Siroz hastalarında psoas kalınlık indeksi ile sarkopeninin klinik ve laboratuvar bulgularıyla korelasyonunun araştırılması
Investigation of the correlation between psoas thickness index and clinical and laboratory findings of sarcopenia in cirrhotic patients
- Tez No: 1014415
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMMÜGÜLSÜM BAYRAKTUTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, Sarkopeni, Psoas kası, Bilgisayarlı tomografi, PMTH, Liver cirrhosis, Sarcopenia, Psoas muscle, Computed tomography, PMTH
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Siroz Hastalarında Psoas Kalınlık İndeksi İle Sarkopeninin Klinik ve Laboratuvar Bulgularıyla Korelasyonunun Araştırılması Amaç: Karaciğer sirozu, yüksek morbidite ve mortaliteye sahip kronik bir karaciğer hastalığıdır. Sirozun ilerleyen evrelerinde görülen sarkopeni, hastalığın seyrini olumsuz etkileyen önemli bir komplikasyondur. Bu çalışmada, siroz hastalarında lomber 3. vertebra düzeyinde ölçülen psoas kas kalınlık indeksi (PMTH) ile sarkopeniyi değerlendirmek, bu oranı sirozu olmayan bireylerle karşılaştırmak ve PMTH indeksi ile Child-Pugh skoru, MELD-Na skoru ve asit varlığı gibi klinik parametreler arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Ocak 2021 - Aralık 2023 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne başvuran, biyopsi ile siroz tanısı almış 64 siroz hastası ve 64 siroz olmayan kontrol hastası retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Lomber 3. vertebra düzeyinde sağ ve sol psoas kaslarının kalınlığı ölçülerek ortalaması alınmış ve hastaların boy uzunluğuna oranlanarak PMTH indeksi değeri hesaplanmıştır. Klinik veriler ile laboratuvar parametreleri hasta dosyalarından elde edilmiş, PMTH değeri; asit varlığı, Child-Pugh ve MELD-Na skorları ile karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizlerde Shapiro-Wilk testi, T testi, Kruskal-Wallis H testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Siroz grubunun PMTH indeksi değeri, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (10,07 ± 3,43 vs. 12,77 ± 3,14; p<0,001). Erkeklerde PMTH değerleri kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksektir (p<0,001). Asit pozitif siroz hastalarında PMTH indeksi, asit negatiflere göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (8,26 ± 2,93 vs. 10,83 ± 3,37; p=0,005). Child-Pugh skoru ile PMTH indeksi arasında anlamlı ilişki saptanmış; Child A grubu ile B grupları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p=0,015). MELD-Na skoru ile PMTH indeksi arasında anlamlı korelasyon bulunmamıştır (p=0,766). Sonuç: Bu çalışmada, karaciğer sirozu olan hastalarda PMTH indeksinin sağlıklı bireylere kıyasla anlamlı şekilde düşük olduğu ve asit varlığı bulunan hastalarda bu azalmanın daha belirgin olduğu saptanmıştır. Child-Turcotte-Pugh sınıflamasında özellikle A evresinden B evresine geçişte PMTH indeksinin anlamlı olarak düştüğü, hastalık evresi ilerledikçe kas kütlesinde genel bir azalma eğilimi olduğu gösterilmiştir. MELD-Na skoru ile ilişki saptanmaması, kas kütlesi ve karaciğer fonksiyonunun farklı yönlerini yansıttığını düşündürmektedir. PMTH indeksi, non-invaziv, kolay uygulanabilir ve objektif bir sarkopeni göstergesi olarak siroz hastalarının klinik değerlendirmesinde kullanılabilir. Bu skorun kullanımı, kas kaybının erken tespiti, uygun müdahalelerin planlanması ve prognozun öngörülmesi açısından değerlidir. Gelecekteki çalışmalarda PMTH indeksinin transplantasyon sonuçları, tedaviye yanıt ve uzun dönem prognozla ilişkisi araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Liver cirrhosis is a chronic liver disease with high morbidity and mortality. Sarcopenia is a significant complication that adversely affects the clinical course of cirrhosis, especially in advanced stages. This study aimed to evaluate sarcopenia in cirrhotic patients using the psoas muscle thickness-to-height ratio (PMTH) measured at the level of the third lumbar vertebra, to compare PMTH values with non-cirrhotic individuals, and to investigate its association with clinical parameters such as the presence of ascites, Child-Pugh score, and MELD-Na score. Methods: This retrospective study included 64 biopsy-proven cirrhotic patients and 64 age- and sex-matched healthy controls who underwent abdominal computed tomography (CT) between January 2021 and December 2023. Psoas muscle thickness was measured bilaterally at the L3 vertebral level and divided by body height to calculate the PMTH. Clinical and laboratory data were obtained from patient records. PMTH was compared with the presence of ascites, Child-Pugh classification, and MELD-Na score. Statistical analyses included the Shapiro-Wilk test, Student's t-test, Kruskal-Wallis H test, and correlation analysis. Results: PMTH was significantly lower in the cirrhosis group compared to controls (10.07 ± 3.43 vs. 12.77 ± 3.14; p<0.001). PMTH values were significantly higher in males than in females in both groups (p<0.001). Among cirrhotic patients, those with ascites had significantly lower PMTH values than those without ascites (8.26 ± 2.93 vs. 10.83 ± 3.37; p=0.005). There was a significant association between Child-Pugh score and PMTH, with lower PMTH values observed in Child B and C groups compared to Child A (p=0.015). No significant correlation was found between MELD-Na score and PMTH (p=0.766). Conclusion: This study demonstrated that PMTH is significantly lower in cirrhotic patients compared to healthy individuals, especially in those with ascites and in more advanced Child-Pugh classes. The lack of correlation with MELD-Na suggests that muscle mass and hepatic function reflect different aspects of disease severity. PMTH is a non-invasive, easily applicable, and objective marker of sarcopenia and may serve as a supportive tool in the clinical evaluation and risk stratification of cirrhotic patients. Future prospective studies with larger sample sizes and functional muscle assessments should investigate the prognostic role of PMTH and its relationship with transplantation outcomes and treatment response.