Primer hipotiroidili hastaların krononütrisyon durumlarının incelenmesi
An investigation of the chrononutritional status of patients with primary hypothyroidism
  1. Tez No: 1014534
  2. Yazar: AYŞE NUR TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH ELBÜKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Primer hipotiroidi, krononütrisyon, kronotip, beslenme alışkanlıkları, öğün zamanlaması, Primary hypothyroidism, chrononutrition, chronotype, dietary habits, meal timing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, primer hipotiroidili hastaların krononütrisyon durumlarının incelenmesi amacıyla aşikar primer hipotiroidi tanısı ile takipli olan 100 gönüllü (88 kadın, 12 erkek) üzerinde yürütülmüş kesitsel bir çalışmadır. Bireylerin genel bilgileri, sağlık bilgileri, antropometrik ölçümleri, beslenme alışkanlıkları, Sabahçıl-Akşamcıl Anketi, üç günlük besin tüketim kaydı anket yöntemiyle yüz yüze, biyokimyasal veriler ise hastanenin otomasyon sisteminden alınarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda akşamcıl tip kadın bireylerde daha yüksek obezite oranları görülürken, erkek katılımcılarda sabahçıl ve ara tip kronotiplerin daha baskın olduğu saptanmıştır. Kronotip ile antropometrik ölçümler ve kan basıncı arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Tüm kronotip gruplarında, primer hipotiroidi dışında en sık görülen hastalıkların diyabet ve hipertansiyon olduğu belirlenmiştir. Sabahçıl tip kronotipe sahip bireylerin daha yüksek oranda (%62,5) üç ana öğün tükettiği belirlenmiştir. Kadın bireylerde ise kronotip ile diyetle alınan karbonhidrat yüzdesi, protein miktarı, yağ yüzdesi ve posa miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,05). Buna karşın hem erkek hem de kadın bireylerde diyetle alınan enerji ve bazı mikro besin ögeleri ile kronotip arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Kadın bireylerde kronotip ile diyetle alınan A vitamini, piridoksin, folat, C vitamini ve potasyum miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark saptanmıştır (p<0,05). Erkek bireylerde ise kronotip ile diyetle alınan mikro besin ögesi miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Bireylerin kronotipleri ve tiroid uyarıcı hormon (TSH), serbest tiroksin (sT4), açlık kan şekeri (AKŞ), karaciğer/böbrek fonksiyon testleri ve lipid profili arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Ancak kadın bireylerde kronotip ile trigliserid düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak primer hipotiroidili hastalarda fazla kilo ve obezitenin genel popülasyona göre daha sık görüldüğü, öğün atlamanın daha fazla olduğu ve beslenme düzeninin kronotiple ilişkili olabileceği görülmüştür. Bu nedenle hipotiroidinin beslenme tedavisinde besinlerin miktarı kadar öğün zamanlaması ve kronotip türlerinin de dikkate alınarak planlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study is a cross-sectional study conducted on 100 volunteers (88 women, 12 men) with a confirmed diagnosis of primary hypothyroidism who were under follow-up, with the aim of examining their nutritional status. Participants' general information, health history, anthropometric measurements, dietary habits, the Morning-Evening Type Questionnaire, and a three-day food consumption record were collected via face-to-face interviews, while biochemical data were obtained from the hospital's automated system. In our study, higher obesity rates were observed among female participants with an evening chronotype, while among male participants, morning and intermediate chronotypes were found to be more prevalent. No significant difference was found between chronotype and anthropometric measurements or blood pressure (p>0.05). In all chronotype groups, diabetes and hypertension were identified as the most common diseases, excluding primary hypothyroidism. It was determined that individuals with the morning-type chronotype consumed three main meals at a higher rate (62.5%). Among female participants, a statistically significant difference was found between chronotype and the percentage of carbohydrates, protein intake, fat percentage, and fiber intake in the diet (p<0.05). In contrast, no statistically significant difference was found between chronotype and dietary intake of energy and certain micronutrients in both men and women (p>0.05). In female participants, a statistically significant difference was found between chronotype and the amounts of dietary vitamin A, pyridoxine, folate, vitamin C, and potassium (p<0.05). In male participants, no statistically significant difference was found between chronotype and the amounts of micronutrients obtained from the diet (p>0.05). No statistically significant difference was found between participants' chronotypes and their thyroid-stimulating hormone (TSH), free thyroxine (sT4), fasting blood glucose (FBS), liver/kidney function tests, and lipid profile (p>0.05). However, a statistically significant difference was found between chronotype and triglyceride levels in female participants (p<0.05). In conclusion, it was observed that overweight and obesity are more common in patients with primary hypothyroidism compared to the general population, that skipping meals is more frequent, and that eating patterns may be related to chronotype. Therefore, in the nutritional management of hypothyroidism, it is recommended that meal planning take into account not only the quantity of food but also meal timing and chronotype types.