Glukoz atılım oranının ST elevasyonlu akut koroner sendrom nedeniyle primer perkütan girişim uygulanan hastalardaki prognostik değeri
The prognostic value of estimated glucose disposal rate in patients undergoing pri̇mary percutaneous coronary intervention for ST-elevation acute coronary syndrome
- Tez No: 1014442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YURDAER DÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, majör advers kardiyak olaylar, primer perkütan koroner girişim, prognoz, ST elevasyonlu miyokard enfarktüsü, tahmini glukoz atılım oranı, Estimated glucose disposal rate, insulin resistance, major adverse cardiac events, primary percutaneous coronary intervention, prognosis, ST-elevation myocardial infarction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: ST elevasyonlu miyokard enfarktüsü (STE-Mİ) nedeniyle primer perkütan koroner girişim (p-PKİ) uygulanan hastalarda, insülin direncinin pratik bir göstergesi olan tahmini glukoz atılım oranının (eGDR) majör advers kardiyak olaylar (MACE) ve hastane içi komplikasyonlar üzerindeki prognostik değerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Şubat 2024 ile Şubat 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde STE-Mİ nedeniyle p-PKİ uygulanan 230 hasta kesitsel olarak çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalarda eGDR iki ayrı yöntemle hesaplandı: bel çevresi tabanlı eGDR (eGDR-BÇ) ve vücut kitle indeksi tabanlı eGDR (eGDR-VKİ). Hastalar hastane içi komplikasyonlar ve on iki aylık izlem süresince gelişen MACE açısından değerlendirildi. İstatistiksel analizde tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile ROC eğrisi analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 60,45 ± 11,6 yıl olup; %78,3'ü erkekti. İzlem süresi içinde 32 hastada (%13,9) MACE, 63 hastada (%27,4) hastane içi komplikasyon gelişti. MACE gelişen grupta eGDR-BÇ ve eGDR-VKİ anlamlı biçimde daha düşük bulundu. Çok değişkenli analizde her iki eGDR ölçümü, ileri yaş ve düşük LVEF MACE'in bağımsız öngördürücüleri olarak belirlendi (eGDR-BÇ için OR: 0,749; %95 GA: 0,603–0,932; p=0,009; eGDR-VKİ için OR: 0,781; %95 GA: 0,641–0,951; p=0,014). ROC eğrisi analizinde eGDR-BÇ için eğri altındaki alan 0,695 (%95 GA: 0,618–0,763) ve cut-off değeri 6,91 mg/kg/dk (duyarlılık %96,9; özgüllük %44,4); eGDR-VKİ için eğri altındaki alan 0,693 (%95 GA: 0,617–0,762) ve cut-off değeri 6,87 mg/kg/dk (duyarlılık %87,5; özgüllük %52,5) olarak hesaplandı. Sonuç: eGDR, STE-Mİ nedeniyle p-PKİ uygulanan hastalarda MACE'in bağımsız bir öngördürücüsüdür. Bel çevresi, vücut kitle indeksi, hipertansiyon öyküsü ve HbA1c gibi rutin parametrelerden kolayca hesaplanabilen bu gösterge; akut koroner sendromun ilk değerlendirmesinde yüksek riskli hastaların belirlenmesine ve izlem yoğunluğunun buna göre düzenlenmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the prognostic value of the estimated glucose disposal rate (eGDR), a practical surrogate marker of insulin resistance, on major adverse cardiac events (MACE) and in-hospital complications in patients undergoing primary percutaneous coronary intervention (p-PCI) for ST-elevation myocardial infarction (STEMI). Materials and Methods: Between February 2024 and February 2025, 230 patients who underwent p-PCI for STEMI at the University of Health Sciences Adana City Training and Research Hospital were enrolled in this cross-sectional study. eGDR was calculated using two different formulas: waist circumference-based eGDR (eGDR-WC) and body mass index-based eGDR (eGDR-BMI). Patients were evaluated for in-hospital complications and MACE during a twelve-month follow-up. Univariate and multivariate logistic regression analyses, and ROC curve analysis were performed for statistical evaluation. Results: The mean age was 60.45 ± 11.6 years, and 78.3% were male. MACE developed in 32 patients (13.9%) and in-hospital complications in 63 patients (27.4%). Both eGDR-WC and eGDR-BMI were significantly lower in the MACE group. In multivariate analysis, both eGDR measurements, advanced age, and low LVEF were identified as independent predictors of MACE (eGDR-WC: OR 0.749; 95% CI 0.603–0.932; p=0.009; eGDR-BMI: OR 0.781; 95% CI 0.641–0.951; p=0.014). ROC analysis yielded AUC values of 0.695 (cut-off 6.91 mg/kg/min; sensitivity 96.9%; specificity 44.4%) for eGDR-WC and 0.693 (cut-off 6.87 mg/kg/min; sensitivity 87.5%; specificity 52.5%) for eGDR-BMI. Conclusion: eGDR is an independent predictor of MACE in p-PCI patients with STEMI. Calculated from routine parameters including waist circumference, body mass index, history of hypertension, and HbA1c, may contribute to the identification of high-risk patients in the initial evaluation of acute coronary syndrome and to the adjustment of follow-up intensity accordingly.