Geleneksel çocuk oyunlarının motor becerileri üzerine etkisinin incelenmesi
The investigation of the effects of traditional children's games on motor skills
- Tez No: 1014429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM GÜLAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel çocuk oyunları, motor beceriler, MOBAK testi, Herrmann, deneysel desen, ilkokul öğrencileri, Traditional children's games, motor skills, MOBAK test, Herrmann, experimental design, primary school students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, geleneksel çocuk oyunlarının ilkokul öğrencilerinin motor becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Kütahya ili Gediz ilçesinde bulunan Zafer İlkokulu'nda öğrenim gören 32 öğrenci (18 kız, 14 erkek) ile yürütülmüştür. Çalışmada ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubuna sekiz hafta boyunca geleneksel çocuk oyunlarından oluşan bir etkinlik programı uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Veri toplama aracı olarak Herrmann (2017) tarafından geliştirilen MOBAK 1-2 (Motorische Basiskompetenzen) testi kullanılmış ve testin nesne kontrolü ile vücut kontrolü alt boyutları değerlendirilmiştir. Verilerin normalliği Skewness-Kurtosis değerleri ile Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri aracılığıyla incelenmiş, verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmazken (p > ,05), deney grubunun son test puanlarının anlamlı biçimde yükseldiği saptanmıştır (t(15) = -4,867; p < ,001). Ayrıca deney grubunda hem nesne kontrolü hem de vücut kontrolü becerilerinde anlamlı artış gözlenmiştir (p < ,001). MOBAK toplam puanında elde edilen anlamlı fark (t(31) = -5,314; p < ,001), uygulanan programın öğrencilerin motor becerilerini geliştirmede etkili olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, geleneksel çocuk oyunlarının ilkokul öğrencilerinin temel motor becerilerini geliştirmede etkili bir araç olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, oyun temelli yaklaşımların ilkokul düzeyindeki beden eğitimi programlarına etkili biçimde entegre edilebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of traditional children's games on the motor skills of primary school students. The research was conducted with 32 students (18 girls and 14 boys) studying at Zafer Primary School in the Gediz district of Kütahya province during the 2024–2025 academic year. A quasi-experimental pre-test–post-test control group design was employed. The experimental group participated in an eight-week activity program based on traditional games, while the control group received no intervention. The MOBAK 1-2 (Motorische Basiskompetenzen) test, developed by Herrmann (2017), was used as the data collection tool, assessing the subdimensions of object control and body control. Normality assumptions were tested using Skewness-Kurtosis values, Kolmogorov-Smirnov, and Shapiro-Wilk tests, confirming that the data were normally distributed. There was no significant difference between the pre-test scores of the groups (p > .05); however, the post-test results showed a significant improvement in the experimental group's scores (t(15) = -4.867; p < .001). Significant increases were also observed in both object control and body control skills (p < .001). The significant difference found in the overall MOBAK scores (t(31) = -5.314; p < .001) indicated that the implemented program effectively improved students' motor competencies. In conclusion, traditional children's games were found to be an effective tool for developing primary school students' fundamental motor skills. These findings suggest that play-based approaches can be effectively integrated into physical education programs at the primary school level.