Türkiye Karadeniz Bölgesi Aedes albopictus popülasyonlarında defensin-C geninin moleküler karakterizasyonu, filogenetik analizi ve probiyotik lactococcus lactis uygulamasına bağlı ekspresyon düzeyinin incelenmesi
Molecular characterization, phylogenetic analysis and expression profiling of the defensin-c gene in Aedes albopictus populations from the Black Sea Region of Türkiye following probiotic lactococcus lactis treatment
  1. Tez No: 1014346
  2. Yazar: TUNCER BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Aedes albopictus, Defensin-C, Lactococcus lactis, probiyotik maruziyet, qPCR, Aedes albopictus, Defensin-C, Lactococcus lactis, probiotic exposure, qPCR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Parazitolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Türkiye Karadeniz Bölgesi Aedes Albopictus Popülasyonlarında Defensin-C Geninin Moleküler Karakterizasyonu, Filogenetik Analizi ve Probiyotik Lactococcus lactis Uygulamasına Bağlı Ekspresyon Düzeyinin İncelenmesi Tuncer BİÇER T.C. Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Parazitoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2026 Danışman: Prof. Dr. Alparslan YILDIRIM Defensinler, böcek doğal bağışıklığında görev alan sistein bakımından zengin antimikrobiyal peptitlerdir ve larval gelişim sürecinde sivrisinek-mikroorganizma etkileşimlerine katkı sağlayabilir. Bu çalışmada, Türkiye'den elde edilen Aedes albopictus Skuse (Diptera: Culicidae) izolatlarında Defensin-C kodlayan diziler tanımlandı, karakterize edildi ve probiyotik Lactococcus lactis maruziyetine karşı transkripsiyonel yanıtları değerlendirildi. Beş Ae. albopictus izolatına ait shotgun genomik veri setleri, Defensin-C kodlayan dizilerin geri kazanılması için kullanıldı. Beş izolatın tamamından elde edilen Defensin-C dizilerinin, 99 amino asitlik tahmini bir peptidi kodlayan 300 bp uzunluğunda açık okuma çerçevesi içerdiği belirlendi. Özellik anotasyonu, N-terminal sinyal peptidi ve defensin domaini içeren olgun zinciri kapsayan tipik bir böcek defensin öncül yapısına işaret etti. Korunmuş sistein kalıntıları ve defensinle ilişkili dizi özellikleri, Türk izolatları ve referans sivrisinek defensinleri arasında korundu. Çoklu dizi hizalaması ve maksimum olabilirlik filogenetik analizi, izolatların dizilerini Çin ve İtalya kaynaklı referans dizilerle birlikte Ae. albopictus kladı içine yerleştirdi ve bu dizileri Aedes aegypti, Armigeres subalbatus, Ochlerotatus camptorhynchus ve Culex quinquefasciatus homologlarından ayırdı. Ekspresyon yanıtlarını değerlendirmek amacıyla Ae. albopictus larvaları L1'den L4'e kadar düşük, orta ve yüksek konsantrasyonlarda L. lactis'e maruz bırakıldı. Defensin-C ekspresyonu, referans gen olarak aktin kullanılarak qPCR ile kantitatif olarak belirlendi. Lactococcus lactis maruziyeti, Defensin-C transkripsiyonunu doz ve gelişim dönemi bağımlı şekilde indükledi. Yüksek doz maruziyeti en güçlü yanıtı oluşturdu ve dönem eşleştirilmiş kontrollere göre ekspresyonu L1 larvalarında yaklaşık 4,6 kat, L2 larvalarında 7,2 kat, L3 larvalarında 11,0 kat ve L4 larvalarında 16,2 kat artırdı. Bu bulgular, Defensin-C'nin Ae. albopictus izolatlarında korunduğunu ve probiyotik bakteriyel maruziyete güçlü yanıt verdiğini göstererek, sivrisinek-mikroorganizma etkileşimleri sırasında larval immün modülasyonda rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Molecular Characterization, Phylogenetic Analysis and Expression Profiling of The Defensin-C Gene In Aedes Albopictus Populations from The Black Sea Region of Türkiye following Probiotic Lactococcus lactis Treatment Tuncer BİÇER Erciyes University, Graduate School of Health Science Department of Veterinary Parasitology Master Thesis, June 2026 Supervisor: Prof. Dr. Alparslan YILDIRIM Defensins are cysteine-rich antimicrobial peptides involved in insect innate immunity and may contribute to mosquito-microbe interactions during larval development. This study identified and characterized Defensin-C coding sequences from Turkish Aedes albopictus Skuse (Diptera: Culicidae) isolates and evaluated their transcriptional response to probiotic Lactococcus lactis exposure. Shotgun genomic datasets from five Turkish Ae. albopictus isolates were used to recover Defensin-C coding sequences. The Defensin-C sequences obtained from all five Turkish isolates contained a 300 bp open reading frame encoding a predicted 99 amino acid peptide. Feature annotation indicated a typical insect defensin precursor structure, including an N-terminal signal peptide and a defensin domain-containing mature chain. Conserved cysteine residues and defensin-associated sequence features were retained across Turkish isolates and reference mosquito defensins. Multiple sequence alignment and maximum likelihood phylogenetic analysis placed the Turkish sequences within the Ae. albopictus clade, together with reference sequences from China and Italy, and separated them from homologues of Aedes aegypti, Armigeres subalbatus, Ochlerotatus camptorhynchus and Culex quinquefasciatus. To assess expression responses, Ae. albopictus larvae were exposed to low, medium and high concentrations of L. lactis from L1 to L4 stages. Defensin-C expression was quantified by qPCR using actin as the reference gene. Lactococcus lactis exposure induced Defensin-C transcription in a dose-dependent and developmental-stage-dependent manner. High-dose exposure produced the strongest response, increasing expression approximately 4.6-fold in L1, 7.2-fold in L2, 11.0-fold in L3 and 16.2-fold in L4 larvae relative to stage-matched controls. These findings show that Defensin-C is conserved among Turkish Ae. albopictus isolates and is strongly responsive to probiotic bacterial exposure, suggesting a role in larval immune modulation during mosquito-microbe interactions.