Pediyatrik hastalarda peroperatif kan transfüzyonu prevalansı ve sonuçlarının saptanması
- Tez No: 1014407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN BOR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pediyatrik anestezi, kan transfüzyonu, prevalans, Pediatric anesthesia, blood transfusion, prevalence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Kan ve kan ürünleri (Eritrosit, trombosit ve taze donmuş plazma) transfüzyonları, pediyatrik hastalarda yaşam kurtarıcı tedavi yöntemleri olmakla birlikte, gelişebilecek komplikasyonlar nedeniyle uygun zamanda ve uygun endikasyonlarda kullanılmalıdır. Bu çalışmada, çocuk cerrahisi ameliyathanesinde gerçekleştirilen operasyonlarda kan ve kan ürünü transfüzyonu prevalansının belirlenmesi, transfüzyon gereksinimini etkileyen faktörlerin, postoperatif komplikasyonların analiz edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastane Etik Kurulu onayı (25-9T/75) alındıktan sonra, Ocak 2023–Aralık 2024 tarihleri arasında, 2 yıl süresince Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Ameliyathanesinde işlem gören 4616 hasta retrospektif olarak hastane online veri tabanı ve klinik izlem dosyaları araştırılarak değerlendirildi. Kriterleri karşılamayan 682 hasta çalışma dışı bırakılarak, toplam 3934 hastanın verileri analiz edildi. Hastalar, transfüzyon yapılanlar (Grup I) ve yapılmayanlar (Grup II) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, klinik ve cerrahi değişkenler, komplikasyonlar, hasta sonuçları, mortalite karşılaştırıldı. Transfüzyonla ilişkili bağımsız risk faktörleri çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %5,4'üne (214 hasta) kan veya kan ürünü transfüzyonu uygulandı. Transfüzyon yapılan hastaların daha küçük yaşta, daha düşük kilo ve boyda olduğu saptandı (p<0.001). Kadın cinsiyet, ek hastalık varlığı, uzun operasyon süresi, acil cerrahi ve büyük operasyonlar transfüzyon oranlarını anlamlı olarak artırdı (tümü için p<0.05). En sık transfüzyon uygulanan grup batın cerrahisi geçiren hastalar olarak saptandı (p<0.001). Masif transfüzyon oranı %0,9 olup, bu grupta 30 günlük mortalite anlamlı olarak daha yüksek bulundu(p=0.003). Lojistik regresyon analizinde, düşük preoperatif hemoglobin düzeyi (OR=0.577), acil operasyon (OR=6.578), açık cerrahi (OR=2.419), büyük operasyon (OR=3.013) ve uzun operasyon süresi (OR=1.004) transfüzyon gereksinimi ile bağımsız olarak ilişkili olarak saptandı. Sonuç: Çocuk Cerrahisi Ameliyathanesinde operasyona alınan hastalarda kan ve kan ürünü transfüzyon gereksinimi genel olarak düşük olmakla birlikte; acil, uzun süren ve büyük operasyonlar ile düşük hemoglobin düzeyine sahip hastalarda kan ve kan ürünü transfüzyon ihtiyacı belirgin olarak artmaktadır. Bu hasta gruplarında transfüzyon gereksinimini azaltmak amacıyla preoperatif optimizasyon ve restriktif transfüzyon stratejilerinin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Blood and blood product (erythrocyte, platelet, and fresh frozen plasma) transfusions are life-saving treatment methods in pediatric patients, but they should be used at the appropriate time and with appropriate indications due to the potential complications. This study aimed to determine the prevalence of blood and blood product transfusions in operations performed in the pediatric surgery operating room, to analyze the factors affecting transfusion requirements, and to analyze postoperative complications. Methods: After obtaining approval from the Hospital Ethics Committee (25-9T/75), 4616 patients who underwent procedures in the Pediatric Surgery Operating Room of Ege University between January 2023 and December 2024 were retrospectively evaluated by searching the hospital's online database and clinical follow-up files. 682 patients who did not meet the criteria were excluded from the study, and data from a total of 3934 patients were analyzed. Patients were divided into two groups: those who received transfusions (Group I) and those who did not (Group II). Demographic data, clinical and surgical variables, complications, patient outcomes, and mortality were compared. Independent risk factors associated with transfusion were evaluated using multivariate logistic regression analysis. Findings: 5.4% of patients (214 patients) received blood or blood product transfusions. Transfusion patients were found to be younger, with lower weight and height (p<0.001). Female gender, presence of additional diseases, long operation time, emergency surgery, and major operations significantly increased transfusion rates (p<0.05 for all). The most frequently transfused group was patients who underwent abdominal surgery (p<0.001). The massive transfusion rate was 0.9%, and 30-day mortality was significantly higher in this group (p=0.003). In logistic regression analysis, low preoperative hemoglobin level (OR=0.577), emergency surgery (OR=6.578), open surgery (OR=2.419), major surgery (OR=3.013), and long operation time (OR=1.004) were found to be independently associated with transfusion requirements. Conclusion: Although the need for blood and blood product transfusions is generally low in patients undergoing surgery in the Pediatric Surgery Operating Room, the need for blood and blood product transfusions increases significantly in patients undergoing emergency, long-duration, and major surgeries, as well as those with low hemoglobin levels. It is recommended that preoperative optimization and restrictive transfusion strategies be implemented to reduce transfusion requirements in these patient groups