Kök kanal yenileme tedavisi yapılan dişlerde farklı kanal dolum patı aktivasyonu ve farklı kök kanal dolum yöntemlerinin kalsiyum silikat içerikli kanal patının kök dentini penetrasyonuna ve bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1014321
  2. Yazar: ELİF GÜNGÖRMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA YEŞİLDAL YETER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök kanal dolgu materyalleri, Kök kanal tedavisi, Root canal filling materials, Root canal therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; kanal tedavisi yenileme işlemi uygulanan dişlerde, farklı aktivasyon uygulamaları (pasif ultrasonik, XP-endo Finisher R ve manuel) ile dolum yöntemlerinin (tek kon ve devamlı ısı ile kondenzasyon), kalsiyum silikat esaslı bir kanal dolum patı olan TotalFill BC Sealer HiFlow'un dentin tübüllerine penetrasyonu ve bağlanma dayanımı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmada 66 adet tek kanallı çekilmiş diş, ProTaper Next sistemiyle X4 boyutuna kadar şekillendirilmiş ve TotalFill BC Sealer HiFlow ile tek kon yöntemi kullanılarak doldurulmuştur. Numuneler 37°C ve %100 nemli ortamda 2 hafta bekletildikten sonra geri kalan dişlere ProTaper Universal Retreatment sistemiyle dolgu sökümü yapılmış ve kanallar X5 boyutuna kadar yeniden şekillendirilmiştir. Örnekler; aktivasyon ve dolum yöntemine göre 6 gruba ayrılmıştır. Kanal dolum patına %0.1 Fluo-3 boyası eklenmiştir ve kök kanal dolumu gerçekleştirilmiştir. 2 haftalık inkübasyonun ardından her dişin koronal, orta ve apikal bölgelerinden 1 mm kalınlığında kesitler alınmıştır. Dentin tübülü penetrasyonu Konfokal Lazer Taramalı Mikroskop ile, bağlanma dayanımı ise itme bağlanma dayanımı (İBD) testi ile ölçülmüş; başarısızlık tipleri stereo mikroskop altında analiz edilmiştir. Veriler, parametrik varsayımlar sağlanmadığı için (p<0.05) Kruskal-Wallis, Mann Whitney- U, Friedman testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Dentin tübülü penetrasyonu açısından, farklı aktivasyon uygulamaları ve dolum yöntemleri arasında genel bir üstünlük gözlenmemiş, ancak bazı gruplarda bölgesel farklılıklar saptanmıştır. Bağlanma dayanımı açısından ise, koronal ve orta bölgelerde PUA uygulanan gruplarda tek kon yöntemi daha yüksek İBD değerleri gösterirken, manuel aktivasyon uygulanan gruplarda devamlı ısı ile kondenzasyon yöntemi daha yüksek değerler sergilemiştir. Apikal bölgede yöntemler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Aktivasyon uygulamaları ve dolum yöntemleri, bağlanma dayanımı ve penetrasyon üzerinde belirleyici ancak tek başına üstünlük sağlayan faktörler değildir. Sonuçlar, bu parametrelerin çoklu etkileşimlere bağlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of different activation methods (passive ultrasonic, XP-endo Finisher R, and manual) and obturation techniques (single cone and continuous wave condensation) on the dentinal tubule penetration and bond strength of a calcium silicate–based sealer, TotalFill BC Sealer HiFlow, in retreatment cases. Materials and Methods: Sixty-six single-rooted extracted teeth were prepared using the ProTaper Next system up to size X4 and obturated with TotalFill BC Sealer HiFlow using the single-cone technique. After storage at 37°C and 100% humidity for 2 weeks, a control group (n=11) was separated. The remaining specimens underwent retreatment using the ProTaper Universal Retreatment system and were re-prepared up to size X5. Samples were divided into six groups according to activation method and obturation technique. The sealer was labeled with 0.1% Fluo-3 dye prior to obturation. After a 2-week incubation period, 1-mm-thick sections were obtained from the coronal, middle, and apical thirds. Dentinal tubule penetration was evaluated using confocal laser scanning microscopy, while bond strength was measured by the push-out test. Failure modes were analyzed under a stereomicroscope. Data were analyzed using Kruskal–Wallis, Mann–Whitney U, and Friedman tests (p<0.05). Results: No overall superiority was observed among the different activation methods and obturation techniques in terms of dentinal tubule penetration, although some regional differences were detected. Regarding bond strength, the single-cone technique showed higher values in the coronal and middle thirds in groups with passive ultrasonic activation, whereas continuous wave condensation demonstrated higher values in groups with manual activation. No significant differences were observed in the apical third. Conclusion: Activation applications and obturation methods are decisive factors for bond strength and penetration, yet they do not provide superiority on their own. The results indicate that these parameters depend on multiple interactions.