Türkiye'de profesyonel futbol kulüplerinin ve futbolcuların vergilendirilmesi
Taxatement on professional football clubs and footballers in Turkey
- Tez No: 368403
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türk Vergi Sistemi, Profesyonel Futbol Kulüpleri, Profesyonel Futbolcular, Ücret Geliri, Ücret Gelirinde Stopaj, Turkish Tax System, Professional Football Clubs, Professional Footballers, Salary Income, Interaption on Salary Income
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
“Türkiye'de Profesyonel Futbol Kulüplerinin ve Futbolcuların Vergilendirilmesi”isimli çalışmamızda temel konu, var olan küreselleşme akımının etkisiyle beraber, futbolcu oynama haklarının kulüpler arası geçişi esnasında oluşan yüksek bedeller ve bu bedellerin gerek futbol kulüpleri, gerekse de futbolcular açısından vergilendirme altına alınması çabasının incelenmesi ve buna bağlı olarak da ortaya çıkan ve çıkması muhtemel sorunlara, yabancı ülke örnekleri ile beraber yaklaşarak, çözüm önerilerinde bulunmaktır. Bu çalışmada, spor ve spor faaliyetlerinde yer alan kurum ve kuruluşların tarihsel gelişimi irdelenerek, kuruluşundan günümüze kadar, bu büyük organizasyon içerisinde yer alan kurum ve kişiler, ayrıntılı olarak değerlendirilmeye çalışılacaktır. Ülkemiz vergi sisteminde amatör futbolcular, belirli bir ücret almamakla beraber, parasal bir takım menfaatler elde ederek, sportif yaşamlarını sürdürmektedirler. Dolayısıyla, vergiye muhatap da olmamaktadırlar. Profesyonel futbolcular ise ücret karşılığında, profesyonel futbol faaliyetini gerçekleştirmiş oldukları için, vergisel anlamda mükellef konumunda yer almaktadırlar. Bu nedenle, çalışmamızda profesyonel futbolun kurum ve kişileri ile beraber, vergisel manada ne gibi avantajlara ve dezavantajlara sahip olduğu irdelenmeye çalışılacaktır. Türk futbolunda yer alan bu kişilerin, vergi kanunları ile olan ilişkileri ortaya konulmaya çalışılacak, bu bağlamda ülkemizde, profesyonel futbolun vergilendirilme anlayışı ve vergi istisnaları değerlendirilecektir. Çifte vergilendirme konusu, tanım ve istisnalarıyla açıklanmaya çalışacak ve ülkemizde profesyonel futbol faaliyetini icra eden yabancı uyruklu oyuncular açısından, genel bir değerlendirme yapılacaktır. Ücret geliri, nelerin ücret olarak sayılacağı ve sayılamayacağı belirtilerek, profesyonel futbolcuların elde etmiş oldukları gelirler ve bu gelirlerin hangi kanunlara göre, nasıl vergilendirilme altına alındıkları yabancı ülkelerdeki uygulamalarla kıyaslanarak, açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this work, called“Taxation of Professional Clubs and Footballers in Turkey”, basic subject is the transfers of footballers' playing rights between professional football clubs has increased with the effects of globalization. For that reason players' salaries and also payments for buying this players' playing rights became huge values. In this work, basic aim is efforts of taxement on professional football clubs and footballers and also reference between with the other country examples, and trying to find solution advices for these. In this work, foundations and also institutions placed in sports and sportive activities will investigate in historical development. From foundation to today this kind of big organisations will try to explain with details. In our national tax system, there are some differences between amateur and professional sportmen and also for football players. In our country, only sport that has been accepted as a professional sport is football. As a result of this situation, i will try to explain what is professional football's advantages and disadvantages. In this work, i will also try to explain the relationship between tax laws and people who placed in Turkish football organisation. As a result of this relationship our country's taxation system and taxament exeptions will try to evaluate. Double taxation will try to write with full meaning and exeptions and also i will try to write a general evaluation for foreign professional football players who play in Turkish Super League. Salary income, what can be accepted as a salary but also what can't be accepted as a salary will try to define and also how can this salary incomes have taxed by tax laws. As a consequence of this, i will reference our tax system on professional football players with other country's professional footballers.