SİMÜLE EDİLMİŞ AÇIK APEKSLİ DAİMİ DİŞLERDEN ÜÇLÜ ANTİBİYOTİK PATININ KALDIRILMASINDA FARKLI İRRİGASYON TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
COMPARISON OF DIFFERENT IRRIGATION TECHNIQUES FOR REMOVAL OF TRIPLE ANTIBIOTIC PASTE FROM SIMULATED IMMATURE PERMANENT TEETH
  1. Tez No: 781969
  2. Yazar: SALİH DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: simüle açık apeksli daimi diş, üçlü antibiyotik patı, irrigasyon aktivasyon teknikleri, simulated immature permanent teeth, TAP, irrigation technique
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, simüle edilmiş açık apeksli daimi dişlerden üçlü antibiyotik patının kaldırılmasında farklı irrigasyon tekniklerinin etkilerinin değerlendirilmesidir. 127 insan maksiller keser dişi, ProTaper döner aleti ile (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) ana apikal çap F5 (boyutu 50) kadar şekillendirildi. Kök kanalları üçlü antibiyotik patı ile dolduruldu ve 21 gün sonra dişler rastgele kullanılan irrigasyon aktivasyon tekniğine göre 9 gruba ayrıldı (n=13). Grup 1: Konvansiyonel irrigasyon, PAA, Grup 2: Konvansiyonel irrigasyon, EA+NaOCl, Grup 3: Konvansiyonel irrigasyon, EDTA/NaOCl, Grup 4:Vibringe, PAA, Grup 5:Vibringe, EA+NaOCl, Grup 6:Vibringe, EDTA/NaOCl, Grup 7:Endovac, PAA, Grup 8:Endovac, EA+NaOCl, Grup 9:Endovac, EDTA/NaOCl Beş dişten üçlü antibiyotik patı kaldırılmadı (pozitif kontrol grubu), diğer farklı 5 dişe de üçlü antibiyotik patı yerleştirilmedi (negatif kontrol grubu). Dişler ortadan ikiye ayrıldı (n=26) ve her bir dişin yarısında kalan üçlü antibiyotik patının miktarı, 30 x büyütmede dört dereceli skorlama sistemi kullanılarak değerlendirildi. Verilere, Kruskal-Wallis ve Mann- Whitney U testleri uygulanarak istatistiksel analizleri gerçekleştirildi. Apikal ve koronal bölgede irrigasyon sistemlerinin karşılaştırılmasında konvansiyonel irrigasyon grupları en yüksek skor değerleri gösterdi (P.05). Apikal bölgede irrigasyon solüsyonlarının karşılaştırılmasında PAA grupları en yüksek skor değerleri gösterdi (P.05). Koronal bölgede irrigasyon solüsyonlarının karşılaştırılmasında EDTA/NaOCl grupları en düşük skor değerleri gösterdi (P.05). Bu çalışmanın sonuçlarına göre, konvansiyonel irrigasyon tekniği ile karşılaştırıldığı zaman, irrigasyon tekniklerinin kullanımının , kök kanallarından üçlü antibiyotik patının kaldırılmasını belirgin olarak arttırdığı sonucuna varılmaktadır. Ayrıca, üçlü antibiyotik patının kaldırılmasında EDTA solüsyonunun kullanımı önerilebilinir. EA ve PAA solüsyonlarının etkinliğinin değerlendirilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the efficiencies of different irrigation techniques in the removal of TAP from simulated immature permanent teeth. One hundred twenty seven human maxillar incisor teeth wer shaped with ProTaper rotary files (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) up to an F5 (size 50) master apical file size. The root canals were filled with TAP medicament, and after 21 days, the roots were randomly assigned to 9 groups (n = 13) according to the irrigation regimens used: Group 1: Convantionel Irrigation, PAA, Group 2: Convantionel Irrigation, EA+NaOCl, Group 3:Convantionel Irrigation, EDTA/NaOCl, Group 4:Vibringe, PAA, Group 5:Vibringe, EA+NaOCl, Group 6: Vibringe, EDTA/NaOCl, Group 7: Endovac, PAA, Group 8: Endovac, EA+NaOCl, Group 9: Endovac, EDTA/NaOCl In 5 teeth, TAP was not removed (positive controls), and another 5 teeth were not filled with TAP (negative controls). The roots were sectioned, and the amount of remaining medicament at each root half (n = 26) was evaluated at 30X magnification using a 4-grade scoring system. Data were analysed using the Kruskal-Wallis and Mann- Whitney U tests. At the apical part and coronal part, CI groups showed the highest score values (P.05).At the apical part, PAA groups, showed the highest score values (P.05). At the coronal part, EDTA/NaOCl groups showed the lowest score values (P.05). Within the limitations of this study, it can be concluded that the use of irrigation activation regimens significantly improved the removal of TAP from the root canals when compared with CI. Also EDTA irrigation solution may be recommended for removal TAP. Further researches requires for evaluating the efficiency of EA and PAA irrigation solutions.