Hemşirelikte Öğrenme Öz-Yeterlik Ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of the turkish version of the nursing Learning Self-Efficacy Scale
- Tez No: 1014544
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Geçerlik ve Güvenirlik, Hemşirelik Eğitimi, Öğrenme Öz-Yeterliliği, Ölçek Uyarlama, Psikometrik Değerlendirme, Validity and Reliability, Nursing Education, Learning Self-Efficacy, Scale Adaptation, Psychometric Evaluation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Koçak, M.İ. (2026). Hemşirelikte Öğrenme Öz-Yeterlik Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları ABD,, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu çalışmanın amacı, Hemşirelikte Öğrenme Öz-Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmektir. Bu metodolojik çalışma, Ocak-Eylül 2025 tarihleri arasında iki üniversitede öğrenim gören 401 hemşirelik öğrencisi ile yürütüldü. Ölçeğin dil uyarlama sürecinde ileri çeviri, uzman değerlendirmesi, geri çeviri ve pilot uygulama basamakları izlendi. Kapsam geçerliği, uzman değerlendirmesine dayalı Davis tekniği ile incelendi. Yapı geçerliği doğrulayıcı faktör analizi ile değerlendirildi. Ölçütbağımlı geçerlik ve paralel form güvenirliği, Genel Öz Yeterlik Ölçeği kullanılarak incelendi. Güvenirlik analizlerinde Cronbach alfa katsayıları, madde-toplam korelasyonları ve iki hafta arayla 85 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen test-tekrar test uygulamasına dayalı sınıf içi korelasyon katsayıları kullanıldı. Araştırma için etik kurul ve kurum izinleri alındı; çalışma Helsinki Bildirgesi doğrultusunda yürütüldü. Katılımcıların yaş ortalaması 20,00±1,85 (17–42) olup, %86,8'i kadındı. Kapsam geçerliği analizinde, tüm maddeler için kapsam geçerlik indeksinin 1,00 olduğu belirlendi. Doğrulayıcı faktör analizi, ölçeğin özgün faktör yapısını destekledi ve model uyum indekslerinin kabul edilebilir düzeyde olduğunu gösterdi. Test-tekrar test analizinde sınıf içi korelasyon katsayılarının madde düzeyinde 0.483–0.897, alt boyutlar için 0,839–0,923 ve toplam puan için 0,969 olduğu saptandı (p<0,001). Ölçek toplam puanı ile alt boyutlar arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler bulundu (r=0,769–0,873, p<0,001). Alt boyutlar arası korelasyon katsayıları 0,471–0,764 arasında değişti ve bu bulgu alt boyutların birbiriyle ilişkili ancak ayırt edilebilir yapıda olduğunu gösterdi. Hemşirelikte Öğrenme Öz-Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe formunun, hemşirelik öğrencilerinde öğrenme öz-yeterliliğini değerlendirmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlendi. Ölçeğin, öğrencilerin öğrenme gereksinimlerinin belirlenmesi, eğitim stratejilerinin geliştirilmesi ve öğrenme çıktılarının değerlendirilmesinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Koçak, M.İ. (2026). Validity and Reliability Study of the Turkish Version of the Nursing Learning Self-Efficacy Scale. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department of Nursing Fundamentals of Nursing. Master's Thesis. Istanbul. This study aimed to evaluate the validity and reliability of the Turkish version of the Learning Self-Efficacy Scale in Nursing. This methodological study was conducted between January and September 2025 with 401 nursing students from two universities. The linguistic adaptation process included forward translation, expert review, back translation, and pilot testing. Content validity was assessed using the Davis technique with expert evaluation. Construct validity was examined through confirmatory factor analysis. Criterion-related validity and parallel form reliability were evaluated using the General Self-Efficacy Scale. Reliability analyses included Cronbach's alpha coefficients, item-total correlations, and test-retest reliability based on intraclass correlation coefficients obtained from 85 students with a two-week interval. Ethical approval and institutional permissions were obtained, and the study was conducted in accordance with the Declaration of Helsinki. The mean age of participants was 20,00±1,85 years (range: 17–42), and 86,8% were female. Content validity analysis demonstrated excellent agreement among experts, with a content validity index of 1,00 for all items. Confirmatory factor analysis supported the original factor structure, with acceptable model fit indices. Test-retest reliability showed strong stability over time, with intraclass correlation coefficients ranging from 0,483 to 0,897 at the item level, 0,839 to 0,923 for subscales, and 0,969 for the total score (p<0,001). Significant positive correlations were found between the total score and subscales (r=0,769–0,873, p<0,001), while intersubscale correlations ranged from 0,471 to 0,764, indicating related but distinct dimensions. The Turkish version of the Learning Self-Efficacy Scale in Nursing is a valid and reliable instrument for assessing learning self-efficacy among nursing students. The scale can be used to identify students' learning needs, support the development of educational strategies, and evaluate learning outcomes in nursing education.