Öz Belirleme Teorisi perspektifinden rekreasyonel kadın futbolu deneyimi
The experience of recreational women's football from the perspective of Self-Determination Theory
- Tez No: 1014347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET SUHA YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kadın futbolcular, Rekreasyon deneyim tercihi, Women football players, Recreation experience preferences
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, rekreasyonel futbol oynayan kadınların spora katılım ve devamlılık deneyimlerini Öz Belirleme Teorisi perspektifinden incelemek amaçlanmıştır. Bu kapsamda kadınların özerklik, yeterlik ve ilişkililik ihtiyaçlarını nasıl deneyimledikleri ele alınmıştır. Nitel araştırma yaklaşımıyla yürütülen araştırma, fenomenolojik araştırma deseniyle tasarlanmıştır. Araştırmada ölçüt örnekleme stratejisi kullanılmıştır. Araştırmaya Ankara'da yaşayan, en az altı aydır düzenli olarak rekreasyonel futbola katılan, 18 yaş ve üzerinde olan ve araştırmanın yürütüldüğü süreçte aktif futbol lisansı bulunmayan 14 gönüllü kadın katılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış bireysel görüşme formu ve gözlem tekniğiyle toplanmış; yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; futbolun anlamı ve özerkliğin ilk kıvılcımı, sahada yeterlik ve gelişim deneyimi, takım içinde aidiyet ve sosyal destek ağları ve kadın olarak futbolda var olma şeklinde dört ana tema ortaya çıkmıştır. Bulgular, katılımcıların rekreasyonel futbola merak, keyif alma, sosyal çevre ve yeni deneyim arayışıyla yöneldiklerini göstermiştir. Futbolun katılımcılar için özgürleşme, kendini ifade etme ve kendi kararlarıyla hareket edebilme alanı sunduğu belirlenmiştir. Futbol becerilerindeki gelişim, fiziksel yeterlik hissi ve oyun içi karar verme deneyimleri yeterlik ihtiyacını desteklemiştir. Takım arkadaşlarından alınan destek, sosyal ilişkiler ve kadın dayanışması ilişkililik ihtiyacını beslemiştir. Katılımcıların toplumsal cinsiyet kalıp yargıları, cinsiyetçi söylemler, görünmezlik ve tesis yetersizlikleriyle karşılaştıkları görülmüştür. Sonuç olarak rekreasyonel kadın futbolunun, temel psikolojik ihtiyaçları destekleyen çok boyutlu bir deneyim alanı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the participation and continuation experiences of women engaged in recreational football from the perspective of Self-Determination Theory. Within this framework, how women experience the basic psychological needs of autonomy, competence, and relatedness was explored. Conducted within a qualitative research approach, the study was designed using a phenomenological research design. Criterion sampling strategy was employed in the study. The participants consisted of 14 volunteer women living in Ankara, aged 18 and over, who had been regularly participating in recreational football for at least six months and did not possess an active football license during the research process. Data were collected through semi-structured individual interviews and observation techniques and analyzed using interpretative phenomenological analysis. As a result of the analysis, four main themes emerged: the meaning of football and the first spark of autonomy, experiences of competence and development on the field, sense of belonging and social support networks within the team, and existing as a woman in football. The findings revealed that participants were drawn to recreational football through curiosity, enjoyment, social environment, and the search for new experiences. Football provided participants with a space for liberation, self-expression, and acting in accordance with their own decisions. Improvements in football-related skills, feelings of physical competence, and in-game decision-making experiences supported the need for competence. Support received from teammates, social relationships, and women's solidarity nurtured the need for relatedness. Participants were also found to encounter gender stereotypes, sexist discourses, invisibility, and inadequate sports facilities. Consequently, recreational women's football emerged as a multidimensional experiential space that supports basic psychological needs.