Yes-associated protein (YAP) ve PDZ-binding motif (TAZ)'ın small for gestational age (SGA) gelişimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of yes-associated protein (YAP) and transcriptional co-activator with PDZ-binding motif (TAZ) on the development of small for gestational age (SGA)
- Tez No: 1014322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ÇAĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anjiyogenez, Hippo sinyal yolağı, SGA, YAP/TAZ, Angiogenesis, Hippo signaling pathway, SGA, YAP/TAZ
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yes-associated protein (YAP) ve transcriptional co-activator with PDZ-binding motif (TAZ), Hippo sinyal yolağının temel efektörleri olup hücresel proliferasyon, farklılaşma, mekanotransdüksiyon ve anjiyogenez süreçlerinde önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda YAP/TAZ sinyal yolunun plasental gelişim, trofoblast invazyonu ve fetal büyümenin düzenlenmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Small for gestational age (SGA), doğum ağırlığının ve/veya doğum boyunun gebelik haftasına ve cinsiyete göre 10 persentilin altında olması olarak tanımlanmakta olup maternal, fetal ve plasental birçok faktörle ilişkilendirilmektedir. Ancak idiopatik SGA gelişiminde YAP/TAZ ekspresyonunun rolünü inceleyen çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışma, bilinen risk faktörü olmayan SGA bebeklerde, YAP/TAZ proteinlerinin SGA gelişimindeki potansiyel rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Nisan 2025-Mart 2026 tarihleri arasında başvuran gebelik süresince ve doğum sırasında herhangi bir patoloji saptanmayan, bilinen akut veya kronik hastalığı olmayan annelerden doğan ve gestasyon yaşı 34 haftanın üzerinde olan AGA ve SGA olan yenidoğanlar dahil edildi. Çalışmaya 45 SGA ve 45 AGA olmak üzere toplam 90 yenidoğan alındı. Doğum sonrası göbek kordonundan elde edilen serum örneklerinde YAP ve TAZ düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Veriler uygun istatistiksel yöntemler ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen AGA bebeklerin doğum ağırlığı 3199±376 gram, boyları 50±2 cm iken SGA bebeklerin ise sırasıyla 2528±313 gram ve 47,2±2,4 cm idi. Bebeklerin doğum ağırlığı ve persentil, boy ve persentil, baş çevresi ve persentil, APGAR 1. ve 5. dk değerleri AGA grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek iken; doğum haftası, anne yaşı, parite, gebelik öncesi anne ağırlığı, doğumda anne ağırlığı, annenin vücut kitle indeksi, gebelikte anne kilo alım oranı ve anne Hb değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Etnik kökene göre antropometrik ölçülerinin karşılaştırılmasında, Türk ve diğer etnik gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. YAP ve TAZ düzeyleri SGA grubunda AGA grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. SGA gelişimi açısından YAP/TAZ düzeyleri, yüksek anne vücut kitle indeksi (VKİ), bebek cinsiyeti, annede anemi olması, ileri anne yaşı gibi hiçbir parametre risk faktörü olarak tespit edilmedi. Sonuç: Çalışmamız idiopatik SGA gelişiminde Hippo-YAP/TAZ sinyal yolağının rol oynayabileceğini desteklemektedir. Ancak bu ilişkinin serum düzeylerinden çok, yolaktaki fonksiyonel aktivite ve hücresel düzenleme mekanizmaları ile ilişkili olduğu düşünülmüştür. Maternal VKİ, gebelikte kilo alımı, hemoglobin düzeyi, anne yaşı ve parite gibi değişkenlerin SGA gelişimi açısından bağımsız belirleyiciler olarak ortaya konulamamış olması, bu tablonun multifaktöriyel ve karmaşık bir etiyolojiye sahip olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Yes-associated protein (YAP) and transcriptional co-activator with PDZ-binding motif (TAZ) are the primary effectors of the Hippo signaling pathway and play a crucial role in cellular proliferation, differentiation, mechanotransduction and angiogenesis. In recent years, the YAP/TAZ signaling pathway has been shown to be effective in regulating placental development, trophoblast invasion and fetal growth. Small for gestational age (SGA) is defined as a birth weight and/or birth length below the 10th percentile for gestational age and sex is associated with various maternal, fetal and placental factors. However, the number of studies investigating the role of YAP/TAZ expression in the development of idiopathic SGA is limited. This study was conducted to evaluate the potential role of YAP/TAZ proteins in the development of SGA in infants without known risk factors. Materials and Methods: The study included AGA and SGA newborns with a gestational age of over 34 weeks, born to mothers with no known acute or chronic diseases and no detected pathology during pregnancy or delivery, who presented to the University of Health Sciences Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology between April 2025 and March 2026. A total of 90 newborns, comprising 45 SGA and 45 AGA infants, were enrolled in the study. YAP and TAZ levels were measured using the ELISA method in serum samples obtained from the umbilical cord following delivery. Data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: The birth weight and length of the AGA infants included in the study were 3199±376 g and 50±2 cm, respectively, while those of the SGA infants were 2528±313 g and 47.2±2.4 cm, respectively. Birth weight and percentile, length and percentile, head circumference and percentile, and 1st and 5th minute APGAR scores were statistically significantly higher in the AGA group. In contrast, no statistically significant differences were observed regarding gestational age at birth, maternal age, parity, pre-pregnancy maternal weight, maternal weight at delivery, maternal body mass index (BMI), maternal weight gain rate during pregnancy, and maternal hemoglobin (Hb) levels. When comparing anthropometric measurements by ethnicity, no statistically significant difference was found between Turkish and other ethnicities. YAP and TAZ levels were found to be statistically significantly higher in the SGA group compared to the AGA group. None of the parameters, including YAP/TAZ levels, high maternal BMI, infant gender, maternal anemia, and advanced maternal age, were identified as risk factors for the development of SGA. Conclusion: Our study supports the potential role of the Hippo-YAP/TAZ signaling pathway in the development of idiopathic SGA. However, it is suggested that this relationship is more closely associated with functional activity and cellular regulatory mechanisms within the pathway rather than serum levels. Additionally, the finding that maternal risk factors such as maternal BMI, weight gain during pregnancy, hemoglobin levels, maternal age, and parity were not identified as independent predictors further supports the multifactorial and complex nature of SGA development