Gaziantep ve Kilis illerinde okuyan üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyinin ve obezite sıklığının incelenmesi
Investigation of nutritional knowledge levels and obesity prevalence of university students studying in Gaziantep and Kilis provinces
  1. Tez No: 1014438
  2. Yazar: İBRAHİM ETHEM YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜBEYDE GÜLNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme bilgi düzeyi, Obezite, Üniversite öğrencileri, BKİ, YETBİD, Nutritional knowledge level, Obesity, University students, BMI, YETBİD
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Gaziantep ve Kilis illerindeki üniversite öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyleri ile obezite prevalansı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipte planlanan araştırmanın örneklemini bu iki ilde öğrenim gören 293 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Veriler, sosyo-demografik özellikleri içeren anket formu ve YETBİD kullanılarak toplanmıştır. Öğrencilerin obezite durumu, araştırmacılar tarafından ölçülen boy ve vücut ağırlığı değerlerinden hesaplanan BKİ ile belirlenmiştir. Katılımcıların %66,9'u kadın, %33,1'i erkektir. Öğrencilerin %17,7'sinin fazla kilolu, %5,8'inin obez olduğu belirlenmiştir. YETBİD puan ortalaması 69,42±9,04 olup beslenme bilgi düzeyinin yüksek olduğu saptanmıştır. Beslenme bilgi düzeyi ile BKİ arasında anlamlı ilişki bulunmazken (p>0,05), bilgi düzeyi ile besin tercihi arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0,418; p<0,001). Öğrencilerin %67,2'sinin öğün atladığı, %68,6'sının düzenli egzersiz yapmadığı ve %69,3'ünün daha önce beslenme eğitimi almadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, üniversite öğrencileri arasında obezite prevalansının önemli bir düzeyde olduğu görülmüştür. Beslenme bilgi düzeyinin yüksek olmasına rağmen bu bilginin davranışa dönüşmediği ve BKİ değerlerine yansımadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda üniversitelerde beslenme eğitimi programlarının yaygınlaştırılması, kampüslerde sağlıklı beslenme olanaklarının artırılması ve fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi önerilmektedir. i
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between nutritional knowledge levels and obesity prevalence among university students in Gaziantep and Kilis provinces. The cross-sectional study sample consisted of 293 university students studying in these two provinces. Data were collected using a questionnaire on socio demographic characteristics and the Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (YETBİD). Students' obesity status was determined by Body Mass Index (BMI) calculated from height and weight measurements taken by the researchers. Of the participants, 66.9% were female and 33.1% were male. It was determined that 17.7% of the students were overweight and 5.8% were obese. The mean YETBİD score was 69.42±9.04, indicating a high level of nutritional knowledge. While no significant relationship was found between nutritional knowledge level and BMI (p>0.05), a positive moderate correlation was determined between knowledge level and food choice (r=0.418; p<0.001). The rate of skipping meals was 67.2%, and the rate of not engaging in regular exercise was 68.6%. Of the students, 69.3% had not received any prior nutrition education. In conclusion, obesity prevalence among university students is at a significant level. Although nutritional knowledge level was found to be high, it was observed that this knowledge did not translate into behavior and was not reflected in BMI. It is recommended to expand nutrition education programs covering all iii departments in universities, increase healthy nutrition opportunities on campuses, and promote physical activity.