Derin beyin stimülasyonu uygulanması planlanan Parkinson hastalarında preoperatif MR görüntülerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective morphometric analysis of preoperative MR images in patients with Parkinson's disease scheduled for deep brain stimulation
- Tez No: 1014401
- Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ BELGİN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Nöroloji, Nöroşirürji, Anatomy, Neurology, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: parkinson hastalığı, manyetik rezonans görüntüleme, freesurfer, kortikal kalınlık, derin beyin stimülasyonu, Nöroanatomi, Radyoanatomi, Parkinson's disease, magnetic resonance imaging, FreeSurfer, cortical thickness, deep brain stimulation, Neuroanatomy, Radioanatomy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, derin beyin stimülasyonu uygulanması planlanan Parkinson hastalarında preoperatif manyetik rezonans görüntüleme (MRG) verileri kullanılarak kortikal ve subkortikal beyin yapılarındaki morfolojik değişimlerin FreeSurfer yazılımı ile değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 74 Parkinson hastası ile 34 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara ait beyin MRG verileri FreeSurfer yazılımı kullanılarak analiz edilmiş; kortikal kalınlık, yüzey alanı ve hacim ölçümleri elde edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda yaş, cinsiyet ve intrakraniyal hacim etkileri kovaryans analizi (ANCOVA) ile kontrol edilmiş, çoklu karşılaştırmalar FDR yöntemi ile düzeltilmiştir. Bulgular: Parkinson hastalarında sol gyrus precentralis'te kortikal kalınlıkta anlamlı azalma saptanırken, frontal korteksin özellikle orbitofrontal ve orta frontal bölgelerinde kortikal kalınlık artışları belirlenmiştir. Parietal korteksin çeşitli alanlarında da benzer şekilde kortikal kalınlık ve hacim artışları izlenmiştir. Buna karşılık limbik ve medial temporal yapılarda, özellikle entorhinal korteks, gyrus parahippocampalis ve temporal lobda kortikal incelme dikkat çekmiştir. Subkortikal analizlerde putamen, hippocampus ve amygdalada belirgin hacim kaybı saptanmıştır. Sonuç: Bu bulgular, Parkinson hastalığında yapısal değişimlerin yalnızca motor sistem ile sınırlı olmadığını, limbik ve bilişsel ağları da içeren yaygın bir nörodejeneratif sürecin varlığını desteklemektedir. Primer motor kortekste saptanan incelme motor devre disfonksiyonunu yansıtırken, frontal ve parietal bölgelerde gözlenen artışların bozulan ağlara karşı gelişen kompansatuvar nöroplastik yanıtı temsil edebileceği düşünülmektedir. Limbik ve medial temporal yapılardaki atrofi hastalığın bilişsel ve emosyonel bileşenleri ile ilişkili olabilir. Bu çalışma, DBS adayı Parkinson hastalarında hastalığın ağ düzeyindeki yapısal etkilerini ortaya koyarak klinik değerlendirme ve tedavi planlamasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was designed to evaluate morphological changes in cortical and subcortical brain structures in patients with Parkinson's disease scheduled for deep brain stimulation (DBS), using preoperative magnetic resonance imaging (MRI) data analyzed with FreeSurfer software. Method: A total of 74 patients with Parkinson's disease and 34 healthy controls were included. MRI data were analyzed with FreeSurfer to obtain cortical thickness, surface area, and volume measurements. Group comparisons were performed using analysis of covariance (ANCOVA), controlling for age, sex, and intracranial volume. Multiple comparisons were corrected using the false discovery rate (FDR) method. Results: In Parkinson's patients, a significant decrease in cortical thickness was detected in the left precentral gyrus, while increases in cortical thickness were observed in the frontal cortex, particularly in the orbitofrontal and middle frontal regions. Similar increases in cortical thickness and volume were also detected in several areas of the parietal cortex. In contrast, cortical thinning was observed in the limbic and medial temporal structures, particularly the entorhinal cortex, parahippocampal gyrus, and temporal lobe. Subcortical analyses revealed significant volume loss in the putamen, hippocampus, and amygdala. Conclusion: According to these findings, structural changes in Parkinson's extend beyond the motor system, reflecting a widespread neurodegenerative process involving limbic and cognitive networks. Cortical thinning in the primary motor cortex may indicate motor circuit dysfunction, whereas increases in frontal and parietal regions may represent compensatory neuroplastic responses. Limbic and medial temporal atrophy may be associated with cognitive and emotional symptoms. This study highlights network-level structural alterations in DBS candidate patients, contributing to clinical evaluation and treatment planning.