Genç ve yaşlı erişkinlerde proksimal femur ve acetabulumun bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinde antropometrik ölçümlerin yapılarak yaşa ve cinsiyete göre değerlendirilmesi
Anthropometric measurements on computed tomography images of the proximal femur and acetabulum in young and old adults and their evaluation according to age and gender
- Tez No: 1014446
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Femur başı, acetabulum, kalça eklemi, antropometri, X-Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, cinsiyet özellikleri, yaş faktörleri, Femoral head, acetabulum, hip joint, anthropometry, X-Ray Computed Tomography, sex characteristics, age factors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda, sağlıklı genç ve orta-ileri yaş erişkinlerde proksimal femur ve acetabulum'un bilgisayarlı tomografi görüntüleri (BT) üzerinde antropometrik ölçümler yaparak, yaşa ve cinsiyete göre literatürlerle karşılaştırmayı amaçladık. Ölçümlerimiz, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'na başvuran 18–65 yaş aralığında 65 erkek, 65 kadın, 130 kişi toplam 260 kalça ekleminin BT üzerinde ölçümleri gerçekleştirildi. Olgular genç (18–30 yaş, n=65) ve orta-ileri yaş (50–65 yaş, n=65) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışmamızda proksimal femurda, art.coxae'da olan kemik hasarı, cerrahi girişim, kırık ve kalça protezi olan olgular dahil edilmedi. 3D Slicer yazılımı (sürüm 5.8) ile segmentasyon ve morfometrik ölçümler yapıldı. IBM SPSS Statistics (sürüm 26.0) programı ile proksimal femur morfometrisini ve acetabulum'un açı, hacim ve alansal ölçümleri istatistiksel olarak analiz edildi. Ölçüm sonuçları ortalama ± standart sapma (SS), etki büyüklükleri (Cohen's d) ve istatistiksel güç değerleri ile birlikte sunuldu. Cinsiyet ve yaş grubu karşılaştırmaları için tek yönlü ANOVA, sağ ve sol taraf ölçümleri için eşleştirilmiş örneklem t-testi kullanıldı. Cinsiyete göre; örtülü femur başı hacmi (CFHV) ve örtülü femur yüzey alanı (SA) değerleri erkeklerde kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (tümü p<0.001, d=1.06–1.59). Lateral merkez kenar açısı (LCEA) değerleri her iki tarafta kadınlarda anlamlı düzeyde yüksek saptandı (LCEA_L: p=0.006; LCEA_R: p<0.001). Femur başı ekstrüksiyon indeksi (FHEI) sol tarafta (p=0.005) ve koronal alfa açısı (CAA) sol tarafta (p=0.004) kadınlarda anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Femur boynu şaft açısı (FNSA) değerleri sınırda anlamsız kalmıştır (p=0.051–0.055). Yaş grubu karşılaştırmasında; FHEI her iki tarafta orta-ileri yaş grubunda anlamlı düzeyde yüksek (FHEI_L: p=0.019; FHEI_R: p=0.003), FNSA her iki tarafta genç grupta anlamlı düzeyde yüksek (FNSA_L: p=0.004; FNSA_R: p=0.008), CFHV ve SA her iki tarafta genç grupta anlamlı düzeyde yüksek bulundu (tümü p<0.001). CAA yaş grupları arasında anlamlı fark göstermedi. Sağ-sol karşılaştırmasında; FNSA parametresinde her iki cinsiyette de sol taraf değerleri sağ taraftan yaklaşık 3° daha yüksek bulundu (p<0.001). Erkeklerde FHEI ve CAA sağ tarafta, kadınlarda LCEA sağ tarafta anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Çalışmamızda, yaptığımız antropometrik ölçümler sonucunda ulaştığımız istatistiksel verilerle; Türk popülasyonuna ait ortalama standart verileri belirlenmeye çalıştık. Ayrıca, sağ ve sol ölçümleri karşılaştırarak erkek ve kadın cinsiyetinde olabilecek farklılıkları nicel olarak elde ettik. Saptadığımız güçlü cinsiyet dimorfizminin hem cerrahi planlama hem de adli tıpta cinsiyet tayini uygulamalarında değerli olduğunu, yaşa bağlı değişikliklerin ise protez seçimi ve dejeneratif değişikliklerin öngörülmesinde cerrahlara ve ortopedistlere katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Our study aimed to perform anthropometric measurements of the proximal femur and acetabulum on computed tomography (CT) images in healthy young and middle-older adults and to compare the findings with the literature according to age and sex. Our measurements were performed on CT images of 260 hip joints from a total of 130 individuals, 65 males and 65 females, aged 18–65 years, who presented to the Department of Radiology, Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine. The cases were divided into two groups as young (18–30 years, n=65) and middle-older age (50–65 years, n=65). In our study, cases with bone damage in the proximal femur and hip joint, previous surgical intervention, fracture, and hip prosthesis were excluded. Segmentation and morphometric measurements were performed using 3D Slicer software (version 5.8). Proximal femur morphometry and the angular, volumetric, and areal measurements of the acetabulum were statistically analyzed using IBM SPSS Statistics (version 26.0). Measurement results were presented together with mean ± standard deviation (SD), effect sizes (Cohen's d), and statistical power values. One-way ANOVA was used for comparisons by sex and age group, and paired-samples t-test was used for right and left side measurements. According to sex; concealed femoral head volume (CFHV) and surface area (SA) values were significantly higher in males than in females (all p<0.001, d=1.06–1.59). Lateral center-edge angle (LCEA) values were found to be significantly higher in females on both sides (LCEA_L: p=0.006; LCEA_R: p<0.001). Femoral head extrusion index (FHEI) on the left side (p=0.005) and coronal alpha angle (CAA) on the left side (p=0.004) were significantly higher in females. Femoral neck-shaft angle (FNSA) values remained borderline non-significant (p=0.051–0.055). In the age group comparison; FHEI was significantly higher on both sides in the middle-older age group (FHEI_L: p=0.019; FHEI_R: p=0.003), FNSA was significantly higher on both sides in the young group (FNSA_L: p=0.004; FNSA_R: p=0.008), and CFHV and SA were significantly higher on both sides in the young group (all p<0.001). CAA did not show a significant difference between age groups. In the right-left comparison; in the FNSA parameter, left side values were approximately 3° higher than right side values in both sexes (p<0.001). In males, FHEI and CAA were significantly higher on the right side, whereas in females, LCEA was significantly higher on the right side. In our study, through the statistical data obtained from the anthropometric measurements we performed; we attempted to determine the average standard data of the Turkish population. In addition, by comparing right and left measurements, we quantitatively identified possible differences between male and female sexes. We believe that the strong sexual dimorphism we identified is valuable both for surgical planning and for sex determination applications in forensic medicine, and that age-related changes may contribute to surgeons and orthopedists in prosthesis selection and in predicting degenerative changes.