi ve gruplar arası değişimlerde genel olarak tüm ölçüm sonuçlarında EG lehine bir iyileşme saptandı (p<0,05). Öte yandan KG'de de fiziksel performans ve fonksiyona yönelik ölçümlerde iyileşmeler görüldü (p<0,05). Sonuç olarak skleroderma tanısına sahip hem çocuk hem de erişkin olgular/bireyler için biyopsikososyal model temelinde bir egzersiz yaklaşımı olarak BETY'nin etkinliği ortaya kondu ve nitel verilerle çalışmanın veriminin arttırılması planlandı. Yazar, doktora eğitimi süresince TÜBİTAK 2211-A Yurt İçi Genel Doktora Burs Programı kapsamında desteklendi. Bu tez çalışması, TÜBİTAK 1002-A programı kapsamında 126S011 numaralı proje ile desteklendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of the Cognitive Exercise Therapy Approach (BETY, Bilişsel Egzersiz Terapi Yaklaşımı) on patients with scleroderma. A total of 48 participants were included in the randomized single-blind controlled study. The exercise group (EG) and the control group (CG) were randomly assigned, with 11 children and 13 adults in each group. The participants in the EG attended face-to-face exercise sessions twice a week for 3 months, while the CG received the same exercises in brochure form. Assessments were repeated at baseline and after 3 months by a blinded assessor. The primary outcome measures were the Juvenile Arthritis Biopsychosocial Scale and the Localized Scleroderma Assessment Tool for pediatric participants; the BETY-Biopsychosocial Questionnaire for adult participants; and the modified Rodnan Skin Score and the 6-Minutes Walk Test for both groups. Secondary outcome measures included daily activities, quality of life, participation, biopsychosocial status, swallowing, pain catastrophizing, muscle strength, joint position sense, vascular status, inflammatory status, mouth opening, and functional performance tests. In children, their parents, and adult participants, improvements in favor of EG were generally found across all measurement results for intra- and inter-group changes (p<0.05). On the other hand, improvements were also observed in CG for physical performance and function measurements (p<0.05). In conclusion, the effect of BETY as a biopsychosocial model-based exercise approach for both child and adult patients with scleroderma was demonstrated, and it was planned to increase the study's output with qualitative data. The author was supported by the TÜBİTAK 2211-A National PhD Scholarship Program during her doctoral education. This thesis research was supported by TÜBİTAK Project No. 126S011, the TÜBİTAK 1002-A program.