Skleroderma hastalarında kas kütlesi kaybı ve kas fonksiyonu: sarkopeni ile ilişkili klinik bulgular
- Tez No: 1014551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUADE ÖZLEM BADAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sistemik skleroz, skleroderma, sarkopeni, düşük kas kütlesi, HRCT, biyoelektrik impedans analizi, SARC-F, Systemic sclerosis, scleroderma, sarcopenia, low muscle mass, HRCT, bioelectrical impedance analysis, SARC-F
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sistemik skleroz (SSc), kronik inflamasyon, fibrozis, malnütrisyon ve fiziksel aktivite azalması gibi mekanizmalar aracılığıyla düşük kas kütlesi gelişimine zemin hazırlayabilen multisistemik bir bağ dokusu hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı, SSc hastalarında düşük kas kütlesi prevalansını belirlemek, farklı ölçüm yöntemleri arasındaki uyumu değerlendirmek ve düşük kas kütlesi ile klinik/laboratuvar parametreleri arasındaki olası ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya sistemik skleroz tanılı 73 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik alt tipleri, organ tutulumları, laboratuvar parametreleri ve vücut kompozisyon ölçümleri değerlendirildi. Düşük kas kütlesi değerlendirmesinde biyoelektrik impedans analizi (BİA; Tanita ASMI), hesaplanan ASMI ve yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (HRCT) tabanlı iskelet kas indeksi (SMI) kullanıldı. Sarkopeni taraması için SARC-F anketi uygulandı. Düşük kas kütlesi sınıflaması için EWGSOP kriterleri esas alındı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 53.0 ± 13.9 yıl olup, %90.4'ü kadındı. Olguların %68.5'i sınırlı, %31.5'i diffüz SSc tanılıydı. İnterstisyel akciğer hastalığı %52.1, pulmoner hipertansiyon %23.3 ve gastrointestinal sistem tutulumu %26.0 oranında saptandı. HRCT tabanlı SMI ölçümlerine göre düşük kas kütlesi prevalansı %11.0 (n=8) olarak bulundu. Buna karşın BİA ile ölçülen ASMI değerlerine göre hiçbir hastada düşük kas kütlesi saptanmadı (%0.0). Hesaplanan ASMI ile Tanita ASMI arasında güçlü pozitif korelasyon (r=0.79), Tanita ASMI ile HRCT SMI arasında orta düzey pozitif korelasyon (r=0.60) izlendi. Pro-BNP ile HRCT SMI arasında negatif korelasyon saptandı (r=-0.32). Düşük kas kütlesi olan hastalarda CRP düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.0146). Buna karşın hastalık süresi ile kas kütlesi parametreleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. SARC-F skor dağılımları düşük kas kütlesi olan ve olmayan gruplar arasında benzerdi (p=0.4759). Ayrıca düşük kas kütlesi prevalansı sınırlı ve diffüz SSc alt tipleri arasında anlamlı farklılık göstermedi (p=0.701). Sonuç: Sistemik skleroz hastalarında düşük kas kütlesi prevalansı kullanılan ölçüm yöntemine göre belirgin farklılık göstermektedir. HRCT tabanlı ölçümler düşük kas kütlesini saptamada daha duyarlı görünürken, genel popülasyon için önerilen BİA eşik değerleri bu hasta grubunda yetersiz kalabilir. SARC-F'nin SSc'de düşük kas kütlesini yansıtmada sınırlı olduğu görülmüştür. Bu bulgular, SSc hastalarında sarkopeni değerlendirmesinde hastalığa özgü yaklaşım ve yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Ancak sonuçlar, çalışmanın kesitsel tasarımı ve sınırlı örneklem büyüklüğü nedeniyle hipotez oluşturucu nitelikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Systemic sclerosis (SSc) is a multisystem connective tissue disease that may predispose patients to low muscle mass through mechanisms including chronic inflammation, fibrosis, malnutrition, and reduced physical activity. The aim of this study was to determine the prevalence of low muscle mass in patients with SSc, evaluate the agreement between different measurement methods, and investigate the potential relationships between low muscle mass and clinical/laboratory parameters. Materials and Methods: This cross-sectional study included 73 patients diagnosed with systemic sclerosis. Demographic characteristics, clinical subtypes, organ involvements, laboratory parameters, and body composition measurements were evaluated. Low muscle mass assessment was performed using bioelectrical impedance analysis (BIA; Tanita ASMI), calculated appendicular skeletal muscle mass index (ASMI), and high-resolution computed tomography (HRCT)-based skeletal muscle index (SMI). SARC-F questionnaire was used for sarcopenia screening. Classification of low muscle mass was based on the criteria proposed by the European Working Group on Sarcopenia in Older People. Results: The mean age of the patients was 53.0 ± 13.9 years, and 90.4% were female. Of the patients, 68.5% had limited cutaneous SSc and 31.5% had diffuse cutaneous SSc. Interstitial lung disease was present in 52.1% of patients, pulmonary hypertension in 23.3%, and gastrointestinal involvement in 26.0%. According to HRCT-based SMI measurements, the prevalence of low muscle mass was 11.0% (n=8). In contrast, no patient was classified as having low muscle mass based on BIA-derived ASMI values (0.0%). A strong positive correlation was observed between calculated ASMI and Tanita ASMI (r=0.79), while a moderate positive correlation was found between Tanita ASMI and HRCT SMI (r=0.60). HRCT SMI showed a negative correlation with Pro-BNP levels (r=-0.32). Patients with low muscle mass had significantly higher CRP levels (p=0.0146). However, no significant relationship was observed between disease duration and muscle mass parameters. SARC-F score distributions were similar between patients with and without low muscle mass (p=0.4759). In addition, the prevalence of low muscle mass did not significantly differ between limited and diffuse SSc subtypes (p=0.701). Conclusion: The prevalence of low muscle mass in patients with systemic sclerosis varied substantially depending on the assessment method used. HRCT-based measurements appeared to be more sensitive in detecting low muscle mass, whereas BIA cut-off values derived from the general population may be insufficient for this specific patient group. SARC-F also appeared to have limited utility in reflecting low muscle mass in SSc patients. These findings suggest that disease-specific approaches and assessment tools may be required for the evaluation of sarcopenia in systemic sclerosis. However, due to the cross-sectional design and limited sample size, the findings should be considered hypothesis-generating rather than confirmatory.