Büllöz pemfigoid hastalarında IL-5R düzeyi ile kaşıntı arasındaki ilişki
The relationship between IL-5R levels and pruritus in patients with bullous pemphigoid
  1. Tez No: 1014494
  2. Yazar: ASİYA HAZAL TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN BİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteç, Büllöz Pemfigoid, Eozinofilik İnflamasyon, IL-5R, Pruritus, Biomarker, Bullous Pemphigoid, Eosinophilic Inflammation, IL-5R, Pruritus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Büllöz Pemfigoid Hastalarında IL-5R Düzeyi ile Kaşıntı Arasındaki İlişki Amaç: BP hastalarında serum IL-5R düzeylerinin hastalık şiddeti ve pruritus ile ilişkisini değerlendirmek ve bu parametrenin potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Ayrıca IL-5R'nin olası bir tedavi hedefi olup olmadığının ortaya konulması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışma tek merkezli, prospektif ve gözlemsel olarak planlandı. Histopatolojik ve/veya direkt immünfloresan inceleme ile tanısı doğrulanmış, aktif dönemde olan 28 BP hastası ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 28 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Hastaların hastalık aktivitesi Büllöz Pemfigoig Hastalık Alan İndeksi (Bullous Pemphigoid Disease Area Index, BPDAI) skoru ile belirlendi Hastalık kaşıntı şiddeti Vizüel Analog Skala (Visual Analog Scale, VAS) kullanılarak değerlendirildi ve hastalar pruritus şiddetine göre gruplandırıldı. Serum IL-5 ve IL-5R düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Ayrıca biyopsi örneklerinde immünohistokimyasal yöntemle IL-5R ekspresyonu değerlendirildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel testler kullanılarak analiz edildi ve p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: BP hastalarında serum IL-5 ve özellikle IL-5R düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı yüksek tespit edildi. (IL-5: p<0,001; IL-5R: p=0,001). IL-5 ve IL-5R düzeyleri ile pruritus şiddeti arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı. VAS skoru arttıkça IL-5 ve IL-5R düzeylerinde istatistiksel anlamlı artış izlendi (her ikisi için p<0,001), ayrıca eozinofil (p=0,023) ve total IgE (p=0,002) düzeyleri ile pozitif ilişki saptandı. Korelasyon analizlerinde VAS ile IL-5 (r=0,581; p=0,001) ve IL-5R (r=0,622; p<0,001) arasında orta düzeyde pozitif ilişki bulundu. Doku düzeyinde IL-5R ekspresyonu ve eozinofil infiltrasyonu da hem serum düzeyleri hem de pruritus şiddeti ile paralellik gösterdi (p<0,001). Buna karşın BP180/BP230 otoantikor pozitifliği ile IL-5/IL-5R düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı ilişki tespit edilemedi. (p>0,05). Sonuç: Serum IL-5R düzeyleri ile, pruritus ve eozinofilik inflamasyon arasında güçlü bir ilişki tespit edilirken BP hastalık şiddeti ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu bulgular, IL-5R'nin hastalık aktivitesinden bağımsız, semptomatik bir biyobelirteç ve potansiyel bir tedavi hedefi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between IL-5R Levels and Pruritus in Patients with Bullous Pemphigoid Objective: To evaluate the relationship between serum IL-5R levels and disease severity and pruritus in patients with bullous pemphigoid, and to investigate the potential usability of this parameter as a biomarker. Additionally, it was aimed to determine whether IL-5R could serve as a potential therapeutic target. Methods: The study was designed as a single-center, prospective, observational study. Twenty-eight patients with active bullous pemphigoid (BP), diagnosed by histopathological and/or direct immunofluorescence examination, and 28 age- and sex-matched healthy controls were included in the study. Disease activity was assessed using the Bullous Pemphigoid Disease Area Index (BPDAI). Pruritus severity was evaluated using the Visual Analog Scale (VAS), and patients were grouped according to pruritus severity. Serum IL-5 and IL-5R levels were measured by ELISA. In addition, IL-5R expression in biopsy specimens was evaluated using immunohistochemical methods. The obtained data were analyzed using appropriate statistical tests, and p<0.05 was considered statistically significant. Result: Serum IL-5 and particularly IL-5R levels were found to be significantly higher in BP patients compared to the control group (IL-5: p<0.001; IL-5R: p=0.001). A statistically significant relationship was detected between IL-5 and IL-5R levels and pruritus severity. As VAS scores increased, significant increases in IL-5 and IL-5R levels were observed (p<0.001 for both). In addition, positive correlations were found with eosinophil levels (p=0.023) and total IgE levels (p=0.002). Correlation analyses revealed moderate positive correlations between VAS scores and IL-5 (r=0.581; p=0.001) as well as IL-5R (r=0.622; p<0.001). Tissue IL-5R expression and eosinophilic infiltration were also found to parallel both serum levels and pruritus severity (p<0.001). In contrast, no statistically significant association was detected between BP180/BP230 autoantibody positivity and IL-5/IL-5R levels (p>0.05). Conclusion: While a strong association was detected between serum IL-5R levels, pruritus, and eosinophilic inflammation, no significant relationship was found with BP disease severity. These findings suggest that IL-5R may serve as a symptomatic biomarker and a potential therapeutic target independent of overall disease activity.