Ankilozan spondilit hastalarında triceps surae ve aşil tendon kalınlığının kas gücü, dayanıklılık ve denge parametreleriyle ilişkisi
Association of triceps surae and achilles tendon thickness with muscle strength, endurance and balance parameters in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 1014443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankiloz, Güç, Dayanıklılık, Denge, İzokinetik, Ultrason, Ankylosis, Strength, Endurance, Balance, Isokinetic, Ultrasound
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ankilozan Spondilit hastalarında Triceps Surae kas grubu ve aşil tendon kalınlığını değerlendirmek ve plantar fleksör kas gücü, dayanıklılığı ve denge parametreleriyle olan ilişkisini incelemektir. Ayrıca, plantar fleksör kas performansındaki olası kayıpların postüral kontrol üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Kesitsel karşılaştırmalı olarak tasarlanan bu çalışmaya en az bir yıldır Ankilozan Spondilit tanılı 18-50 yaş arasında 28 hasta ile yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve fiziksel aktivite düzeyi açısından eşleştirilmiş 28 sağlıklı birey dahil edildi. Gastrocnemius medialis/lateralis, soleus ve aşil tendon kalınlıkları sonografik olarak ölçüldü. Denge değerlendirmesi Tetrax statik postürografi ve TUG testi ile yapıldı. Plantar fleksör pik kas gücü Humac Norm izokinetik dinamometreyle 60°/s açısal hızda 5 tekrarla, kas dayanıklılığı 180°/s açısal hızda 15 tekrarla değerlendirildi. Bulgular: Kas ve tendon kalınlıkları açısından AS ve kontrol grupları arasında anlamlı fark saptanmadı. Plantar fleksör kas gücü ve kas dayanıklılığı AS grubunda daha düşüktü. Denge parametrelerinden yalnızca düşme indeksi AS grubunda daha yüksekti. AS hastalarında plantar fleksör kas performansı ile düşme indeksi arasında orta düzeyde negatif, hastalık aktivitesi ile düşme indeksi arasında orta ve güçlü düzeyde pozitif korelasyon saptandı. Çok değişkenli analizlerde plantar fleksör kas performansının postüral stabiliteyle bağımsız olarak ilişkili olduğu gösterildi. Sonuç: AS hastalarında plantar fleksör kas-tendon kalınlığı korunmuş olsa bile kas performansında kayıp vardır. Artmış düşme indeksi, postüral kontrolün olumsuz etkilendiğini düşündürmektedir. Ayrıca, plantar fleksör kas performansındaki azalmanın postüral kontrolle ilişkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle, kalf kaslarına yönelik rehabilitasyon programları AS hastalarında dengeyi artırmaya yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this study is to evaluate thickness of Triceps Surae muscle group and achilles tendon in patients with Ankylosing Spondylitis (AS) and to examine their associations with plantar flexor muscle strength, muscle endurance and balance parameters. Additionally, the study aims to determine the effects of potential losses in plantar flexor muscle performance on postural control. Method: This cross-sectional comparative study included 28 patients aged 18-50 years who had been diagnosed with AS for at least one year, along with 28 healthy individuals matched in terms of age, sex, BMI, and physical activity level. The thicknesses of the gastrocnemius medialis/lateralis, soleus, and achilles tendon were measured sonographically. Balance was assessed using Tetrax static posturography and the TUG test. Plantar flexor peak muscle strength was evaluated using a Humac Norm isokinetic dynamometer with a 5-repetition at an angular velocity of 60°/s, and muscle endurance was evaluated using a 15-repetition protocol at an angular velocity of 180°/s. Results: No significant differences were observed between the AS and control groups in muscle and tendon thickness. Plantar flexor muscle strength and endurance were lower in the AS group, while only the fall index (FI) was higher among balance parameters. In AS patients, plantar flexor muscle performance was negatively correlated with the FI and positively correlated with disease activity. In multivariate analyses, plantar flexor muscle performance was independently associated with postural stability. Conclusion: Even with preserved plantar flexor muscle and tendon thickness, muscle performance is reduced in AS patients. An increased fall index suggests impaired postural control. Furthermore, reduced plantar flexor muscle performance is associated with postural control. Therefore, calf muscle targeted rehabilitation programs may help improve balance in patients with AS.