Çocuklarda damar yolu açma işlemi sırasında oluşan ağrı ve korkuyu azaltmada Buzzy® ve stres topunun etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of Buzzy® and stress ball in reducing pain and fear during intravenous cannulation in children: A randomized controlled trial"
- Tez No: 1014467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DURSUN ERGEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Buzzy®, damar yolu, korku, stres topu, Pain, Buzzy®, intravenous catheterization, fear, stress ball
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma çocuklarda damar yolu açma işlemi sırasında oluşan ağrı ve korkuyu azaltmada Buzzy® ve stres topunun etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma paralel desen, çift-kör randomize kontrollü araştırma tasarımında 133 çocukla yürütülmüştür. Çocuklar Buzzy®, stres topu ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Araştırma verileri Eylül 2025–Mart 2026 tarihleri arasında toplanmıştır. İşlem öncesinde tüm katılımcılara ilgili veri toplama formları uygulanmış ve damar yolu açma işlemi deneyimli bir hemşire tarafından gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmış; grupların homojenliği ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda eşleştirilmiş t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise Tek Yönlü Varyans Analizi ve ANCOVA analizi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada, girişim ve kontrol gruplarının başlangıç özelliklerinin benzer olduğu belirlenmiştir (p>0.05). İşlem öncesinde ağrı ve korku düzeyleri arasında fark bulunmazken, işlem sonrasında Buzzy® ve stres topu uygulanan gruplarda ağrı ve korkunun anlamlı düzeyde azaldığı, kontrol grubunda ise arttığı saptanmıştır (p<0.001). Buzzy® ve stres topu karşılaştırıldığında, ağrı açısından fark yokken, korku düzeyinde Buzzy®'nin daha etkili olduğu belirlenmiştir (p<0.001). Sonuç: Bu araştırma sonucunda elde edilen bulgular, Buzzy® ve stres topu uygulamalarının damar yolu açma işlemi sırasındaki ağrı ve korkuyu azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Bu araştırma bulguları doğrultusunda, çocuklarda damar yolu açma işlemi sırasında yaşanan ağrı ve korkunun azaltılmasında etkili, kolay uygulanabilir ve non-invaziv yöntemler olan Buzzy® ve stres topu uygulamalarının klinik hemşirelik bakımına rutin olarak entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effects of Buzzy® and stress balls on reducing pain and fear during peripheral intravenous catheter insertion in children. Method: The study was conducted with 133 children using a parallel-group, double-blind, randomized controlled trial design. The children were divided into three groups: the Buzzy®, the stress ball, and the control group. The study data were collected between September 2025 and March 2026. Before the procedure, all participants completed the relevant data collection forms, and peripheral intravenous catheter insertion was performed by an experienced nurse. Descriptive statistics were used to analyze the data, and group homogeneity was evaluated using the chi-square test. Paired-samples t-tests were used for within-group comparisons, while ANOVA and ANCOVA were used for between-group comparisons. Results: The study found that the baseline characteristics of the intervention and control groups were similar (p>0.05). While no difference was found in pain and fear levels before the procedure, it was determined that pain and fear were significantly reduced in the groups that received Buzzy® and stress balls after the procedure and increased in the control group (p<0.001). When comparing Buzzy® and stress balls, there was no difference in terms of pain, but Buzzy® was found to be more effective in reducing fear levels (p<0.001). Conclusion: The findings obtained from this study demonstrated that the use of Buzzy® and stress balls was effective in reducing pain and fear during peripheral intravenous catheter insertion. Based on these findings, it is recommended that Buzzy® and stress ball applications, which are effective, easy-to-use, and noninvasive methods for reducing pain and fear during peripheral intravenous catheter insertion in children, be routinely integrated into clinical nursing care.