Kekemeliği olan okul çağındaki çocukların ve ebeveynlerinin kekemeliğe yönelik tepki ve tutumlarının incelenmesi
Examination of the reactions and attitudes of school-aged children with stuttering and their parents towards stuttering
  1. Tez No: 1014507
  2. Yazar: NİDA ÖZGENLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-baba tutumu, Bilişsel tepki, Davranışsal tepki, Dil ve konuşma terapisi, Duygusal tepkiler, Konuşma bozuklukları, Parents attitude, Cognitive reaction, Behavioural reaction, Speech therapy, Emotional responses, Speech disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
Araştırmamız, kekemeliği olan okul çağındaki çocukların ve ebeveynlerinin kekemeliğe yönelik tepki ve tutumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Kekemeliği olan okul çağındaki 34 çocuk ve bu çocukların ebeveynleri (34 anne ve 34 baba) araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla, kekemeliği olan çocuklara İletişim Tutum Testi (CAT-TR), ebeveynlere ise Konuşmadaki Akıcısızlığa Tepki Ölçeği (KATÖ) uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi, SPSS 29 programında yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; CAT-TR ile Anne KATÖ Bilişsel Tepki Boyutu (r=0,483; p=0,004), Anne KATÖ Davranışsal Tepki Boyutu (r=0,418; p=0,014), Anne KATÖ (r=0,424; p=0,012) ve Baba KATÖ Davranışsal Tepki Boyutu (r=0,347; p=0,044) arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Anne ve babaların KATÖ ve KATÖ alt boyutlarında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Kız çocuğuna sahip annelerin, KATÖ Bilişsel Tepki Boyutu puan ortalamasının erkek çocuğa sahip annelere kıyasla daha yüksek olduğu ve bu farkın istatiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Kız çocuğuna sahip babaların, KATÖ puan ortalamasının erkek çocuğa sahip babalara kıyasla daha yüksek olduğu ve bu farkın istatiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Çocukların dil ve konuşma terapisine devam etme ve etmeme durumlarına göre, anne ve babaların KATÖ ve KATÖ alt boyutlarında istatiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, kekemeliği olan çocukların ve ebeveynlerinin kekemeliğe yönelik tepki ve tutumlarının değerlendirilip, terapi planlamasında göz önüne alınması oldukça önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the reactions and attitudes toward stuttering among school-aged children with stuttering and their parents. Thirty-four school-aged children with stuttering and their parents (34 mothers and 34 fathers) were included in the study. To collect data for the study, the Communication Attitude Test (CAT-TR) was administered to the children with stuttering, and the Response to Speech Disfluency Scale (KATÖ) was administered to the parents. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 29. According to the study findings: CAT-TR was significantly correlated with the Mother KATÖ Cognitive Response Dimension (r=0.483; p=0.004), the Mother KATÖ Behavioral Response Dimension (r=0.418; p=0.014), the Mother KATÖ (r=0.424; p=0.012), and the Father KATÖ Behavioral Response Dimension (r=0.347; p=0.044). No statistically significant differences were found between mothers and fathers in the KATÖ scale and its sub-dimensions. It was found that mothers with daughters had a higher mean score on the Cognitive Response Dimension of the KATÖ compared to mothers with sons, and this difference was statistically significant. Similarly, fathers with daughters had a higher mean KATÖ score compared to fathers with sons, and this difference was also statistically significant. No statistically significant differences were found between mothers and fathers in the KATÖ and its sub-dimensions based on whether their children continued or did not attend speech and language therapy. In light of these results, it is crucial to evaluate the reactions and attitudes of children with stuttering and their parents towards stuttering and to consider this in therapy planning.