Ketamin ve tramadolün postoperatif kateter kaynaklı mesane rahatsızlığı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of ketamine and tramadol on postoperative catheter-related bladder discomfort
- Tez No: 311553
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Tramadol, Ketamin, Üriner kateter, Mesane, Tramadol, ketamine, urinary catheter, bladderAuthor: İlker SOLMAZ, M.D.Counsellor: Professor Ahmet COŞAR, M.D
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETKetamin ve tramadolün, postoperatif kateter kaynaklı mesane rahatsızlığı üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıKateter kaynaklı mesane rahatsızlığı (KKMR), intraoperatif üriner kateterizasyon yapılan, postanestezik hastalarda yaygın görülen bir durumdur. Bu çalışmanın amacı, tramadolün ve ketaminin, KKMR şiddeti ve insidansı üzerindeki etkilerinin araştırılması ve karşılaşılaştırılmasıdır. Genel anestezi altında elektif perkütan nefrolitotomi operasyonu planlanan hastalar, perioperatif monitörize edildiler. Anestezi indüksiyonu IV fentanil 1 ? g/ kg, propofol 2-3 mg/ kg ve endotrakeal entübasyon için veküronyum 0,1 mg/ kg ile sağlandı. İdamede oksijen/ azot protoksit karışımı, sevofluran, ihtiyaç durumunda veküronyum 0,02- 0,03 mg/ kg kullanıldı. Anestezi uygulandıktan sonra, hastalara 16 Fr Foley sonda takıldı ve balon 10 ml distile su ile şişirildi. Ekstübasyondan 20 dakika önce, Grup S' e plasebo (% 0,9 NaCl), Grup K' ya ketamin 250 µg/ kg (IV), Grup T'ye tramadol 1,5 mg/ kg (IV) verildi. VAS (Visüel Analog Skala), arteriyel kan basıncı, kalp hızı, arteriyel oksijen saturasyonu postoperatif 5., 10., 15. ve 30. dakikalarda ölçüldü ve kayıt altına alındı. KKMR'nin seviyesi ve bulantı insidansı habersiz bir gözlemci tarafından operasyondan sonra 0., 1., 4. ve 6. saatlerde değerlendirildi kaydedildi. VAS `ı 3 ve üzeri olan üç gruptaki hastalara , acil analjezi için meperidin 0.5-1 mg/kg IV tramadol verildi. Sonuç olarak ekstübasyondan 20 dakika önce verilen, ketamin ve tramadolün, VAS değerlerini azalttığı, KKMR skorlarını düşürdüğü, analjezik gereksiniminin tramadol grubunda daha az olduğu sonuçlarına ulaşıldı. Biz genel anestezi altında elektif perkütan nefrolitotomi operasyonu uygulanan hastalarda, tramadolün, postoperatif KKMR şiddeti ve insidansını azaltmada güvenli ve etkili bir yöntem olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe comparison of the effects of ketamine and tramadol on postoperative catheter-related bladder discomfort (CRBD).CRBD is a condition that occurs commonly in postanesthetic patients who undergo intraoperative urinary catheterization. The aim of this study is to investigate and compare the effects of ketamine and tramadol on severity and incidence of CRBD. The patients that underwent elective percutaneous nephrolithotomy operations under general anesthesia were monitorized perioperatively. Anesthesia induction was provided by IV fentanyl (1 ? g/kg), propofol (2-3 mg/kg) and vecuronium (0.1 mg/kg), and then endotracheal tube was placed. During maintenance period oxygen-nitrous oxide and sevoflurane gas mixture, and if needed IV vecuronium (0.02-0.03 mg/kg) were used. After induction of anaesthesia 16 Fr Foley urinary catheters were introduced and their balloons were inflated with 10 ml sterile water. 20 minutes before extubation placebo (%0,9 NaCl), 250 µg/kg ketamine IV and 1.5 mg/kg tramadol IV were administered to the patients in the group S, K and T , respectively. VAS (Visual Analogue Scale), arterial blood pressure, heart rate, saturation of arterial oxygen are assessed and recorded at 5, 10, 15 and 30 minutes postoperatively. Severity of CRBD and incidence of nausea are assessed and recorded by an observer who was blind to the study at 0, 1, 4 and 6 hours postoperatively. If VAS?3, 0.5-1 mg/kg meperidine IV were administered to the patients as an urgent analgesia. In conclusion we have found that ketamine and tramadol which were given 20 minutes before extubation reduced the VAS and CRBD scores, and analgesic need in tramadol group was lesser than the other two groups. We think that in patients who undergo elective percutaneous nefroliotomy under general anesthesia tramadol is a safe and effective method which reduces severity and incidence of postoperative CRBD.