Preterm gebelik olgularında maternal siyalik asit seviyesinin ve servikovajinal sıvıda fetal fibronektin düzeyinin doğumu öngörmedeki etkilerinin araştırılması
Evaluation of maternal sialic acid and cervicovaginal fetal fibronectin levels in predicting preterm delivery in women with threatened preterm labor
  1. Tez No: 1014506
  2. Yazar: AYŞE TUZCU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, preterm eylem tehdidi, preterm eylem, siyalik asit, fetal fibronektin, servikal uzunluk, biyobelirteç, Preterm birth, threatened preterm labor, preterm labor, sialic acid, fetal fibronectin, cervical length, biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, preterm eylem tehdidi ile başvuran gebelerde maternal serum total siyalik asit düzeyleri ile servikovajinal fetal fibronektin varlığının, preterm doğumu öngörmedeki tanısal değerini ve klinik etkinliğini değerlendirmektir. İkincil olarak; siyalik asit düzeyleri ile fetal fibronektin varlığı ve servikal uzunluk arasındaki ilişkinin incelenmesi, bu biyobelirteçlerin birlikte kullanımının tanısal doğruluğa katkısının belirlenmesi, neonatal sonuçlarla ilişkilerinin analiz edilmesi ve elde edilen veriler doğrultusunda klinik kullanıma yönelik bir öngörü modeli geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, 5 Aralık 2025 – 5 Mart 2026 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, gebeliğin 24–34. haftaları arasında preterm eylem tehdidi tanısı alan 64 gebe ile kontrol grubunu oluşturan 24 sağlıklı gebe dahil edilmiştir. Katılımcılardan yazılı onam alınmış; demografik, obstetrik ve klinik veriler kaydedilmiştir. Tüm olgularda servikal uzunluk ölçümü, obstetrik ultrasonografi ve non-stres test bulguları değerlendirilmiştir. Servikovajinal örneklerden fetal fibronektin, maternal venöz kandan ise siyalik asit düzeyleri ELISA yöntemi ile kantitatif olarak ölçülmüştür. Elde edilen veriler ROC eğrisi analizi, korelasyon analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 88 gebe dahil edilmiştir. Olguların 24'ü kontrol grubunu, 64'ü preterm eylem grubunu oluşturmuştur. Çalışma grubunun 46'sı preterm doğum, 18'i ise term doğum ile sonuçlanmıştır. Gruplar arasında yaş ortalamaları benzer bulunmuş olup, obstetrik özellikler açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Siyalik asit ve fetal fibronektin düzeyleri tüm olgularda ölçülmüş ve gruplar arasında karşılaştırılmıştır. ROC analizinde siyalik asit için eğri altı alan (AUC) 0.841 olarak bulunmuş olup %87.0 duyarlılık ile yüksek tanısal performans göstermiştir. Fetal fibronektin için AUC değeri 0.711 olup daha düşük ayırt edici güce sahiptir. Lojistik regresyon analizinde siyalik asit, preterm doğumun bağımsız bir prediktörü olarak saptanmıştır. Sonuç: Maternal serum siyalik asit düzeyi, preterm doğumun öngörülmesinde yüksek tanısal doğruluğa sahip, güçlü ve bağımsız bir biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. Fetal fibronektine kıyasla daha yüksek prediktif performans göstermesi, klinik kullanım potansiyelini artırmaktadır. Ayrıca, siyalik asit düzeylerinin servikal uzunluk ile birlikte değerlendirilmesi, preterm doğum riskinin daha doğru sınıflandırılmasına katkı sağlayabilir. Bu bulgular, preterm doğum riskinin erken dönemde belirlenmesine ve klinik yönetimin optimize edilmesine yardımcı olabilecek bütüncül bir yaklaşım sunmaktadır. Ancak sonuçların genellenebilirliği için daha geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The primary aim of this study was to evaluate the diagnostic value and clinical utility of maternal serum total sialic acid levels and the presence of cervicovaginal fetal fibronectin in predicting preterm birth among pregnant women presenting with threatened preterm labor. Secondary aims included investigating the relationship between sialic acid levels, fetal fibronectin presence, and cervical length; assessing the contribution of the combined use of these biomarkers to diagnostic accuracy; analyzing their association with neonatal outcomes; and developing a clinically applicable prediction model based on the obtained data. Materials and Methods: This prospective study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, between December 5, 2025, and March 5, 2026. A total of 64 pregnant women diagnosed with threatened preterm labor between 24 and 34 weeks of gestation and 24 healthy pregnant women forming the control group were included. Written informed consent was obtained from all participants, and demographic, obstetric, and clinical data were recorded. All participants underwent cervical length measurement, obstetric ultrasonography, and non-stress testing. Fetal fibronectin levels were measured from cervicovaginal samples, and sialic acid levels were quantified from maternal venous blood using the ELISA method. Data were analyzed using ROC curve analysis, correlation analysis, and multivariate logistic regression. Results: A total of 88 pregnant women were included in the study. Of these, 24 were in the control group and 64 in the threatened preterm labor group. Within the study group, 46 resulted in preterm delivery and 18 in term delivery. The groups were similar in terms of mean age and obstetric characteristics. Sialic acid and fetal fibronectin levels were measured in all participants and compared between groups. ROC analysis revealed an area under the curve (AUC) of 0.841 for sialic acid, demonstrating high diagnostic performance with a sensitivity of 87.0%. In contrast, fetal fibronectin showed a lower discriminative ability with an AUC of 0.711. Multivariate logistic regression analysis identified sialic acid as an independent predictor of preterm birth. Conclusion: Maternal serum sialic acid appears to be a strong and independent biomarker with high diagnostic accuracy for predicting preterm birth. Its superior predictive performance compared to fetal fibronectin highlights its potential clinical utility. Furthermore, the combined evaluation of sialic acid levels with cervical length may improve risk stratification for preterm birth. These findings suggest a comprehensive approach that may contribute to early identification and optimized clinical management of high-risk pregnancies. However, larger multicenter studies are required to validate these results.