20-50 yaş arası farklı vücut tiplerine sahip kadınların sağlıklı beslenme tutumlarının Vücut Şekil İndeksi ile ilişkisi
The relationship between healthy eating attitudes and the a Body Shape Index in women aged 20-50 with different body types
  1. Tez No: 1014543
  2. Yazar: BİRKAN BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE NESLİŞAH TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı beslenme tutumları (SBİTÖ), aile hekimliği vücut şekil indeksi (ABSI), Vücut tipleri, A Body Shape Index (ABSI), Body Types, Healthy Eating Attitudes(SBİTÖ), Family Medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı İzmir il merkezinde ASM kayıtlı 20-50 yaş arasındaki farklı vücut tiplerine sahip kadınların sağlıklı beslenme tutumunun vücut şekil indeksi ile ilişkisini saptamaktı. Yöntem: Çalışma İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı aile sağlığı merkezlerine kayıtlı 20-50 yaş arası kadın hastalar ile yüz yüze görüşme yöntemi ile yapıldı. Çalışmaya 451 katılımcı gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik hasta bilgi anket soruları, Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) ve Vücut Şekli Değerlendirme Ölçeği (BSAS) araştırmacı tarafından uygulandı. Boy, kilo, bel çevresi standart protokole göre ölçüldü ve ABSI hesaplandı. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programında analiz edildi; korelasyon analizleri ve t testi gibi uygun istatistiksel yöntemler kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 30,29 ± 8,14 yıldı. Ortalama SBİTÖ puanı 74,0 idi; ortalama ABSI değeri 0,0802 olarak bulundu. SBİTÖ toplam puanı ile yaş arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir korelasyon mevcuttu (r≈0,28, p<0,001). Medeni duruma göre SBİTÖ puanları anlamlı farklılık gösterdi (p=0,005). Düzenli egzersiz yapan kadınların tutum puan ortalaması, yapmayanlara kıyasla daha yüksekti (p<0,05). Tüm örneklemde SBİTÖ toplam puanı ile ABSI arasında zayıf düzeyde anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır (rho=0,117; p=0,013). Ancak yapılan regresyon analizinde anlamlılık ortadan kalkmıştır. Alt grup analizlerinde,“kum saati”ve“ters üçgen”vücut tiplerine sahip kadınlarda zayıf düzeyde korelasyon katsayıları elde edildi (sırasıyla rho≈0,14 ve rho≈0,22, p<0,05), ancak diğer tiplerde anlamlı ilişki yoktu. Sonuç: Sağlıklı beslenme tutum düzeyi ile vücut şekli indeksi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Katılımcıların sağlıklı beslenmeye büyük ölçüde olumlu baktıkları, ancak bu tutumun beden kompozisyonlarına yansımadığı görüldü
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the relationship between healthy eating attitudes and the A Body Shape Index (ABSI) in women aged 20–50 with different body types who are registered at family health centers in İzmir. Methods: This cross-sectional study was conducted via face-to-face interviews with women aged 20–50 presenting to family health centers affiliated with Dokuz Eylül University. A total of 451 volunteers participated. The Sociodemographic Patient Information Form, the Healthy Eating Attitude Scale (SBİTÖ), and the Body Shape Assessment Scale (BSAS) were administered by the researcher. Height, weight, and waist circumference were measured using a standardized protocol, and ABSI was calculated. Data were analyzed in SPSS 25.0 using correlation analyses and appropriate tests such as the t-test. Results: The mean age was 30,29 ± 8,14 years. The mean SBİTÖ score was 74.0, and the mean ABSI was 0.0802. SBİTÖ was positively and weakly correlated with age (r≈0.28, p<0.001). SBİTÖ differed significantly by marital status (p=0.005). Women who exercised regularly had higher attitude scores than those who did not (p<0.05). In the overall sample, SBİTÖ showed a weak but significant positive correlation with ABSI (rho=0.117; p=0.013). However, significance disappeared in the regression analysis.In subgroup analyses, weak correlation coefficients were obtained in women with“hourglass”and“inverted triangle ”le" body types (rho≈0.14 and rho≈0.22, respectively; p<0.05), with no significant associations in other types. Conclusion: No meaningful relationship was identified between healthy eating attitude and ABSI. Although participants generally held favorable views toward healthy eating, these attitudes did not appear to translate into body composition.