Üç boyutlu yazıcı ve kazıma yöntemi ile üretilen hibrit ve zirkonyum seramiklerin farklı yüzey temizleyici uygulamaları sonrası fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the physical properties of hybrid and zirconium ceramic materials manufactured by three dimensional printing and milling methods following treatment with different surface cleaners
  1. Tez No: 1014479
  2. Yazar: TUĞBA AK AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR USTA KUTLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu (3B) üretim, CAD-CAM kazıma, dental seramik, yüzey temizleyici, fiziksel dayanım, Three-dimensional (3D) manufacturing, CAD-CAM milling, dental ceramic, surface cleaner, physical strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üç boyutlu (3B) yazıcı ve kazıma yöntemleriyle üretilen zirkonyum ve hibrit seramiklerin izopropil alkol (İPA), metakriloksidesil dihidrojen fosfat (MDP; Katana Cleaner) ve zirkonyum oksit (ZrO2; Ivoclean) içeren üç yüzey temizleyiciye verdikleri cevabı biaksiyel eğilme, sertlik ve pürüzlülük değerleri açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada üç boyutlu yazdırılabilen alüminayla güçlendirilmiş zirkonyum (3D Ceram ATZ, Sinto, Fransa), Zr3 zirkonyum (3D Ceram Zirconia, Sinto, Fransa), hibrit seramik (Varseo Smile Triniq, Bego, Almanya) ve CAD-CAM ile kazınan zirkonya bazlı seramik (Katana, Kuraray Noritake, Japonya) kullanılmıştır. Toplam 120 disk (12×1,2 mm) üretilmiş ve örneklere İPA (İPA, Onur Kimya, Türkiye), MDP (Katana Cleaner, Kuraray Noritake, Japonya) ve ZrO2 (Ivoclean, Ivoclar, Liechtenstein) içeren temizleyiciler uygulanmıştır. Yüzey pürüzlülüğü, biaksiyel eğilme dayanımı (BFS) ve Vickers sertliği ölçülmüştür; veriler tek yönlü ANOVA ve Post Hoc testleri kullanılarak analiz edilmiştir (P<0,05). Bulgular: BFS; hibrit, kazınmış zirkonya veya ATZ'de yüzey temizleyicilerinden anlamlı ölçüde etkilenmemiştir (P>0.05). Üç boyutlu üretilen zirkonyumda Katana Cleaner, Ivoclean'e kıyasla yüksek BFS değerleri vermiştir (P=0.22). Vickers sertliği, temizleyici türüne bağlı olarak tüm malzemelerde anlamlı değişiklikler göstermiştir (P<0,001). Temizleyici türü yüzey pürüzlülüğünde kazımayla üretilen zirkonyum ve ATZ'de anlamlı farklılıklar oluşturmuştur (P<0,001). Sonuç: ATZ uzun ve yüksek stresli bölgeler için önerilebilirken, hibrit materyal klinik riskler oluşturabilir. Katana Cleaner kazıma ile üretilen zirkonyum için uygun olmakla birlikte, pürüzlülüğün artması nedeniyle ATZ üzerinde kullanılmasının risk oluşturabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the response of three dimensional (3D) printed and milled zirconia and hybrid ceramics to isopropyl alcohol (IPA), methacryloyloxydecyl dihydrogen phosphate (MDP; Katana Cleaner), and zirconium dioxide (ZrO2; Ivoclean) surface cleaners based on biaxial flexural strength, hardness, and roughness values. Materials and Methods: Alumina-toughened zirconia (3D Ceram ATZ, Sinto, France), Zr3 zirconia (3D Ceram Zirconia, Sinto, France), a hybrid ceramic (Varseo Smile Triniq, Bego, Germany) designed for three dimensional printing, a CAD/CAM milled zirconia ceramic (Katana, Kuraray Noritake, Japan), were utilized in this study. A total of 120 discs (12×1,2 mm) were fabricated and treated with IPA (IPA, Onur Kimya, Turkey), MDP (Katana Cleaner, Kuraray Noritake, Japan), or ZrO2 (Ivoclean, Ivoclar, Liechtenstein) cleaners. Surface roughness, biaxial flexural strength (BFS), and Vickers hardness were measured. Data were analyzed using one-way ANOVA and Post Hoc tests (P<0.05). Results: The BFS of hybrid ceramic, milled zirconia, and ATZ was not significantly affected by surface cleaners (P>0.05). For three dimensional printed zirconia, the Katana Cleaner resulted in higher BFS values than Ivoclean (P=0.022). Vickers hardness changed significantly across all materials depending on the cleaner type (P<0.001). The cleaner type caused significant difference in roughness for milled zirconia and ATZ (P<0.001). Conclusions: While ATZ can be recommended for long and high-stress areas, the hybrid material may pose clinical risks. Although the Katana Cleaner is suitable for milled zirconia, its application on ATZ may be risky due to increased surface roughness.