Fetal gelişim kısıtlılığı saptanan gebelerde anti karbonik anhidraz I-II otoantikor seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anti-carbonic anhydrase I-II autoantibody levels in pregnant women diagnosed with fetal growth restriction
  1. Tez No: 1014481
  2. Yazar: BESTE İREM DEYİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-karbonik anhidraz I antikoru, Anti-karbonik anhidraz II antikoru, Fetal Gelişim Kısıtlılığı (FGK), Maternal serum, Plasental disfonksiyon, Anti-carbonic anhydrase I antibody, Anti-carbonic anhydrase II antibody, Fetal Growth Restriction (FGR), Maternal serum, Placental dysfunction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fetal gelişim kısıtlılığı (FGR), başlıca plasental yetmezlik, hipoksi ve oksidatif stres ile ilişkili olup perinatal morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden biridir. Karbonik anhidraz (KA) enzimleri hücresel pH dengesi ve gaz değişiminde kritik rol oynarken, oksidatif stres bu enzimlere karşı otoantikor gelişimini tetikleyebilir. Bu çalışmada, FGR ile komplike gebeliklerde anti-karbonik anhidraz I (AKA-I) ve anti-karbonik anhidraz II (AKA-II) otoantikorlarının rolünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç Ve Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif, kesitsel vaka kontrol çalışması Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Haziran 2025–Nisan 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 90 FGR tanılı gebe ile gebelik haftasına göre eşleştirilmiş 90 sağlıklı kontrol dahil edildi. Demografik, obstetrik ve neonatal veriler kaydedildi. Serum AKA-1 ve AKA-II düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Korelasyon analizleri, ROC eğrisi analizi ve lojistik regresyon modelleri kullanılarak tanısal ve öngörücü değerleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda AKA-1 ve AKA-2 düzeyleri FGR grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla 46,6 (14,87–228,48) U/ml ve 22,19 (13,24–77,32) U/ml (p<0,001) ve 63,85 (27,51–254,76) U/ml ve 40,63 (11,23–83,39) U/ml p<0,001). AKA-1 ve AKA -2 erken başlangıçlı FGR grubunda geç başlangıçlı gruba göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu (sırasıyla 133,33 (14,87–228,48) U/ml ve 28,06 (15,1–81,77) U/ml p<0,001 ve 141,12 (58,44–254,76) U/ml ve 52,08 (27,51–177,34) U/ml (p<0,001). AKA-1 ve AKA-2 arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (r=0.462, p<0.001). Ek olarak AKA-1 (r=-0.588, p<0.001) hem de AKA-2 (r=-0.658, p<0.001) düzeyleri ile FGR tanı haftası arasında orta-güçlü düzeyde negatif yönde anlamlı korelasyon bulundu. Tüm hasta grubunda AKA-1'in 32,5'in üstünde olmasının %61,1 sensitivite, %88,9 spesifite ile (AUC=0,750, p<0,001), AKA-2 'nin ise 51,24'ün üstünde olmasının %68,9 sensitivite, %83,3 spesifite ile fetal gelişim kısıtlılığını öngördüğü saptandı (AUC=0,806, p<0,001). Sonuç: Anti-karbonik anhidraz I ve II otoantikorları FGR'de anlamlı olarak artmış olup hastalık şiddeti ve erken başlangıç ile ilişkilidir. Bu bulgular, AKA otoimmünitesinin FGR patofizyolojisinde rol oynayabileceğini ve erken tanı ile risk sınıflamasında potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bu ilişkinin nedensel boyutunun aydınlatılması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Fetal growth restriction (FGR) is primarily associated with placental insufficiency, hypoxia, and oxidative stress, and is one of the major causes of perinatal morbidity and mortality. While carbonic anhydrase (CA) enzymes play a critical role in cellular pH balance and gas exchange, oxidative stress may trigger the development of autoantibodies against these enzymes. This study aimed to evaluate the role of anti-carbonic anhydrase I (anti-CA-I) and anti-carbonic anhydrase II (anti-CA-II) autoantibodies in pregnancies complicated by FGR. Materials and Methods:This single-center, prospective, cross-sectional case-control study was conducted at the University of Health Sciences Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between June 2025 and April 2026. A total of 90 pregnant women diagnosed with FGR and 90 healthy controls matched for gestational age were included in the study. Demographic, obstetric, and neonatal data were recorded. Serum anti-CA-I and anti-CA-II levels were measured using the ELISA method. Their diagnostic and predictive values were evaluated using correlation analyses, ROC curve analysis, and logistic regression models. Results:Anti-CA-I and anti-CA-II levels were found to be significantly higher in the FGR group compared to the control group (median: 30.08 vs. 21.44 U/ml and 51.73 vs. 39.69 U/ml, respectively; p<0.001 for both). A strong positive correlation was levels showed a negative correlation with the gestational week at FGR diagnosis (anti-CA-I: r=-0.667; anti-CA-II: r=-0.688; p<0.001), suggesting higher levels in earlier stages of the disease. Autoantibody levels were significantly higher in early-onset FGR cases compared to late-onset cases (p<0.001). In ROC analysis, anti-CA-I (AUC=0.722) and anti-CA-II (AUC=0.700) demonstrated moderate diagnostic performance, while both markers exhibited high discriminative power for early-onset FGR (anti-CA-I: AUC=0.962; anti-CA-II: AUC=0.928). Logistic regression analysis showed that anti-CA-I (OR=1.043; p=0.023) and anti-CA-II (OR=1.022; p=0.037) levels were independently associated with the development of FGR. Conclusion:Anti-carbonic anhydrase I and II autoantibodies are significantly elevated in FGR and are associated with disease severity and early onset. These findings suggest that anti-CA autoimmunity may play a role in the pathophysiology of FGR and could serve as potential biomarkers for early diagnosis and risk stratification. Further studies are needed to elucidate the causal nature of this relationship.