Sıçanlarda lipopolisakkarit ile tetiklenen nöroinfamasyon modelinde aralıklı orucun bilişsel işlevler ve anksiyete üzerine etkileri
Effects of intermittent fasting on cognitive functions and anxiety in a lipopolysaccharide-induced neuroinflammation model in rats
- Tez No: 1014345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Lipopolisakkaritler, Neurobilişsel işlevler, Anxiety, Lipopolysaccharides, Neurocognitive functions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Nöroinflamasyon, nörodejeneratif hastalıkların gelişiminde rol oynayan patolojik bir süreçtir ve küresel morbidite ile mortaliteye önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, lipopolisakkarit (LPS) ile oluşturulan nöroinflamasyon modelinde aralıklı oruç (AO) uygulamasının bilişsel işlevler ve anksiyete ile ilişkili davranışlar üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. YÖNTEMLER: Çalışmada 40 adet erişkin erkek Sprague Dawley sıçan rastgele eşit dört gruba ayrılmıştır: Kontrol, LPS uygulanmış (LPS), Aralıklı Oruç (AO) ve Aralıklı Oruç + LPS (AO+LPS). Çalışma süresince her hafta düzenli tartı ölçümü yapılmıştır. AO gruplarına 4 hafta boyunca gün aşırı oruç uygulanmıştır (24 saat açlık, ardından 24 saat serbest beslenme). AO uygulamasının 4. haftasında, LPS 7 gün boyunca 250 μg/kg dozunda intraperitoneal (ip) olarak uygulanmıştır. Son LPS enjeksiyonundan 48 saat sonra davranışsal değerlendirmeler (Açık Alan, Yeni Nesne Tanıma, Yeni Konum Tanıma ve Yükseltilmiş Artı Labirent Testleri) gerçekleştirilmiştir. Veriler tek yönlü ANOVA ve post-hoc Duncan testleri ile analiz edilmiştir. BULGULAR: Tartı sonuçlarında, tedavi grupları ve haftalar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Açık Alan testinde, toplam mesafe parametresinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Yeni Nesne Tanıma testinde AO ve AO+LPS gruplarında, LPS grubuna kıyasla, ayrım indeksi (p<0.05) ve yeni nesneyle geçirilen süre yüzdesi (p<0.05) anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Yükseltilmiş Artı Labirent testinde AO grubunda, Kontrol grubuna kıyasla kapalı kola ilk geçiş süresi (latans) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0.05). LPS grubunda, Kontrol, AO ve AO+LPS gruplarıyla karşılaştırıldığında, açık kol tercihinde azalma (p<0.05) ve açık koldan kaçınma indeksinde artış (p<0.05) gözlenmiştir. SONUÇ: LPS uygulaması sıçanlarda bilişsel performansta bozulmaya ve anksiyete benzeri davranışlarda artışa neden olmuştur. AO uygulaması ise bu olumsuz etkileri hafifletmiş, bilişsel performansı artırmış ve anksiyete düzeyini azaltmıştır. Bu sonuçlar, AO'nun nöroinflamasyonla ilişkili durumlarda bilişsel bozukluk ve anksiyetenin azaltılmasına katkı sağlayabilecek etkili bir yaşam tarzı müdahalesi olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma, Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'nün desteği ile yürütülmüştür (Proje No: 32613). Etik: EGE HADYEK Komitesi'nden etik onay alınmıştır (Onay No. 2024-059). Anahtar Kelimeler; Anksiyete; Aralıklı oruç; Bilişsel işlevler; Lipopolisakkarit; Nöroinflamasyon
Özet (Çeviri)
AIM: Neuroinflammation is a pathological process implicated in the development of neurodegenerative diseases and is increasingly recognized as a major contributor to global morbidity and mortality. This study aimed to evaluate the effects of intermittent fasting (IF) on cognitive functions and anxiety-related behaviors in a rat model of lipopolysaccharide (LPS)-induced neuroinflammation. METHODS: Forty adult male Sprague-Dawley rats were randomly divided into equal four groups: Control, LPS-treated (LPS), IF and IF+LPS. Weight measurements were taken regularly every week throughout the study. Rats in the IF groups were subjected to alternate-day fasting for 4 weeks (24 hours fasting followed by 24 hours of ad libitum feeding). LPS (250 μg/kg) was administered intraperitoneally (ip) for 7 consecutive days during the fourth week. Behavioral assessments [Open Field (OF) Test, Novel Object Recognition (NOR), Novel Location Recognition, Elevated Plus Maze (EPM)] were conducted 48 hours after the final LPS injection. Data was analyzed using one-way ANOVA and post-hoc Duncan tests. RESULTS: Significant differences were found in the weight measurements between treatment groups and weeks (p<0.05). In the OF test, the total distance parameter did not differ significantly among groups. IF and IF+LPS groups compared to the LPS group showed a significant improvement in the discrimination index (p<0.05) and time spent exploring the novel object (p<0.05) in the NOR test. In the EPM, latency to first closed arm entry in IF group was increased (p<0.05) compared to the control group. LPS group compared to control, IF and IF+LPS groups exhibited a significant reduction in open arm preference (p<0.05) and an increase in open field avoidance index OAAI (p<0.05). CONCLUSIONS: LPS administration impaired cognitive performance and increased anxiety-like behaviors in rats. Intermittent fasting attenuated these effects, suggesting that IF may be a promising non-pharmacological intervention for improving cognitive function and reducing anxiety in conditions associated with neuroinflammation. This study was supported by the Scientific Research Projects Coordination Unit of Ege University (Project No. 32613). Ethics: Ethical approval was obtained from EGE HADYEK Committee (Approval No. 2024-059). Keywords; Anxiety; Cognitive Functions; Intermittent Fasting; Lipopolysaccharide; Neuroinflammation.