Laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde anestezi indüksiyonu sırasında gürültü kontrolünün ameliyat sonrası hemodinamik parametrelere, ağrıya, bulantı-kusmaya ve anesteziden iyileşme süresine etkisi
The effect of noise control during anesthesia induction in laparoscopic cholecystectomy surgery on postoperative hemodynamic parameters, pain, nausea and vomiting, and recovery time from anesthesia
  1. Tez No: 1014284
  2. Yazar: ÇAĞLA AVCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, Gürültü, Kolesistektomi, İndüksiyon, Anesthesia, Noise, Cholecystectomy, Induction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde anestezi indüksiyonu sırasında gürültü kontrolünün ve gürültü seviyesinin ameliyat sonrası hastaların hemodinamik parametrelerine, ağrılarına, bulantı-kusmalarına ve anesteziden iyileşme sürelerine etkisinin belirlenmesi amacıyla randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yapıldı. Araştırma verileri 1 Ekim 2024-31 Aralık 2025 tarihlerinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathane biriminde toplandı. Araştırma aktif kontrollü kulaklık grubu, pasif kontrollü kulaklık grubu ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruptan oluştu. Araştırma örneklemini 105 birey oluşturdu. Araştırma verileri“Hasta Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Hasta İzlem Formu”,“Numerik (sayısal) Analog Skala”,“Modifiye Aldrete Skoru”ve“Bulantı Değerlendirilmesi için Vizüel Analog Skala”ile toplandı. Verilerin analizinde R programı ve IBM AMOS V24 paket programı kullanıldı. Araştırma bulgularına bakıldığında aktif ve pasif kontrollü kulaklık grubundaki bireylerin kontrol grubuyla karşılaştırıldığında indüksiyon süresi ve derlenme süresinin anlamlı derecede daha kısa olduğu bulundu. Ameliyat sonrası bakım ünitesinde aktif ve pasif kontrollü kulaklık grubundaki bireylerin hemodinamik parametreleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında ateş, solunum sayısı ve satürasyon değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken; nabız, sistolik ve diyastolik kan basıncı değerlerinin daha düşük olduğu bulundu. Ameliyat sonrası bakım ünitesinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında aktif ve pasif kontrollü kulaklık grubundaki bireylerin ağrı şiddetleri Numerik Analog Skalaya göre daha düşük bulundu. Araştırmanın sonucunda kolesistektomi cerrahisinin anestezi indüksiyonu aşamasında gürültü kontrolünün indüksiyon ve derlenme süresinin kısaltmada, bireylerin hemodinamik parametrelerini iyileştirmede ve ağrı şiddetini azaltmada etkili olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a randomized controlled experimental study to determine the effects of noise control and noise level during anesthesia induction in laparoscopic cholecystectomy surgery on postoperative hemodynamic parameters, pain, nausea-vomiting, and recovery time from anesthesia. The research data were collected in the operating room unit of Tekirdağ Namık Kemal University Faculty of Medicine Hospital between October 1, 2024 and December 31, 2025. The research consisted of 3 groups: active-controlled headphone group, passive-controlled headphone group, and control group. The research sample consisted of 105 individuals. The research data were collected using the“Patient Identifying Characteristics Form”,“Patient Follow-up Form”,“Numeric Analog Scale”,“Modified Aldrete Score”and“Visual Analog Scale for Nausea Assessment”. R program and IBM AMOS V24 package program were used in the analysis of the data. The research findings found that the induction time and recovery time were significantly shorter when compared to the control group in the active and passively controlled headphone group. When the hemodynamic parameters of the individuals in the active and passively controlled headphone group were compared to the control group in the postoperative care unit, no significant difference was found between fever, respiratory rate and saturation values. Pulse, systolic and diastolic blood pressure values were found to be lower. When compared to the control group in the postoperative care unit, the pain intensity of the individuals in the active and passively controlled headphone group was found to be lower according to the Numerical Analog Scale. As a result of the research, it was concluded that noise control during the anesthesia induction phase of cholecystectomy surgery was effective in shortening the induction and recovery time, improving the hemodynamic parameters of the individuals and reducing the pain intensity.