Doğal ve artifisyel siklusların donmuş embriyo transferi gününde uterin kontraksiyonlarının 4D transvajinal sonografi ile karşılaştırılması
Comparison of uterine contractions on the day of frozen embryo transfer in natural and artificial cycles using 4D transvaginal sonography
- Tez No: 1014323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ EMRE ŞÜKÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Donmuş embriyo transferi, uterin peristaltizm, doğal siklus, artifisyel siklus, 4D transvajinal ultrasonografi, implantasyon, Frozen embryo transfer, uterine peristalsis, natural cycle, artificial cycle, 4D transvaginal ultrasonography, implantation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, donmuş embriyo transferi (DET) sikluslarında doğal siklus (DS) ve artifisyel siklus (AS) protokolleri arasında transfer günündeki uterin peristaltizm (UP) frekansını 4D transvajinal ultrasonografi ile karşılaştırmak ve uterin kontraktilitenin gebelik sonuçları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı IVF Merkezi'ne başvuran toplam 62 hasta prospektif kohort tasarımıyla çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar DS (n=36) ve AS (n=26) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Uterin peristaltizm değerlendirmesi, embriyo transferinden 10-30 dakika önce, boş mesane ile litotomi pozisyonunda sagittal planda 2D USG ile eş zamanlı koronal düzlemde 4D USG kullanılarak 6 dakika süreyle gerçekleştirilmiştir. Kayıtlar 10 kat hızlandırılarak kör değerlendirme yöntemiyle analiz edilmiştir. Primer sonlanım noktası DS ve AS grupları arasındaki ortalama kontraksiyon sayısı farkı; sekonder sonlanım noktaları ise klinik gebelik ve devam eden gebelik oranlarıdır. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiş olup anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: AS grubunda ortalama kontraksiyon sayısı DS grubuna kıyasla anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (1,19 ± 0,78'e karşı 0,79 ± 0,55 dalga/dk; p=0,033). Foliküler son progesteron düzeyi AS grubunda anlamlı şekilde düşük saptanmıştır (0,18 ± 0,14'e karşı 0,86 ± 0,42 ng/mL; p<0,001). Devam eden gebelik elde edilen hastalarda transfer öncesi ortalama kontraksiyon sayısı anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (0,71 ± 0,53'e karşı 1,01 ± 0,70 dalga/dk; p=0,019). Devam eden gebelik grubunda blastokist transfer oranı anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (%66,7'ye karşı %34,2; p=0,042). Klivaj embriyosu alt grubunda AS protokolündeki kontraksiyon sayısı DS'ye kıyasla anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır (1,38 ± 0,75'e karşı 0,81 ± 0,67 dalga/dk; p=0,038). İyi kalite embriyo alt grubunda da AS'de kontraksiyon sayısı anlamlı şekilde yüksektir (1,31 ± 0,74'e karşı 0,72 ± 0,50 dalga/dk; p=0,010). Biyokimyasal gebelik, klinik gebelik ve devam eden gebelik oranları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (sırasıyla; p=0,638, p=0,903, p=0,756). Sonuç: Artifisyel siklus protokolü, doğal siklus protokolüne kıyasla daha yüksek uterin kontraktiliteyle ilişkilidir. Düşük uterin peristaltizm frekansı başarılı implantasyonla ilişkili olmakla birlikte, gebelik oranları her iki protokolde benzer seyretmektedir. Uterin peristaltizm değerlendirmesi, DET sikluslarında klinik karar alma süreçlerine katkı sağlayabilecek umut verici bir parametredir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare uterine peristalsis (UP) frequency on the day of frozen embryo transfer (FET) between natural cycle (NC) and artificial cycle (AC) protocols using 4D transvaginal ultrasonography, and to investigate the effect of uterine contractility on pregnancy outcomes. Materials and Methods: A total of 62 patients admitted to the IVF Center of the Department of Obstetrics and Gynecology at Ankara University Faculty of Medicine were enrolled in the study with a prospective cohort design. Patients were assigned to NC (n=36) and AC (n=26) groups. Uterine peristalsis was assessed 10-30 minutes before embryo transfer, with the patient in the lithotomy position with an empty bladder, using simultaneous sagittal 2D and coronal 4D transvaginal ultrasonography for 6 minutes. Recordings were analyzed at 10× speed by blinded evaluators. The primary outcome was the difference in mean contraction frequency between the NC and AC groups; secondary outcomes included clinical pregnancy and ongoing pregnancy rates. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0, with significance set at p<0.05. Results: Mean uterine contraction frequency was significantly higher in the AC group compared to the NC group (1.19 ± 0.78 vs. 0.79 ± 0.55 waves/min; p=0.033). Follicular serum progesterone levels were significantly lower in the AC group (0.18 ± 0.14 vs. 0.86 ± 0.42 ng/mL; p<0.001). Patients who achieved ongoing pregnancy had significantly lower mean contraction frequency compared to those who did not (0.71 ± 0.53 vs. 1.01 ± 0.70 waves/min; p=0.019). Blastocyst transfer rate was significantly higher in the ongoing pregnancy group (66.7% vs. 34.2%; p=0.042). In the cleavage embryo subgroup, contraction frequency was significantly higher in the AC protocol compared to NC (1.38 ± 0.75 vs. 0.81 ± 0.67 waves/min; p=0.038). Similarly, in the good quality embryo subgroup, contraction frequency was significantly higher in the AC group (1.31 ± 0.74 vs. 0.72 ± 0.50 waves/min; p=0.010). No statistically significant differences were observed between the two groups in terms of biochemical pregnancy, clinical pregnancy, or ongoing pregnancy rates (p=0.638, p=0.903, p=0.756, respectively). Conclusion: The artificial cycle protocol is associated with significantly higher uterine contractility compared to the natural cycle protocol. Although lower uterine peristalsis frequency is associated with successful implantation, pregnancy rates remain comparable between the two protocols. Uterine peristalsis assessment represents a promising parameter that may contribute to clinical decision-making in FET cycles.