El bileği ve ayak bileği kırıklarını saptamada yapay zekanın doktor performansına etkisi
The effect of artificial intelligence on physician performance in detecting wrist and ankle fractures
- Tez No: 1014371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇALIK, DOÇ. DR. ABDULKADİR POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli teşhis, Kırıklar-kemik, Prospektif çalışmalar, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Computer assisted diagnosis, Fractures-bone, Prospective studies, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Acil servis hekimlerinin el ve ayak bileği radyografilerini yorumlamasında büyük dil modeli (BDM) desteğinin tanısal performansa etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çok okuyuculu, çok vakalı, çapraz geçişli tanısal doğruluk çalışmasına 14 hekim katıldı. Her hekim 200 radyografiyi (100 el bileği + 100 ayak bileği) hem BDM destekli hem desteksiz modda değerlendirdi. BDM olarak GPT-5.4 kullanıldı. Referans standart, bilgisayarlı tomografinin iki radyolog tarafından bağımsız değerlendirilmesiyle oluşturuldu. Modlar arası fark, hekim kümelemesini dikkate alan genelleştirilmiş tahmin denklemleri ile analiz edildi. Bulgular: BDM desteği hekim duyarlılığını artırmış (%49,7 → %55,2; p=0,007), özgüllüğü ise azaltmıştır (%80,6 → %76,7; p=0,020); genel tanısal doğrulukta anlamlı değişiklik gözlenmemiştir (p=0,815). BDM'nin yanlış pozitif olduğu vakalarda hekim hata oranı %32,4'ten %61,0'a yükselmiştir (p<0,001). Alt grup analizinde yalnızca pratisyen hekim grubunda anlamlı doğruluk kazanımı (+3,3 puan) saptanmış, aynı grup en yüksek otomasyon yanlılığını da göstermiştir. Sonuç: Genel amaçlı BDM desteği hekimlerin tanısal doğruluğunu artırmamış; karar yönelimini“kırık var”eşiğine kaydırarak belirgin otomasyon yanlılığı yaratmıştır. Bu bulgular, mevcut BDM'lerin acil radyografi yorumlamasında dikkatli kullanılması gerektiğini ve hekimin BDM önerisini her zaman kendi değerlendirmesiyle birlikte ele alması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effect of large language model (LLM) assistance on the diagnostic performance of emergency physicians interpreting wrist and ankle radiographs. Materials and Methods: Fourteen physicians participated in a multi-reader, multi-case, crossover diagnostic accuracy study. Each physician evaluated 200 radiographs (100 wrist + 100 ankle) in both LLM-assisted and unassisted modes. GPT-5.4 served as the LLM. The reference standard was established by independent assessment of computed tomography by two radiologists. Between-mode differences were analyzed using generalized estimating equations accounting for physician clustering. Results: LLM assistance increased physician sensitivity (49.7% → 55.2%; p=0.007) but decreased specificity (80.6% → 76.7%; p=0.020); overall diagnostic accuracy did not change significantly (p=0.815). When the LLM produced false positives, physician error rates rose from 32.4% to 61.0% (p<0.001). In subgroup analysis, only general practitioners showed a significant accuracy gain (+3.3 points), and the same group also exhibited the highest automation bias. Conclusion: General-purpose LLM assistance did not improve physicians' diagnostic accuracy; instead, it shifted decision threshold toward“fracture present”and produced substantial automation bias. These findings indicate that current LLMs should be used with caution in emergency radiograph interpretation, and that physicians should always weigh LLM suggestions against their own assessment.