Tarantula cubensis D6 ve aloe veranın yanık iyileşmesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of Tarantula cubensis D6 and aloe vera on burn healing
  1. Tez No: 1014237
  2. Yazar: BURAK NECATİ IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANSER YILMAZ DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yanık Tedavisi, Yanık Patofizyolojisi, İyileşme Evreleri, Aloe Vera, Tarantula Cubensis D6, Burn Treatment, Burn Pathophysiology, Healing Stages, Aloe Vera, Tarantula Cubensis D6
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Işık B.N., Tarantula Cubensis D6 ve Aloe Veranın Yanık İyileşmesi Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Van, 2026. 4 gruba ayırdığımız ratların sırt kısmında yanık oluşturmak amacıyla kenarları 1,5 cm uzunluğunda, 1,5 mm kalınlığında kare şeklinde, sıcaklığı 180 derecede sabit tutan, dijital termometreli ısıtıcıya entegre edilmiş demir levha ile rat sırtında standardize 2. derece yanık modeli oluşturuldu. Grup 1 (n=8): kontrol (tedavisiz); Grup 2 (n=8): topikal Aloe vera (AV); Grup 3 (n=8): subkütan Tarantula cubensis D6 (TC) enjeksiyonu (0,2 cc); Grup 4 (n=8): AV + TC kombinasyonu. Uygulamalar 0., 5., 7. ve 10. günlerde tekrarlandı. 0., 5., 7. ve 10. günlerde şeffaf asetat kâğıt yöntemiyle yanık alanı ölçümleri yapıldı. 10. gün sonunda sakrifiye edilen ratlardan alınan doku örnekleri; Hematoksilen-Eozin (HE), Masson Trikrom (MT) ve Desmin boyama ile ışık mikroskobunda değerlendirildi. İstatistiksel analizde Ki-kare ve Kruskal-Wallis testleri kullanıldı. Makroskopik değerlendirmede AV+TC grubunda 10. gün yanık alanı ortalaması 80,63 mm² iken kontrol grubunda 140,63 mm² olarak ölçüldü (p<0,05). Histopatolojik incelemede AV+TC grubu; yanık derinliği, inflamasyon, nötrofil yoğunluğu ve vasküler tromboz parametrelerinde en düşük skorları gösterirken; reepitelizasyon (%62,5 belirgin), epitel kalınlığı (%62,5 belirgin), neovaskülarizasyon (%37,5 orta), granülasyon dokusu tamamlanması (%87,5) ve vital deri ekleri korunumu (%62,5 belirgin) parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı üstünlük sergiledi. Çalışmamız, AV ve TC'nin kombine kullanımının sinerjik etki oluşturarak yanık iyileşmesini tek ajan uygulamalarına ve kontrole kıyasla belirgin biçimde hızlandırdığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, söz konusu kombinasyonun yanık tedavisinde tamamlayıcı bir ajan olarak klinik araştırmalarda test edilmesine zemin hazırlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Işık B.N., Investigation of the Effects of Tarantula Cubensis D6 and Aloe Vera on Burn Healing. Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine, Department of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery, Medical Specialty Thesis, Van, 2026. To induce burns on the backs of the rats, which were divided into 4 groups, a standardized second-degree burn model was created using an iron plate integrated into a digital thermometer-equipped heater that maintained a constant temperature of 180 degrees Celsius; the plate was square in shape, with sides 1,5 cm long and 1,5 mm thick. Group 1 (n=8): control (untreated); Group 2 (n=8): topical Aloe vera (AV); Group 3 (n=8): subcutaneous Tarantula cubensis D6 (TC) injection (0,2 cc); Group 4 (n=8): AV + TC combination. Treatments were repeated on days 0, 5, 7, and 10. Burn area measurements were performed on days 0, 5, 7, and 10 using the acetate paper method. Tissue samples obtained from rats sacrificed on day 10 were evaluated under a light microscope using Hematoxylin-Eosin (HE), Masson's Trichrome (MT), and Desmin staining. Chi-square and Kruskal-Wallis tests were used for statistical analysis. In the macroscopic evaluation, the mean burn area on day 10 was 80,63 mm² in the AV+TC group and 140,63 mm² in the control group (p<0,05). In the histopathological examination, the AV+TC group showed the lowest scores for burn depth, inflammation, neutrophil density, and vascular thrombosis parameters; it demonstrated statistically significant superiority in the parameters of re-epithelialization (62,5% marked), epithelial thickness (62,5% marked), neovascularization (37,5% moderate), granulation tissue completion (87,5%), and preservation of vital skin grafts (62,5% marked). Our study demonstrates that the combined use of AV and TC creates a synergistic effect, significantly accelerating burn healing compared to single-agent applications and the control group. These findings suggest that this combination could serve as a basis for testing the combination as a complementary agent in clinical trials for burn treatment.