LMA-fasttrach ile kör entübasyonda fiberoptik bronkoskopik görüntüleme, entübasyon başarısı için gerekli mi?
Is fiberoptic bronchoscopy necessary for the success of tracheal intubation with LMA-fasttrach
  1. Tez No: 306315
  2. Yazar: SÜHEYLA KARADAĞ ERKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM BATİSLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: LMA-FT, fiberoptik bronkoskop, zor entübasyon, LMA-FT, fiberoptic bronchoscope score, difficult intubation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Zor ya da başarısız havayolu yönetimi, anestezi kaynaklı morbidite ve mortalitenin en büyük nedenidir. Hava yolu yönetimine bağlı problemler klasik entübasyona alternatif tekniklerin araştırılmasına ve geliştirilmesine neden olmuştur. LMA-Fastrach? (LMA-FT) hem tahmin edimeyen, hem öngörülebilen zor entübasyonlarda ve diğer tekniklerle birlikte başarısız entübasyonlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu çalışmada LMA-FT yerleştirilmesi ile elde edilen FOB görüntüsü skorlanarak, FOB yardımı olmadan LMA-FT içinden kör entübasyon yapılarak; bronkoskop görüntüsüne ait skorlar ile kör entübasyon başarısı arasında bir korelasyon olup olmadığı araştırlıldı.İbni Sina Hastanesi Ameliyathanelerinde Nisan 2011-Eylül 2011 tarihleri arasında, prospektif olarak, elektif cerrahi geçiren ve endotrakeal entübasyon gerektiren, ASA I-III, 18-80 yaş arası 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalarda MS, SMM, TMM, AA, UDIT gibi zor entübasyon kriterleri değerlendiridi. Hastalar operasyon odasına alındığında, preoperatif standart monitorizasyon uygulandı ve intravenöz ilaçlarla anestezi indüksiyonu yapıldıktan sonra direkt laringoskopi yapılarak C-L skoru değerlendirildi. LMA-FT yerleştirildi ve FOB ile vokal kordların konumu, deneyimli bir anestezist tarafından FOB skorlama ile değerlendirildi. Hastalar LMA-FT içinden ST ile kör entübe edildi. Entübasyondan sonra LMA-FT çıkarıldı. FOB görüntüleme skorları, LMA-FT yerleştirilmesi ve trakeal entübasyonda başarı oranları, başarılı ventilasyon ve trakeal entübasyon için gerekli deneme sayıları ve süreleri, işlem ile ilişkili komplikasyonlar kaydedildi. Çalışmamızda 100 hastada LMA-FT ile kör entübasyon, hastaların % 81'inde ilk denemede, % 12'sinde ikince denemede olmak üzere toplam 93 (%93) hastada başarılı oldu. 7 hastada iki kez deneme sonucunda entübasyon başarısız oldu. Yüksek FOB skorları ile entübasyon başarısı arasında korelasyon olduğu bulundu.Sonuç olarak çalışmamızda LMA-FT ile kör entübasyonda, fiberoptik bronkoskop görüntüleme sonucu ile entübasyon başarısı ilişkili bulundu.
Özet (Çeviri)
Difficult or failed airway management is the leading cause of morbility and mortality in anaesthesia. Airway management problems has led alternative techniques to classic entubation. LMA-Fastrach? (LMA-FT) is a designed for use in both anticipated and unexpected difficult intubations, and for failed intubations with other techniques. In this study FOB view that acquired through LMA-FT insertion scored and blind intubation through LMA?FT was performed. Correlation between scores obtained from bronchoscope view and success of blind intubation has been researched.In İbni Sina Hospital between April 2011-September 2011 total of 100 patients aged 18-80 years with ASA 1-3 at elective surgery and endotracheal intubation included into the study. In this study Difficult intubation criterias such as Mallampati scoring (MP), thyromental distance (TMD), sternomental distance (SMD), upper lip bite test (ULB) were reviewed. Standard monitoring to patients was performed preoperatively in the operating room and after induction of anesthesia with intravenous drugs, direct laryngoscopy was performed in order to Cormack-Lehane score (CLS) is evaluation. LMA-FT was inserted and view of vocal cords was evaluated by experienced anesthetist via FOB scoring.Blind intubation through LMA-Fastrach with ST was performed to patients. LMA-FT was removed after intubation. FOB scores,times for successful placement of the LMA-FT and tracheal intubation, number of attempts needed for successful ventilation and tracheal intubation, and complications associated with procedure were recorded. Blind tracheal intubation through LMA-FT was attempted on 100 patients in our study. Blind intubation with LMA-FT was successful at the first attempt in %81 cases, at the second attempt in %12 cases. Blind tracheal intubation through the LMA-FT was possible in %93 cases within two attempts. The tracheal intubation of % 7 patients were not successfully within the two attempts. Correlation between high FOB scores and intubation success were found.Consequently in blind intubation through LMA-FT, fiberoptic bronchoscope view result and intubation were found to be associated.