Lokal ileri rektum kanserinde total neoadjuvan tedavi alan hastalarda sağkalım ve progresyon ilişkili faktörler
Factors associated with survival and progression in patients receiving total neoadjuvant therapy for locally advanced rectal cancer
  1. Tez No: 1014447
  2. Yazar: BEYZA DAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA BOZKURT DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal İleri Rektum Kanseri, Total Neoadjuvan Tedavi (TNT), Sağkalım, Prognostik Faktörler, Locally Advanced Rectal Cancer, Total Neoadjuvant Therapy (TNT), Survival, Prognostic Factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Lokal ileri rektum kanserinde uzak organ metastazlarını engellemek, tedavi uyumunu artırmak için sistemik kemoterapinin ameliyat öncesi verildiği Total Neoadjuvan Tedavi ön plana çıkmıştır. Bu tezin amacı, Adana Şehir Hastanesi'nde lokal ileri rektum kanseri tanısıyla TNT kararı alınan hastaların verilerini retrospektif olarak incelemektir. CAPOX/FOLFOX ağırlıklı rejimlerin etkinliğini, toksisitesini, patolojik tam yanıt oranlarını, evre gerilemesi başarılarını değerlendirmek ve sağkalım üzerindeki etkileri belirlemektir. Çalışma ayrıca kırılgan popülasyonlarda güvenli TNT yaklaşımlarının nasıl şekilleneceğini saptamayı hedeflemektedir Gereç ve yöntem: Ağustos 2022 ve Mayıs 2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde lokal ileri rektum kanseri tanısı almış ve TNT protokolünü tamamlamış 57 hasta retrospektif olarak analiz edilmiştir. Hastaların tamamı uzun dönem radyoterapi almış olup, kemoterapi rejimi olarak modifiye FOLFOX veya CAPOX uygulanmıştır. Hastaların klinik ve histopatolojik verileri SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Sağkalım analizleri için Kaplan-Meier yöntemi ve prognostik faktörleri belirlemek için Cox-regresyon analizleri kullanılmıştır Bulgular: Yaş ortalaması 58,7 olan hastaların en sık sahip olduğu ek hastalıklar hipertansiyon (%24,6) ve diyabettir (%19,3). Olguların %82,5'inde CAPOX rejimi kullanılmış, evre 3 ve üzeri toksisite sadece %10,5 oranında izlenmiştir. Ameliyat sonrası %87,8 negatif cerrahi sınır, %68,4 evre gerilemesi ve %19,3 pCR saptanmıştır. Hastaların %29,8'inde geneli uzak organ metastazı kaynaklı nüks gelişirken, pCR elde edilen hastalarda nüks veya eksitus izlenmemiştir. Hastalıksız sağkalımı bağımsız etkileyen tek faktörün cerrahi sınır pozitifliği olduğu görülmüştür (HR=4,163, p=0,035) Sonuç: Uzun dönem radyoterapi ve CAPOX tabanlı TNT; yaşlı, kırılgan ve komorbiditesi olan hastalarda agresif rejimlere kıyasla oldukça güvenli ve etkindir. Lenfovasküler ve perinöral invazyon doğrudan sağkalımı düşürmese de negatif cerrahi sınır elde edilmesini zorlaştırmaktadır. pCR veren gruptaki %100 sağkalım, klinik pratikte bekle ve gör stratejisi için çok güçlü bir argümandır. Hastalıksız sağkalımın kanıtlanan tek belirleyicisi negatif cerrahi sınır sağlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Total Neoadjuvant Therapy, which shifts systemic chemotherapy to the preoperative period to prevent distant organ metastases and improve treatment compliance, has emerged as a prominent approach in locally advanced rectal cancer. The objective of this thesis is to retrospectively analyze the data of patients diagnosed with locally advanced rectal cancer who were scheduled for TNT at Adana City Hospital. It aims to evaluate the efficacy, toxicity, pathological complete response rates, and downstaging success of predominantly CAPOX/FOLFOX-based regimens, as well as to determine their impact on survival. Furthermore, the study seeks to elucidate how safe TNT approaches can be tailored for frail populations. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 57 patients diagnosed with locally advanced rectal cancer who completed the TNT protocol at Adana City Training and Research Hospital between August 2022 and May 2025. All patients received long-course radiotherapy, and either modified FOLFOX or CAPOX was administered as the chemotherapy regimen. The clinical and histopathological data of the patients were evaluated using SPSS software. The Kaplan-Meier method was used for survival analysis, and Cox regression models were utilized to identify prognostic factors. Results: The mean age of the patients was 58.7 years, with hypertension (24.6%) and diabetes mellitus (19.3%) being the most common comorbidities. The CAPOX regimen was utilized in 82.5% of the cases, and Grade 3 or higher toxicity was observed in only 10.5% of the patients. Postoperatively, negative surgical margins were achieved in 87.8% of patients, while tumor downstaging and pCR were observed in 68.4% and 19.3%, respectively. Recurrence, predominantly originating from distant organ metastasis, developed in 29.8% of the patients; however, neither recurrence nor mortality was observed in patients who achieved a pCR. Surgical margin positivity was found to be the sole independent factor affecting disease-free survival (HR = 4.163, p = 0.035). Conclusion: Long-course radiotherapy combined with CAPOX-based TNT is highly safe and effective in elderly, frail patients with comorbidities when compared to more aggressive regimens. Although lymphovascular and perineural invasion do not directly reduce survival, they complicate the achievement of negative surgical margins. The 100% survival rate observed in the pCR group serves as a highly compelling argument for the“watch-and-wait”strategy in clinical practice. The only proven determinant of disease-free survival is the attainment of a negative surgical margin.