Farklı yaş kategorilerinde mücadele eden voleybol oyuncularının sıçrama performansı ile bazı anaerobik aktivitelerin ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of the relationship between jump performance and some anaerobic activities in volleyball players competing in different age categories
- Tez No: 1014290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN DİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dikey sıçrama, Sprint, Voleybol, Çeviklik, Vertical jumping, Sprint, Volleyball, Agility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı yaş kategorilerinde mücadele eden kadın voleybol oyuncularında sıçrama performansı ile bazı anaerobik performans parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya U12 (n=12), U14 (n=12) ve U16 (n=12) kategorilerinde aktif olarak voleybol oynayan toplam 36 gönüllü kadın sporcu katılmıştır. Sporcuların boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçülmüş; ayrıca tüm katılımcılara standart test protokollerine uygun şekilde dikey sıçrama, 10 metre sprint ve Illinois çeviklik testleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler yaş gruplarına göre karşılaştırılmış ve değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre yaş grupları arasında boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve sprint performansı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Buna karşın dikey sıçrama ve Illinois çeviklik testi performanslarında bazı yaş grupları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). Özellikle U12 grubunun, U14 grubuna göre daha yüksek dikey sıçrama ve daha iyi çeviklik performansı gösterdiği belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonuçları, dikey sıçrama performansı ile Illinois çeviklik testi arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu göstermiştir (r=-0.758, p<0.001). Ayrıca dikey sıçrama performansı ile sprint performansı arasında orta düzeyde negatif ilişki tespit edilmiştir (r=-0.555, p<0.05). Regresyon analizi sonuçlarına göre ise dikey sıçrama performansının çeviklik performansındaki varyansın yaklaşık %57'sini açıkladığı belirlenmiştir (R²=0.57). Bununla birlikte dikey sıçramadaki her 1 cm'lik artışın Illinois çeviklik testi performansında yaklaşık 0.195 saniyelik iyileşme sağladığı saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, genç kadın voleybolcularda sıçrama performansının sprint ve çeviklik gibi anaerobik performans parametreleri ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca elde edilen bulgular, performans gelişiminin yalnızca kronolojik yaş ile açıklanamayacağını ortaya koymaktadır. Çalışma sonuçlarının; antrenörler, kondisyonerler ve spor bilimciler için performans değerlendirmesi, yetenek seçimi ve yaşa uygun antrenman planlaması açısından önemli bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between jump performance and certain anaerobic performance parameters in female volleyball players competing in different age categories. A total of 36 female volleyball players competing in U12 (n=12), U14 (n=12), and U16 (n=12) categories voluntarily participated in the study. Anthropometric measurements including height and body mass were recorded, and motor performance tests consisting of vertical jump, 10-m sprint, and Illinois agility test were applied to all participants under standardized conditions.The obtained data were analyzed according to age groups, and the relationships between variables were evaluated using correlation and regression analyses. The findings revealed no statistically significant differences between age groups in height, body mass, and sprint performance (p>0.05). However, significant differences were observed in vertical jump and Illinois agility test performances between some age categories (p<0.05). In particular, the U12 group demonstrated better vertical jump and agility performances compared to the U14 group.Correlation analysis showed a significant negative relationship between vertical jump and Illinois agility test performance (r=-0.758, p<0.001). In addition, a moderate negative correlation was found between vertical jump and sprint performance (r=-0.555, p<0.05). Regression analysis indicated that vertical jump performance explained approximately 57% of the variance in agility performance (R²=0.57). Furthermore, each 1-cm increase in vertical jump height was associated with an improvement of approximately 0.195 seconds in Illinois agility test performance.In conclusion, the findings suggest that jump performance is closely associated with anaerobic performance parameters such as sprint and agility in young female volleyball players. The study also indicates that chronological age alone may not fully explain performance development in youth volleyball players. These results may provide useful information for coaches and sports scientists in talent identification, performance evaluation, and age-specific training planning in volleyball.