Aile hekimliği polikliniğine başvuran erişkin bireylerde tinnitusun sıklığı, tinnitusun anksiyete ve depresyon üzerine etkisi
The frequency of tinnitus in adult individuals visiting family medicine clinics, and the effect of tinnitus on anxiety and depression
  1. Tez No: 1014388
  2. Yazar: DİLRUBA TAYLAN
  3. Danışmanlar: DR. IŞIK GÖNENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kulak Burun ve Boğaz, Family Medicine, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, anksiyete, depresyon, Tinnitus, anxiety, depression
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı aile hekimliği polikliniğine başvuran erişkin bireylerde tinnitusun sıklığını belirlemek, tinnitus ile anksiyete ve depresyon arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki çalışmamıza 24.06.2023 ile 24.10.2023 tarihleri arasında, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi(SBÜ) Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (HNEAH) Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18 yaş ve üzeri, yazılı onamları alınmış, antidepresan ve anksiyolitik ilaç tedavisi almayan, normal konuşma sesiyle karşılıklı konuşmayı yürütebilen 369 birey dahil edilmiştir. Sosyodemografik bilgileri, kronik ağrı, Covid19 aşı ve Covid-19 enfeksiyon öyküsü, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ), tinnituslu bireyler içintinnitus şiddetini öznel olarak değerlendirmeye yönelik görsel analog skala (VAS), Skarzynski Tinnitus Ölçeği (STÖ) ve tinnitus süresi, tipi ile ilgili soruların bulunduğu bilgi toplama formuyüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 40,62±16,33 yıl olup %53,9'u (n=199) kadındı. Bireylerin 43'ünde (%11,7) tinnitus olduğu; tinnitusu olan bireylerin %69,8'inin kadın, %30,2'sinin erkek olduğu tespit edilmiştir ve cinsiyetler arasında kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olmak üzere istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Tinnitusu olan bireylerin kronik ağrısı olma oranının tinnitusu olmayan bireylerdeki kronik ağrısı olma oranına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bireylerin 21'inde tinnitus tektaraflı, 22'sinde çifttaraflıdır. Tinnitusu olan bireylerin HADÖ-anksiyetepuan ortalaması tinnitusu olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Tinnitus varlığı durumuna göre ise HADÖ-depresyon puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Tinnitusu olan bireylerin tinnitusu olmayan bireylere göre HADÖanksiyete puanları istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş ancak viii HADÖ-depresyon puanları arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bireylerin tinnitus şiddetine göre de anksiyete ve depresyon skorları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the prevalence of tinnitus among adult individuals attending a family medicine outpatient clinic and to investigate the relationship between tinnitus and anxiety and depression. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study included 369 individuals aged 18 years and older who attended the Family Medicine Outpatient Clinics of Health Sciences University Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between June 24, 2023, and October 24, 2023. Participants who provided written informed consent, were not receiving antidepressant or anxiolytic treatment, and were able to communicate through normal conversational speech were enrolled in the study. A face-to-face questionnaire was administered, including questions regarding sociodemographic characteristics, chronic pain, history of COVID-19 vaccination and COVID-19 infection, the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), the Visual Analog Scale (VAS) for participants with tinnitus, the Skarzynski Tinnitus Scale (STS), and questions related to the duration and type of tinnitus. Results: The mean age of the participants was 40.62 ± 16.33 years, and 53.9% (n=199) were female. Tinnitus was identified in 43 participants (11.7%). Among individuals with tinnitus, 69.8% were female and 30.2% were male, with a statistically significant difference between sexes, indicating a higher prevalence among women. The prevalence of chronic pain was significantly higher in individuals with tinnitus compared to those without tinnitus. Tinnitus was unilateral in 21 participants and bilateral in 22 participants. The mean HADS-Anxiety score was significantly higher among participants with tinnitus than among those without tinnitus. However, no statistically significant difference was observed in HADSDepression scores according to the presence of tinnitus. Conclusion: Individuals with tinnitus had significantly higher HADSAnxiety scores compared with those without tinnitus. However, no statistically x significant difference was found in HADS-Depression scores between the two groups. Furthermore, anxiety and depression scores did not differ significantly according to tinnitus severity.