Amatör spor kulüplerinin var olma çabasında, büyükşehir belediyelerinin rolü; Manisa ili örneği
The role of metropolitan municipalities in the efforts of amateur sports clubs to exist: The case of Manisa province
  1. Tez No: 1014283
  2. Yazar: ALPARSLAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELHAN ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Amatör spor kulüpleri, büyükşehir belediyeleri, spor yönetişimi, yerel yönetimler, spor politikaları 2026, 136 Sayfa, Amateur sports clubs, metropolitan municipalities, sport governance, local governments, sports policies 2026, 136 Pages
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Alparslan KAYA Manisa Celal Bayar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sporda Psikososyal Alanlar Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Selhan ÖZBEY Bu araştırmanın amacı, Manisa ilinde büyükşehir belediyesinin amatör spor kulüplerine sağladığı desteklerin kapsamını, niteliğini ve yeterliliğini belirleyerek mevcut durumu çok boyutlu bir çerçevede analiz etmektir. Bu doğrultuda, büyükşehir belediyeleri tarafından sunulan mali destekler, tesis ve altyapı imkânları, eğitim faaliyetleri ve organizasyonel katkıların amatör spor kulüplerinin sürdürülebilirliği üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; fenomenolojik desen çerçevesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2020 yılından itibaren en az iki dönemdir görev yapan amatör spor kulübü yöneticilerinden oluşan 21 katılımcı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler, MaxQDA programı aracılığıyla içerik analizi ve tematik analiz yöntemleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, amatör spor kulüplerinin büyük ölçüde belediyelerden destek aldığını; ancak bu desteklerin çoğunlukla mali ve lojistik boyutta yoğunlaştığını, tesis, altyapı ve kurumsal kapasite geliştirme alanlarında ise sınırlılıklar bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, desteklerin sürekliliği ve planlama konusunda eksiklikler olduğu, kulüplerin özellikle sürdürülebilir finansman, nitelikli insan kaynağı ve tesis erişimi konularında önemli sorunlar yaşadığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, yerel yönetimlerin amatör spor kulüplerine yönelik desteklerinin daha planlı, sürdürülebilir ve bütüncül bir yaklaşımla yeniden yapılandırılması gerektiği ortaya konulmuştur. Bu kapsamda, yalnızca mali desteklere dayalı bir anlayış yerine; eğitim, altyapı geliştirme, yönetsel kapasite artırımı ve çok paydaşlı spor yönetişimi modellerini içeren stratejik politikaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Alparslan KAYA Manisa Celal Bayar University Graduate School of Education Department of Psychosocial Fields in Sports Supervisor: Prof. Dr. Selhan ÖZBEY The aim of this study is to analyze the scope, nature, and adequacy of the support provided by the metropolitan municipality to amateur sports clubs in Manisa within a multidimensional framework. In this context, the effects of financial support, facility and infrastructure opportunities, educational activities, and organizational contributions offered by metropolitan municipalities on the sustainability of amateur sports clubs were evaluated. A qualitative research method was adopted in the study, and a semi-structured interview technique was employed within the framework of phenomenological design. The study group consisted of 21 participants who are administrators of amateur sports clubs and have been serving in their positions for at least two terms since 2020. The data obtained were analyzed through content analysis and thematic analysis using the MaxQDA software. The findings of the study indicate that amateur sports clubs largely receive support from municipalities; however, these supports are predominantly concentrated on financial and logistical aspects, while there are notable limitations in terms of facilities, infrastructure, and institutional capacity development. In addition, deficiencies were identified regarding the continuity and systematic planning of the support, and it was determined that clubs face significant challenges, particularly in sustainable financing, qualified human resources, and access to facilities. As a result of the study, it has been revealed that the support provided by local governments to amateur sports clubs should be restructured within a more planned, sustainable, and holistic framework. In this regard, it is recommended to develop strategic policies that go beyond financial support and include education, infrastructure development, managerial capacity building, and multi-stakeholder sports governance models.