Endotrakeal entübasyon kaynaklı faringeal irritasyon semptomlarına Trachospray ile topikal anestezik uygulamasının etkinliği
Effectiveness of topical anesthetic application with Trachospray on pharyngeal irritation symptoms induced by endotracheal intubation
- Tez No: 1014475
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN YORULMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Trachospray®, topikal lidokain, postoperatif boğaz ağrısı, endotrakeal entübasyon, kulak burun boğaz cerrahisi, randomize klinik araştırma, Trachospray®, topical lidocaine, postoperative sore throat, endotracheal intubation, otolaryngological surgery, randomized clinical trial
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endotrakeal entübasyon, uzun süreli kulak burun boğaz cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük gibi faringeal irritasyon semptomlarının başlıca nedenidir. Bu çalışmanın amacı, anestezi indüksiyonundan önce Trachospray® ile uygulanan topikal %10 lidokainin postoperatif faringeal irritasyon semptomları üzerindeki koruyucu etkinliğini ve güvenlik profilini plasebo ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, plasebo kontrollü, tek kör, paralel gruplu randomize klinik araştırma olarak planlanan çalışmaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda timpanoplasti, parotidektomi veya boyun diseksiyonu uygulanan 18 yaş üzeri 138 hasta dahil edildi. Gönüllüler 1:1 oranında Trachospray® + 150 mg %10 lidokain (Grup L) veya Trachospray® + 1,5 mL izotonik sodyum klorür (Grup S) gruplarına randomize edildi. Çalışma ilacı anestezi indüksiyonundan üç dakika önce uygulandı. Primer sonlanım noktası olarak postoperatif 2., 6. ve 24. saatlerde Dörtlü Likert Ölçeği (0–3) ile değerlendirilen boğaz ağrısı; sekonder sonlanım noktaları olarak ses kısıklığı, öksürük ve cerrahi süresi ile semptom ilişkisi belirlendi. Bulgular: Toplam 122 hasta (her grupta n = 61) analize dahil edildi. Gruplar demografik ve cerrahi özellikler bakımından benzerdi. Grup L'de tüm zaman noktalarında boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük insidansı ve şiddeti, Grup S'ye kıyasla anlamlı düzeyde düşük saptandı (tüm karşılaştırmalarda p < 0,001). Boğaz ağrısı için risk oranı 20,5 ve tedavi edilmesi gereken hasta sayısı (NNT) 3 olarak hesaplandı. Mallampati ile düzeltilmiş çok değişkenli analizler, etkinliğin yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı, cerrahi tipi ve operasyon süresinden bağımsız olduğunu doğruladı. Hiçbir hastada lokal anestezik toksisitesi veya uygulamaya bağlı istenmeyen olay gözlenmedi. Sonuç: Anestezi indüksiyonundan önce Trachospray® ile uygulanan topikal %10 lidokain, uzun süreli endotrakeal entübasyon gerektiren kulak burun boğaz cerrahilerinde 1 postoperatif faringeal irritasyon semptomlarını etkili, güvenli, kolay uygulanabilir ve ekonomik biçimde azaltmaktadır. Çalışmamız, Trachospray® cihazının kulak burun boğaz cerrahisi popülasyonunda etkinliğini ortaya koyan ilk randomize klinik araştırmadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Endotracheal intubation is a leading cause of pharyngeal irritation symptoms, including postoperative sore throat, hoarseness, and dysphagia, particularly in patients undergoing prolonged otolaryngological surgery. The aim of this study was to evaluate the protective efficacy and safety profile of topical 10% lidocaine administered via the Trachospray® device prior to anesthesia induction on postoperative pharyngeal irritation symptoms, compared with placebo. Materials and Methods: This prospective, placebo-controlled, assessor-blinded, parallel-group, randomized clinical trial was conducted at the Department of Otolaryngology, Ankara University Faculty of Medicine. A total of 138 patients aged 18 years or older, scheduled for tympanoplasty, parotidectomy, or neck dissection, were enrolled. Participants were randomized in a 1:1 ratio to receive either Trachospray® + 150 mg of 10% lidocaine (Group L) or Trachospray® + 1.5 mL of 0.9% isotonic sodium chloride (Group S). The study medication was administered three minutes prior to anesthesia induction. The primary endpoint was postoperative sore throat assessed using a four-point Likert scale (0–3) at 2, 6, and 24 hours postoperatively; secondary endpoints included hoarseness, dysphagia, and the correlation between surgical duration and symptom severity. Results: A total of 122 patients (n = 61 per group) were included in the analysis. Baseline demographic and surgical characteristics were comparable between groups. The incidence and severity of postoperative sore throat, hoarseness, and dysphagia were significantly lower in Group L compared with Group S at all assessment time points (p < 0.001 for all comparisons). The risk ratio for postoperative sore throat was 20.5, and the number needed to treat (NNT) was 3. Mallampati-adjusted multivariable analyses confirmed that the protective effect was independent of age, sex, body mass index, smoking status, surgical type, and operative duration. No cases of local anesthetic systemic toxicity or treatment-related adverse events were observed. Conclusion: Preoperative topical 10% lidocaine administered via the Trachospray® device effectively, safely, easily, and economically reduces postoperative pharyngeal irritation symptoms in patients undergoing prolonged endotracheal intubation for otolaryngological 3 surgery. This study represents the first randomized clinical trial to demonstrate the efficacy of the Trachospray® device in an otolaryngological surgery population.