Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda unutkanlık ve unutkanlık ile REM-NREM uyku ilişkisi
Forgetfulness in patients diagnosed with obstructive sleep apnea syndrome and the relationship between forgetfulness and REM-NREM sleep
  1. Tez No: 1014552
  2. Yazar: ENSAR KONUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: OSAS, Unutkanlık, Uyku, REM, NREM, Hipokampüs, OSAS, Forgetfulness, Sleep, REM, NREM, Hippocampus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Obstrüktif Uyku Apne Sendromu Tanılı Hastalarda Unutkanlık Ve Unutkanlık İle Rem-Nrem Uyku İlişkisi Amaç: Obstruktif Uyku Apne Sendromu (OSAS), uyku sırasında meydana gelen apne veya hipopne epizodları ile karakterize edilir. Uyku sırasında görülen apne-hipopne ataklarının, hafızanın pekiştirildiği REM uykusunda hipokampusa zarar verebileceği ve bunun OSAS hastalarında hafıza fonksiyonları üzerindeki etkilerinin incelenmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışmamızda OSAS tanılı hastalarda AHİ skoruna göre unutkanlık sıklığı ve çalışmaya katılan hastaların REM-NREM uyku dönemlerinin miktarı ile yüzdelerine göre unutkanlık düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Uyku Laboratuvarına, çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan, gönüllü katılım gösteren ve uyku laboratuvarında PSG yapılan 131 hastaya sosyodemografik özelliklerini sorgulayan anket formu ve bellek işlevselliği anketi yüz yüze yöntemle uygulandı. Bulgular: Katılımcıların sosyodemografik özelliklerine göre OSAS varlığı karşılaştırmasına göre erkeklerde ve obez olanlarda OSAS pozitifliği anlamlı daha yüksek olarak saptanırken (p<0,05), REM yüzdesi OSAS olmayanlarda anlamlı yüksek bulundu (p<0,05). OSAS ağırlığına göre, obezite varlığı ve cinsiyette gruplar arası anlamlı farklılık saptandı (p<0,05). Obez olan bireyler, obez olmayanlara göre ağır OSAS' lı hasta oranının belirgin yüksek olduğu saptandı. Erkeklerde ise anlamlı olarak OSAS şiddeti kadınlara göre daha yüksek olarak saptandı. OSAS pozitif hastalarda toplam ölçek puanı ve unutmanın ciddiyeti ile hatırlatma teknikleri alt boyut puanları anlamlı yüksek bulundu (p<0,05). OSAS ağırlık sınıflamasına göre, toplam ölçek puanı, unutmanın ciddiyeti ve hatırlatma teknikleri puanları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Çalışmamıza göre OSAS yaş ve VKİ ile beraber artan bir hastalıktır, fazla kilolu, obezitesi olan bireylerde ve erkek cinsiyette daha fazla görülmektedir. REM süresi/yüzdesi ile AHİ arasında ve VKİ ile unutkanlık arasında negatif anlamlı korelasyon bulundu. Ayrıca OSAS şiddeti arttıkça unutkanlık puanlarında anlamlı düşüşler meydana geldi, bu da OSAS şiddeti arttıkça unutkanlığın arttığının göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Forgetfulness İn Patients Diagnosed With Obstructive Sleep Apnea Syndrome And The Relationship Between Forgetfulness And Rem-Nrem Sleep Objective: Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is characterized by episodes of apnea or hypopnea occurring during sleep. It is thought that apnea–hypopnea episodes occurring during sleep may cause damage to the hippocampus during REM sleep, a critical stage for memory consolidation, and that the effects of this damage on memory functions in patients with OSAS should be investigated. In this study, we aimed to compare the frequency of forgetfulness according to the Apnea–Hypopnea Index (AHI) scores in patients diagnosed with OSAS, as well as to evaluate forgetfulness levels in relation to the duration and percentage of REM and NREM sleep stages among the participants Method: A total of 131 patients who met the inclusion criteria, volunteered to participate, and underwent polysomnography (PSG) in the Sleep Laboratory of Atatürk University Research Hospital were administered a sociodemographic questionnaire and a memory functioning questionnaire using a face-to-face method. Results: According to the comparison of OSAS prevalence based on the participants' sociodemographic characteristics, OSAS positivity was found to be significantly higher in males and in obese individuals (p < 0.05), whereas the percentage of REM sleep was significantly higher in participants without OSAS (p < 0.05). OSAS severity was associated with statistically significant differences between groups in terms of obesity status and sex (p < 0.05). It was determined that the prevalence of severe OSAS was significantly higher in obese individuals than in non-obese individuals. In males, OSAS severity was found to be significantly higher compared with females. In OSAS-positive patients, the total scale score as well as the subscale scores for severity of forgetting and use of reminder techniques were found to be significantly higher (p < 0.05). According to OSAS severity classification, the total scale score and the scores for severity of forgetting and reminder techniques were statistically significant (p < 0.05). Conclusion: According to our study, OSAS is a condition that increases with age and body mass index (BMI) and is more prevalent among overweight and obese individuals as well as in males. A statistically significant negative correlation was found between REM sleep duration/percentage and the apnea–hypopnea index (AHI), as well as between body mass index (BMI) and forgetfulness. Furthermore, as OSAS severity increased, significant decreases were observed in forgetfulness scores, indicating that forgetfulness worsened with increasing OSAS severity.