Farklı sıklet ve kategorilerdeki serbest stil güreşçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarının incelenmesi
Investigation of nutritional habits and nutritional support use of freestyle wrestlers in different weights and categories
- Tez No: 582803
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİL DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, serbest stil güreşçiler, beslenme destek ürünü, Nutrition habits, elite wrestlers, nutritional support product
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Farklı Sıklet ve Kategorilerdeki Serbest Stil Güreşçilerin Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Destek Ürünü Kullanma Durumlarının İncelenmesi Kişilerin sağlıklı bir büyüme ve gelişim sağlayabilmesi için yeterli beslenmenin yanında dengeli beslenmek te çok önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğeleri ve enerji miktarı, yaş ve cinsiyet gibi çeşitli değişkenler açısından etkilenmektedir. Ayrıca vücuda alınan besinlerin yeter miktarda ve kalitede olması, sağlık açısından önemli bir etkiye sahiptir. Sporcuların ise diğer insanlara göre sağlığın yanında beslenmeye daha da dikkat etmesi gerekmektedir. Fiziksel performansın yeterli düzeye çıkması ve devam edebilmesi, sporcunun beslenmesine dikkat etmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu araştırmanın amacı, serbest stil güreşçilerde beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanım durumlarında farklılık olup olmadığını incelemek ve değerlendirmektir. Araştırmanın çalışma evrenini, Türkiye Güreş Federasyonunun 2018 yılı faaliyet programında yer alan büyükler, U-23 ve gençler kategorilerinde Türkiye şampiyonalarında mücadele eden güreşçiler oluşturmaktadır. 310 serbest stil güreşçi, örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırmada beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanma ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesi ve değerlendirilmesinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Ölçekten alınan puanlara ait frekans ve yüzde dağılımları hesaplanmış, gruplar içindeki farkların anlamlılığı test edilirken, t-testi ve ki kare testleri uygulanmıştır. Araştırmada hata payı 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda, güreşçilerin büyük çoğunluğunun beslenmelerine dikkat ettikleri ve beslenme ile başarı arasında ilişki kurdukları belirlenmiştir. Güreşçilerin çoğunluğunun müsabaka veya antrenman öncesi 1-2 saat içinde, müsabaka veya antrenman sonrası ise 0-1 saat içinde yemek yedikleri belirlenmiştir. Güreşçilerin %50,6'sının beslenme destek ürünü kullandığı ve beslenme destek ürünü kullanan güreşçilerin beslenmeye dikkat etme durumları ve öğün atlama durumları açısından kendi aralarındaki farkların istatistiksel açıdan anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Nutritional Habits and Nutritional Support Use of Freestyle Wrestlers in Different Weights and Categories In order to ensure healthy growth and development, balanced nutrition as well as adequate nutrition is very important. The nutrients needed by the body and the amount of energy are affected by various variables such as age and gender. In addition, the amount of nutrients taken into the body in a sufficient amount and quality, has a significant impact on health. Athletes need to pay more attention to nutrition than to other people. Physical performance is sufficient to be able to continue and be able to continue with the athlete's attention to nutrition. he aim of this study is to examine whether there is a difference in the use of free style wrestlers in dietary habits and nutritional support product use cases. The population of the study, Turkey Wrestling Federation in 2018. Located in major program activities constitute wrestlers who are fighting in the U-23 category and youth championships in Turkey. 310 free style wrestlers formed the sample group. Nutritional habits and nutritional support product use scale and personal information form were used in the study. SPSS 25.0 package program was used to analyze and evaluate the collected data. The frequency and percentage distributions of the scores were calculated and t-test and chi-square tests were applied. The error rate was taken as 0.05. As a result of the research, it was determined that most of the wrestlers paid attention to their nutrition and found a relationship between nutrition and success. It was determined that most of the wrestlers had to eat in 1-2 hours before the competition or training, and 0-1 hours after the competition or training. It was concluded that 50.6% of the wrestlers used nutritional support products and the differences between them in terms of feeding status of the wrestlers using nutrition support products and their skipping status were statistically significant.