Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin güvenlik iklimi algısı ile çalışma ortamındaki risklere karşı tutumu arasındaki ilişki
The relationship between surgical nurses' perceptions of safety climate and their attitudes toward workplace risks
- Tez No: 1014235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA ÖZŞAKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşirelik, Güvenlik iklimi, Safety climate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin güvenlik iklimi algısı ile çalışma ortamındaki risklere karşı tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Nisan–Haziran 2024 tarihleri arasında cerrahi kliniklerde çalışan 151 hemşire ile yürütüldü. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu,“Hemşirelerin Çalışma Ortamındaki Risklere Karşı Tutumu Ölçeği”ve“Güvenlik İklimi Ölçeği”kullanılarak çevrim içi olarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü ANOVA, Bonferroni post-hoc ve Pearson Korelasyon analizleri kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Hemşirelerin Çalışma Ortamındaki Risklere Karşı Tutumu Ölçeği toplam puanı 3,44±0,58, Güvenlik İklimi Ölçeği toplam puanı 2,94±0,75 olarak bulundu. Kadınların ve mesleki deneyimi daha az olanların bireysel yaklaşım puanları daha yüksek bulundu (p<0,05). Mesleki riskler konusunda eğitim alan hemşirelerin tutum puanları daha yüksek bulundu (p<0,05). Poliklinikte çalışan ve haftalık çalışma süresi daha az olan hemşirelerin güvenlik iklimi algıları daha yüksek bulundu (p<0,05). Güvenlik iklimi ile risklere karşı tutum arasında pozitif ve yüksek düzeyde anlamlı ilişki saptandı (r=0,814; p<0,001). Sonuç: Araştırma sonuçları, hemşirelerin güvenlik iklimi algılarının orta düzeyde, çalışma ortamındaki risklere karşı tutumlarının ise olumlu düzeyde olduğunu gösterdi. Güvenlik iklimi ile hemşirelerin çalışma ortamındaki risklere karşı tutumları arasında güçlü ve pozitif ilişki bulundu. Güvenlik ikliminin geliştirilmesi ve çalışanlara yönelik eğitimlerin artırılması ile risklere karşı daha olumlu tutumların desteklenebileceği belirlendi. Anahtar Kelimeler; Güvenlik iklimi; Mesleki risk; Cerrahi Hemşireliği
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the relationship between nurses' perceptions of safety climate and their attitudes toward risks in the workplace in surgical clinics. Methods: This descriptive study was carried out with 151 nurses working in surgical clinics between April and June 2024. Data were collected online using a Descriptive Information Form, the“Attitude Scale Toward Risks in the Workplace for Nurses,”and the“Safety Climate Scale.”Data were analyzed using descriptive statistics, Independent Samples t-test, One-Way ANOVA, Bonferroni post-hoc, and Pearson correlation analyses. Statistical significance was set at p < 0.05. Results: The mean total score of the Attitude Scale Toward Risks in the Workplace for Nurses was 3.44±0.58, and the mean total score of the Safety Climate Scale was 2.94±0.75. Female nurses and those with less professional experience had higher individual approach scores (p<0.05). Nurses who received training on occupational risks had higher attitude scores (p<0.05). Nurses working in outpatient clinics and those with fewer weekly working hours had higher safety climate perceptions (p<0.05). A positive and strong significant relationship was found between safety climate and attitudes toward risks (r=0.814; p<0.001). Conclusion: The findings showed that nurses' perceptions of safety climate were at a moderate level, while their attitudes toward workplace risks were positive. A strong and positive relationship was identified between safety climate and attitudes toward risks. Improving the safety climate and increasing training on occupational safety may support more positive attitudes toward workplace risks. Keywords; Safety climate; Occupational risk; Surgical Nursing