Spor lisesinde okuyan takım ve bireysel spor yapan öğrencilerde görülen spor yaralanmalarının nedenlerinin incelenmesi
An investigation of the causes of sports injuries in team and individual athletes studying at sports high schools
  1. Tez No: 1014236
  2. Yazar: RUKİYE ASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Lisesi, Spor Yaralanması, Takım Sporları, Bireysel Sporlar, Spor branşları, Spor okulları, Spor yaralanmaları, Sporcu öğrenciler, Sportif sorunlar, Sports High School Students, Sports Injuries, Team Sports, Individual Sports, Sport branches, Sports schools, Athletic injuries, Sportsmen students, Sportive problems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor liselerinde öğrenim gören öğrencilerde bireysel ve takım spor branşlarında görülen spor yaralanmalarının türlerini, nedenlerini ve sıklığını incelemek; ayrıca bu yaralanmaların çeşitli demografik ve sportif değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel ve ilişkisel tarama modelleri kapsamında yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında Şırnak ilindeki spor liselerinde öğrenim gören ve aktif olarak spor yapan toplam 364 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların 238'i erkek, 126'sı kadın; 259'u takım sporları, 105'i ise bireysel spor branşlarıyla ilgilenmektedir. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ile Sporda Yaralanmaya Neden Olan Faktörler Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 26.0 programından yararlanılmış; betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü ANOVA analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre spor yaralanmalarının bireysel ve takım spor branşlarına göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Yaralanmaların oluşumunda kişisel, çevresel, psikolojik ve antrenman programına bağlı etkenlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet, lisans durumu, antrenman süresi ve spor branşı gibi değişkenlerin yaralanma nedenleri üzerinde belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle antrenman yoğunluğu ve süresindeki artışın yaralanma riskini etkilediği görülmüştür. Elde edilen sonuçların, sporcu sağlığının korunmasına ve spor yaralanmalarını önlemeye yönelik uygulamalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the types, causes, and frequency of sports injuries observed among students studying at sports high schools in individual and team sports branches, and to determine whether these injuries differ according to various demographic and sportive variables. The research was conducted within the scope of descriptive and relational survey models, which are among the quantitative research methods. The sample of the study consisted of 364 students actively engaged in sports and studying at sports high schools in Şırnak province during the 2025–2026 academic year. Of the participants, 238 were male and 126 were female; 259 were involved in team sports and 105 in individual sports branches. A personal information form and the Scale of Factors Causing Sports Injuries were used as data collection tools. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 26.0 software, and descriptive statistics, independent samples t-test, and one-way ANOVA analyses were applied. The findings revealed that sports injuries differed according to individual and team sports branches. It was determined that personal, environmental, psychological, and training-related factors were effective in the occurrence of injuries. In addition, variables such as gender, license status, training duration, and sports branch were found to be significant determinants of injury causes. In particular, increases in training intensity and duration were associated with changes in injury risk. The results obtained are considered to contribute to the protection of athlete health and the development of practices aimed at preventing sports injuries.