Ratlarda tekli tam kat yara modelinde ozon yağı, spirulina ve curcumin jelinin yara iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of ozone oil, spirulina, and curcumin gel on wound healing in a single full-thicknesswound model in rats
- Tez No: 1014533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVA BAŞAK BOZTOK ÖZGERMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kurkumin, Rattus, Yara iyileşmesi, Curcumin, Rattus, Wound healing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ratlarda oluşturulan tekli tam kat eksizyonel yara modelinde ozonlanmış zeytinyağı, spirulina ve curcumin içeren topikal uygulamaların yara iyileşmesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışmada ratlar rastgele dört gruba ayrılmıştır: kontrol, ozonlanmış zeytinyağı, spirulina ve curcumin grubu. Tüm hayvanlarda dorsal bölgede standart tam kat eksizyonel yara oluşturulmuş ve ilgili topikal uygulamalar 21 gün boyunca gerçekleştirilmiştir. Yara iyileşmesi; makroskobik değerlendirmeler (yara alanı ve yara kontraksiyon yüzdesi), histopatolojik incelemeler (epitelizasyon, granülasyon dokusu oluşumu ve kollajen yoğunluğu) ve hematolojik parametreler aracılığıyla analiz edilmiştir. Tüm gruplarda zamanla yara alanında azalma ve yara kontraksiyon yüzdesinde artış belirlenmiştir. Makroskobik değerlendirmelerde kontrol grubunda daha yüksek yara kapanma oranları saptanmıştır. Histopatolojik incelemelerde ise ozonlanmış zeytinyağı grubunda granülasyon dokusu oluşumu, epitelizasyon ve kollajen organizasyonunun daha belirgin olduğu belirlenmiştir. Spirulina ve curcumin gruplarında değerlendirilen histopatolojik parametreler açısından kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Hematolojik parametreler açısından ise gruplar arasında anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Sonuç olarak, ozonlanmış zeytinyağı uygulamasının yara iyileşmesini histopatolojik düzeyde desteklediği belirlenmiştir. Spirulina ve curcumin uygulamalarının ise değerlendirilen parametreler açısından kontrol grubuna göre anlamlı bir üstünlük sağlamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of topical applications containing ozonated olive oil, spirulina, and curcumin on wound healing in a single fullthickness excisional wound model in rats. Rats were randomly divided into four groups: control, ozonated olive oil, spirulina, and curcumin groups. A standardized full-thickness excisional wound was created on the dorsal region of all animals, and the respective topical treatments were applied for 21 days. Wound healing was evaluated through macroscopic assessments (wound area and wound contraction percentage), histopathological examinations (epithelialization, granulation tissue formation, and collagen organization), and hematological parameters. A reduction in wound area and an increase in wound contraction percentage were observed over time in all groups. Macroscopic evaluations demonstrated higher wound closure rates in the control group. Histopathological examinations revealed more pronounced granulation tissue formation, epithelialization, and collagen organization in the ozonated olive oil group. No statistically significant differences were detected between the spirulina and curcumin groups and the control group in terms of the evaluated histopathological parameters. In addition, no significant differences were determined among the groups regarding hematological parameters. In conclusion, ozonated olive oil application was found to support wound healing at the histopathological level. Spirulina and curcumin applications did not provide a significant superiority over the control group in terms of the evaluated parameters.