Titanyum-ultra yüksek molekül ağırlıklı polietilen kombinasyonu ile üretilmiş kişiye özel ve prefabrik temporomandibular eklem protezlerinde sonuçların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of results in custom and stock temporomandibular joint prostheses manufactured with titanium-ultra high molecular weight polyethylene combination
- Tez No: 1014428
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇANDIRLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALANUR ÇİFTÇİ ŞİŞMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, Temporomandibular joint
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kişiye özel ve prefabrik total temporomandibular eklem protezleri uygulanmış hastaların klinik sonuçlarını değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif klinik çalışmada, 2018–2021 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniği'nde tek taraflı total temporomandibular eklem protezi uygulanmış 32 hasta değerlendirildi. Hastalar kullanılan protez tipine göre kişiye özel (n=16) ve prefabrik (n=16) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Preoperatif veriler ile postoperatif 1., 3., 6. ve 12. ay takip bulguları incelendi. Klinik değerlendirmede VAS ağrı skoru, maksimum ağız açıklığı, diyet kapasitesi, çene fonksiyonu ve JFLS-8 skorları kullanıldı. Bulgular: Her iki grupta da takip sürecinde VAS ağrı, maksimum ağız açıklığı, diyet, çene fonksiyonu ve JFLS-8 skorlarında anlamlı iyileşme gözlendi. Gruplar arası karşılaştırmada VAS ağrı ve diyet skorları bakımından anlamlı fark saptanmadı. Maksimum ağız açıklığı yalnızca 12. ayda kişiye özel protez grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Çene fonksiyonu skorlarında sadece 1. ayda kişiye özel protez grubu lehine anlamlı fark bulundu. JFLS-8 skorları ise 1., 3., 6. ve 12. aylarda kişiye özel protez grubunda anlamlı olarak daha düşüktü. Yüzde değişim oranlarında yalnızca JFLS-8'in başlangıç–1. ay değişiminde kişiye özel protez grubu lehine anlamlı fark saptandı. Osteoartrit ve ankiloz alt gruplarında iki protez tipi arasında anlamlı fark bulunmadı. Postoperatif komplikasyon 3 hastada görüldü ve tamamı prefabrik protez grubundaydı. Sonuç: Kişiye özel ve prefabrik total temporomandibular eklem protezlerinin her ikisi de klinik iyileşme sağlamış olup, gruplar arasında çoğu parametrede anlamlı fark saptanmamıştır. Alt grup analizlerinde de iki protez tipi benzer sonuçlar göstermiştir. Bu bulgular, her iki protez tipinin ileri evre temporomandibular eklem hastalıklarında etkili tedavi seçenekleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate and compare the clinical outcomes of patients treated with custom-made and stock total temporomandibular joint prostheses. Materials and Methods: In this retrospective clinical study, 32 patients who underwent unilateral total temporomandibular joint prosthesis surgery at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, University of Health Sciences, between 2018 and 2021 were evaluated. Patients were divided into two groups according to prosthesis type: custom-made (n=16) and stock (n=16). Preoperative data and postoperative follow-up findings at 1, 3, 6, and 12 months were analyzed. Clinical evaluation was performed using VAS pain score, maximum mouth opening, diet capacity, jaw function, and JFLS-8 scores. Results: Significant improvements were observed in both groups over the follow-up period in VAS pain, maximum mouth opening, diet, jaw function, and JFLS-8 scores. No significant intergroup difference was found for VAS pain or diet scores. Maximum mouth opening was significantly higher in the custom-made group only at postoperative 12 months. Jaw function scores showed a significant difference in favor of the custom-made group only at postoperative 1 month. JFLS-8 scores were significantly lower in the custom-made group at 1, 3, 6, and 12 months. In percentage change analyses, a significant difference in favor of the custom-made group was observed only for the baseline-to-1-month change in JFLS-8. No significant difference was found between the two prosthesis types in the osteoarthritis and ankylosis subgroups. Postoperative complications were observed in 3 patients, all of whom were in the stock prosthesis group. Conclusion: Both custom-made and stock total temporomandibular joint prostheses provided clinical improvement, and no significant difference was found between the groups in most parameters. Subgroup analyses also demonstrated similar outcomes between the two prosthesis types. These findings suggest that both prosthesis types are effective treatment options for advanced temporomandibular joint disorders.