Yanık pansumanı sonrası uygulanan kahkaha yogasının ağrı, kaygı ve mental iyi oluş düzeylerine etkisi
The effect of laughter yoga on pain, anxıety and mental well-being levels after burn dressing
- Tez No: 1014402
- Danışmanlar: PROF. DR. SONAY GÖKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kahkaha Yogası, Kaygı, Mental İyi Oluş, Yanık, Pain, Laughter Yoga, Anxiety, Mental Well-being, Burn
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, yanık pansumanı sonrasında hastalara uygulanan kahkaha yogasının ağrı, kaygı ve mental iyi oluş düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü yapılan bu araştırma, Kasım 2022-Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul ilindeki bir şehir hastanesinin yanık merkezinde yanık nedeniyle yatışı bulunan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 60 hasta ile yürütüldü. Kahkaha yogası grubundaki hastalara (n=30) yanık pansumanı yapıldığı günlerde, pansuman sonrası kahkaha yogası yapılırken, kontrol grubundaki hastalara (n=30) rutin bakım dışında herhangi bir girişim uygulanmadı. Araştırma verileri Tanıtıcı Özellikler Formu, Vizüel Analog Skala, Durumluk Kaygı Ölçeği ve Mental İyi Oluş ölçeği ile toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalamasının 38,65±12,57 yıl, %73,3'ünün erkek, %58,3'ünün evli, %30'unun lise mezunu ve %30'unun çalışıyor olduğu saptandı. Müdahale grubundaki hastaların uygulama sonrası ağrı ve kaygı düzeylerinin kontrol grubundan daha düşük olduğu ve gruplar arasında anlamlı fark olduğu bulunduğu belirlendi (p<0,05). Yapılan tekrarlı ölçümlerde müdahale grubunda ağrı ve kaygı düzeylerinin haftalar içinde anlamlı biçimde azaldığı görüldü (p<0,05). Müdahale grubundaki hastaların üçüncü hafta ve taburculuk sonrası mental iyi oluş düzeylerinin kontrol gurubuna göre daha yüksek olduğu ve gruplar arasında anlamlı fark olduğu belirlendi (p<0,05). Grup içerisinde yapılan tekrarlı ölçümlerde üçüncü hafta ve taburculuk sonrası mental iyi oluş düzeylerinin her iki gurupta da anlamlı derecede yükseldiği görüldü (p<0,05). Sonuç: Yanık pansumanı sonrası uygulanan kahkaha yogasının, hastaların ağrı ve kaygı düzeyini azalttığı ve mental iyi oluş halini arttırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted as a randomised controlled trial to evaluate the effect of laughter yoga on pain, anxiety and mental well-being after burn dressing. Materials and Methods: The study was conducted between November 2022 and November 2023 with 60 patients who were hospitalised in the Burn Centre of a City Hospital in Istanbul due to burns and met the inclusion criteria. Patients in the laughter yoga group (n=30) received laughter yoga on the day of burn dressing and after dressing, while patients in the control group (n=30) did not receive any intervention other than routine care. The data were collected using the Descriptive Characteristics Form, State Anxiety Scale, Visual Analogue Scale and Mental Well-being Scale. Results: The mean age of the patients participating in the study was 38.65±12.57 years; 73.3% were male, 58.3% were married, 30% were high school graduates, and 30% were employed. It was found that the pain and anxiety levels of patients in the intervention group were lower than those in the control group after the intervention, and there was a significant difference between the groups (p<0.05). Repeated measurements showed that pain and anxiety levels in the intervention group decreased significantly over the weeks (p<0.05). It was determined that the mental well-being levels of patients in the intervention group in the third week and after discharge were higher than those in the control group, and that there was a significant difference between the groups (p<0.05). Repeated measurements within the group shewed that mental well-being levels in both groups increased significantly in the third week and after discharge (p<0.05). Conclusion: It was seen that laughter yoga applied after burn dressing decreased the pain and anxiety levels of the patients and increased the level of mental well-being.