Fazla kilolu ve obez kadınlarda bir telefon uygulamasının yeme tutumu ve kilo değişimi üzerine etkisi
The effect of a smartphone application on eating attitudes and weight change in overweight and obese women
  1. Tez No: 1014448
  2. Yazar: HASİP KURTARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÇAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, telefon uygulaması, yeme tuıtumu, aile hekimliği, antropometrik ölçümler, obesity, smartphone application, eating attitude, family medicine, anthropometric measurement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Fazla Kilolu ve Obez Kadınlarda Bir Telefon Uygulamasının Yeme Tutumu ve Kilo Değişimi Üzerine Etkisi Giriş ve Amaç: Obezite, günümüzde küresel ölçekte hızla artan, bireylerin yaşamını, fiziksel sağlığını ve psikososyal durumunu önemli ölçüde etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Günümüzde hızla gelişen mobil cihazlar ve bu cihazlardaki uygulamalar kişisel sağlığın takibinde sıklıkla kullanılır hale getirmiştir. Bu çalışmada bir akıllı telefon uygulaması olan Google Fit® programının fazla kilolu ve obez kadınlarda yeme tutumu ve kilo değişimi üzerindeki etkisi araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma randomize-kontrollü tipte bir klinik araştırmadır. Atatürk Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'na bağlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri'nde Mart-Temmuz 2025'te gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar rastgele olmak üzere kontrol ve müdahale olarak iki gruba ayrılmıştır. Her bir grupta 25 katılımcı olacak şekilde, toplam 50 kişi ile çalışma tamamlanmıştır. Müdahale grubundaki hastaların telefonlarına bir akıllı telefon uygulaması olan Google Fit® programı yüklenmiştir. Müdahale grubundaki katılımcılar üç ay boyunca bu uygulamadan fiziksel aktivite ve beslenme takibi yapmıştır. Her iki gruba da rutin tıbbi beslenme ve fiziksel aktivite önerileri verilmiş olup kontrol grubuna bu öneriler dışında herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Müdahale ve kontrol grubunun başlangıç ve 3 ay sonraki antropometrik ölçümleri, YTT-26 ve YETBİD ölçeği puanları karşılaştırılmıştır. Veriler SPSS.22 paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel olarak önemlilik sınırı p<0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında yaş, eğitim durumu, medeni durum, meslek, yaşanılan yer, kronik hastalık varlığı, sigara kullanımı, düzenli egzersiz yapma durumu, kendini kilolu görme, daha önce kilo verme girişiminde bulunma, sağlıklı beslendiğine inanma, günlük tüketilen öğün sayısı ve aylık gelir düzeyi açısından istatistiksel olarak bir fark yoktu (p>0,05). Katılımcıların yaş ortalaması 42,32±11,33 yıl idi. Katılımcılar kilo, bel çevresi, bel/boy oranı, bel-kalça oranı, YTT-26 ve YETBİD ölçek puanları açısından çalışmanın başında benzerdi (p>0,05). Çalışmanın sonunda müdahale grubunda kilo, BKİ, BÇ, BBO, BKO ölçümleri anlamlı düzeyde azaldığı görüldü (p<0,05). Kontrol grubunda 3 ay sonunda kilo değişimi 2,36±2,41 kg (%3,03) (p<0,05) olurken müdahale grubunda daha yüksek etki değişimiyle 3,77 ± 2,58 kg (%4,57) (p<0,05) idi. Kontrol grubunda 3 ay sonunda BKİ değişimi 0,94±0,83 (%3,24) idi. Müdahale grubunda ise BKİ değişimi 1,52±0,93 (%5,01) idi ve bu değişim her iki grup için anlamlı idi (p<0,05) ancak etki büyüklüğü müdahale grubunda daha yüksekti. Çalışmanın sonunda müdahale grubunda BÇ farkı anlamlı olarak bulunmuştu (p=0,000) ve ortalama 2,44±1,53(%2,56) cm azalmıştı. Çalışmanın sonunda her iki grupta da BKO anlamlı düzeyde düştü (p=0,000). 3 aylık takip sonunda müdahale grubunda BBO anlamlı düzeyde düştüğü görüldü (p=0,000). Kontrol grubunda ise BBO açısından anlamlı düşüş izlenmedi (p=0,368). Katılımcıların çalışmanın başındaki ve sonundaki YTT-26 ölçeği puanları kıyaslandığında 3 ay sonunda müdahale grubunda ölçek puanları anlamlı düzeyde düştü (p=0,021). Kontrol grubunda ise anlamlı düzelme görülmedi. Takip sonunda müdahale grubunda yeme bozukluğu olan kişi sayısında kontrol grubuna göre anlamlı azalma görüldü (p=0,042). Katılımcılar YTT alt boyutlarına göre karşılaştırıldığında oral kontrol alt boyutunda müdahale grubunda oral kontrol puanları anlamlı olarak azalmıştı(p=0,038). Gruplarda diğer alt boyutlar için anlamlı değişim görülmedi. Katılımcıların YTT puanları ile BKİ değişimi arasındaki ilişki incelendiğinde müdahale grubunda çalışmanın başında anlamlı ilişki bulunmuyordu ve çalışmanın sonunda YTT puanları ile BKİ değişimi arasında anlamlı ve pozitif korelasyon gösteren ilişki bulunmuştu(p=0,049). Kontrol grubunda bu değişim izlenmedi. Katılımcıların YETBİD puanları çalışmanın başında ve sonunda her iki grup açısından da anlamlı değişim göstermedi. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, obezitenin birinci basamak sağlık hizmetlerinde yönetimi açısından yol göstericidir. Birinci basamak, obezitenin erken saptanması, risk değerlendirmesi ve yaşam tarzı değişikliklerinin başlatılıp sürdürülmesinde kritik rol taşır. Bu bağlamda mobil sağlık uygulamaları, birinci basamakta etkinliği artıran önemli tamamlayıcı araçlar olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, aile hekimlerine hastalarını daha etkin izleme, düzenli takibi teşvik etme ve gerekli durumlarda hızlı müdahale etme yönünden alternatif yol sunabilir. Mobil uygulamalar, birinci basamakta hem hekimin iş yükünü hafifleten hem de hastanın kendi bakımına aktif katılımını artıran yenilikçi bir araç olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of a Smartphone Application on Eating Attitudes and Weight Change in Overweight and Obese Women Background and Aim: Obesity is a rapidly increasing global public health problem that significantly impacts individuals' quality of life, physical health, and psychosocial status. In recent years, the rapid advancement of mobile devices and their applications has made them frequently utilized tools for monitoring personal health. This study aims to investigate the effect of the“Google Fit®”smartphone application on eating attitudes and weight change among overweight and obese women. Methods: This study is a randomized controlled clinical trial. It was conducted between March and July 2025 at the Educational Family Health Centers affiliated with the Department of Family Medicine at Atatürk University. Participants were randomly assigned to two groups: control and intervention. The study was completed with a total of 50 participants, with 25 individuals in each group. The“Google Fit®”smartphone application was installed on the phones of the patients in the intervention group. Participants in the intervention group monitored their physical activity and nutrition through this application for three months. Both groups received routine medical nutrition and physical activity recommendations; however, no additional intervention was applied to the control group. Anthropometric measurements, EAT-26 (Eating Attitudes Test), and YETBİD scores of the intervention and control groups were compared at baseline and after three months. Data were transferred to the SPSS 22.0 software package for analysis. Statistical significance was set at p < 0.05. Results: There were no statistically significant differences between the groups in terms of age, educational level, marital status, occupation, place of residence, presence of chronic disease, smoking status, regular exercise, self-perception of being overweight, previous weight loss attempts, belief in healthy eating, number of daily meals, and monthly income level (p > 0.05). The mean age of the participants was 42.32 \pm 11.33 years. At the beginning of the study, the groups were similar regarding weight, waist circumference (WC), waist-to-height ratio (WHtR), and EAT-26 and YETBİD scale scores (p > 0.05). At the end of the study, a significant decrease was observed in weight, BMI, WC, WHtR, and waist-to-hip ratio (WHR) measurements in the intervention group (p < 0.05). While the weight change in the control group was 2.36 \pm 2.41 kg (3.03\%) at the end of 3 months (p < 0.05), it was 3.77 \pm 2.58 kg (4.57\%) in the intervention group, showing a higher effect size (p < 0.05). The BMI change was 0.94 \pm 0.83 (3.24\%) in the control group and 1.52 \pm 0.93 (5.01\%) in the intervention group; this change was significant for both groups (p < 0.05), but the effect size was higher in the intervention group. At the end of the study, the difference in WC was found to be significant in the intervention group (p = 0.000), with an average decrease of 2.44 \pm 1.53 (2.56\%) cm. WHR decreased significantly in both groups at the end of the study (p = 0.000). After the 3-month follow-up, WHtR significantly decreased in the intervention group (p = 0.000), whereas no significant decrease was observed in the control group (p = 0.368). When comparing the participants' EAT-26 scores at the beginning and end of the study, the scores in the intervention group decreased significantly after 3 months (p = 0.021). No significant improvement was observed in the control group. At the end of the follow-up, a significant reduction in the number of individuals with eating disorders was observed in the intervention group compared to the control group (p = 0.042). When participants were compared according to EAT subscales, oral control scores significantly decreased in the intervention group (p = 0.038). No significant changes were observed in other subscales for either group. When the relationship between EAT scores and BMI change was examined, no significant correlation was found in the intervention group at the baseline; however, a significant and positive correlation was found between EAT scores and BMI change at the end of the study (p = 0.049). This change was not observed in the control group. YETBİD scores did not show any significant change in either group between the beginning and the end of the study. Conclusion: The findings of this study provide guiding insights for the management of obesity within primary care settings. Primary care plays a critical role in the early detection of obesity, risk assessment, and the initiation and maintenance of lifestyle modifications. In this context, mobile health (mHealth) applications emerge as significant complementary tools that enhance effectiveness in primary care. The results of this study offer family physicians an alternative approach for monitoring patients more effectively, encouraging regular follow-up, and providing rapid intervention when necessary. Mobile applications can be considered innovative tools that both alleviate the workload of physicians and increase active patient participation in their own care within the primary care framework.