Öz Düzenleme, Matematiksel Modelleme ve Bilişsel Esneklik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
An Investigation of the Relationship Between Self-Regulation, MathematicalModeling, and Cognitive Flexibility
  1. Tez No: 1014473
  2. Yazar: BUSE GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Aracılık Analizi, Bilişsel Esneklik, Matematiksel Modelleme Öz Yeterliği, Matematik Öğretmen Adayları, Öz Düzenleme, Gerçekçi matematik eğitimi, Yenilikçi matematik etkinlikleri, Mediation Analysis, Cognitive Flexibility, Mathematical Modeling Self-Efficacy, Pre-service Mathematics Teachers, Self-Regulation, Realistic mathematic education, Innovative mathematics Learning activities
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı ilköğretim matematik öğretmen adaylarının problem çözme sürecindeki öz düzenleme becerileri, bilişsel esneklik düzeyleri ve matematiksel modelleme öz yeterlikleri arasındaki ilişkileri incelemek ve bilişsel esnekliğin bu süreçteki aracı rolünü ortaya koymaktır. Çalışma, nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde değişkenler arasındaki mevcut durumu ve değişkenlerin birbiriyle olan ilişkisini belirlemeyi amaçlayan ilişkisel tarama deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın çalışma grubunu Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği programında öğrenim görmekte olan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Veri toplama süreci; demografik bilgi formu ile birlikte katılımcıların öz düzenleme becerilerini, bilişsel esneklik düzeylerini ve matematiksel modelleme öz yeterlik algılarını ölçmeye yönelik ölçekler aracılığıyla tamamlanmıştır. Çalışma bulguları; öz düzenleme, bilişsel esneklik ve matematiksel modelleme öz yeterliği arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Gerçekleştirilen aracılık analizi sonuçlarına göre bilişsel esnekliğin öz düzenleme becerisi ile matematiksel modelleme öz yeterliği arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Bu bulgu öz düzenleme becerisi yüksek bireylerin, karşılaştıkları karmaşık durumlarda alternatif stratejiler üretebilme yetenekleri sayesinde modelleme süreçlerine yönelik öz yeterliklerini daha üst seviyeye taşıdıklarına işaret etmektedir. Demografik analizlerde; cinsiyet ve lise türünün anlamlı fark yaratmadığı, ancak sınıf düzeyi yükseldikçe modelleme öz yeterliğinin arttığı saptanmıştır. Ayrıca öz düzenleme eğitimi alan adayların bu beceriyi kullanma düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda; öğretmen yetiştirme programlarında öz düzenleme ve bilişsel esneklik becerilerini destekleyen uygulamalı derslere daha fazla yer verilmesi, matematiksel modelleme eğitiminin kuramsal anlatımdan ziyade adayların süreci deneyimleyebileceği esnek öğrenme ortamlarında kurgulanması önerilmektedir. Gelecek çalışmalarda ise performans temelli etkinlikler ve boylamsal desenler kullanılarak bu bilişsel mekanizmaların derinlemesine incelenmesi tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the relationships between prospective elementary mathematics teachers' self-regulation skills, cognitive flexibility levels, and mathematical modeling self-efficacy, as well as to reveal the mediating role of cognitive flexibility in this process. The study was conducted within a quantitative research approach, using a relational survey design aimed at determining the current state of the variables and their interactions. The study group consists of prospective teachers enrolled in the Elementary Mathematics Teaching program at Kocaeli University Faculty of Education. Data collection was completed through demographic information forms and scales designed to measure participants' self-regulation skills, cognitive flexibility levels, and perceptions of mathematical modeling self-efficacy. The findings of the study revealed positive and significant relationships among self-regulation, cognitive flexibility, and mathematical modeling self-efficacy. According to the mediation analysis conducted, cognitive flexibility was found to play a partial mediating role in the relationship between self-regulation skills and mathematical modeling self-efficacy. This finding indicates that individuals with higher self-regulation skills can enhance their self-efficacy in modeling processes through their ability to generate alternative strategies in complex situations. In demographic analyses, it was found that gender and high school type did not create a significant difference, whereas modeling self-efficacy increased as the grade level rose. Moreover, candidates who received self-regulation training demonstrated higher levels of using this skill. Based on the results obtained, it is recommended that teacher training programs include more applied courses that support self-regulation and cognitive flexibility skills, and that mathematical modeling education be designed in flexible learning environments where candidates can actively experience the process rather than through purely theoretical instruction. In future research, it is suggested to examine these cognitive mechanisms in more depth using performance-based activities and longitudinal designs.