Akne hastalarında serum asprosin düzeyinin incelenmesi ve hastalık şiddeti ile ilişkisinin araştırılması
Evaluation of serum asprosin levels in patients with acne and investigation of their relationship with disease severity
- Tez No: 1014563
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne, asprosin, hastalık şiddeti, vücut kitle indeksi, Acne, asprosin, body mass index, disease severity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akne vulgaris, pilosebase ünitenin kronik inflamatuvar ve yaygın görülen bir hastalığıdır. Etyopatogenezinde artmış sebum üretimi, foliküler hiperkeratinizasyon, Cutibacterium acnes (C. acnes) proliferasyonu ve inflamasyona ek olarak hormonal ve metabolik faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir. Asprosin; çeşitli metabolik durumlarla ilişkili olduğu gösterilmiş, adipokin grubunda yer alan protein yapılı bir moleküldür. Karaciğerde glukoz salınımını düzenleyici etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmada akne hastalarında serum asprosin düzeylerini incelemek ve hastalık şiddetiyle olan ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Dermatoloji polikliniğine 15 Ocak 2026 - 15 Nisan 2026 tarihleri arasında başvuran, çalışmaya katılmayı kabul eden, 18 yaşından büyük, 45 yaşından küçük, klinik olarak akne tanısı konulan 42 hasta ile hastalarla demografik açıdan benzerlik gösteren 42 kontrol dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri, bel çevresi ve vücut kitle indeksi (VKİ) kaydedilmiştir. Hasta grubu için akne lezyonlarının tutulum bölgeleri ve lezyon tipleri değerlendirilmiş, akne şiddetleri Global Akne Derecelendirme Sistemi (GADS) kullanılarak belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda hasta grubunda serum asprosin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptandı (p= 0,006). Serum asprosin düzeyi ile hastalık şiddeti, GADS skoru, hastalık süresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Akne hastalarının yaşları ile GADS skorları arasında negatif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki izlendi (p< 0,05). Erkek hastalarda GADS skoru, kadın hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p= 0,009). Hastalık başlangıç yaşı ile GADS skoru arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı (p= 0,005). Hastalık süresi ile GADS skoru arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulundu (p= 0,044). Sonuç: Çalışmamızda akne hastalarında serum asprosin düzeyi, sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı olarak düşük bulundu. Asprosin düzeylerinin hastalık şiddeti ile ilişki göstermemesi bu molekülün hastalığın gelişimi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Akne ve metabolik süreçler arasındaki ilişkinin geniş kapsamlı çalışmalarla aydınlatılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acne vulgaris is a common chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit. Its etiopathogenesis involves increased sebum production, follicular hyperkeratinization, Cutibacterium acnes (C. acnes) proliferation, inflammation as well as hormonal and metabolic factors. Asprosin is a protein-based adipokine associated with metabolic conditions and regulates hepatic glucose release. This study aimed to investigate serum asprosin levels in patients with acne and evaluate their relationship with disease severity. Materials and Methods: This study included 42 patients aged 18–45 years with clinically diagnosed acne and 42 healthy controls with comparable demographic characteristics. Participants were recruited from the Dermatology outpatient clinic of Istanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between January 15, 2026, and April 15, 2026. Demographic characteristics, waist circumference, and body mass index (BMI) were recorded. In the patient group, lesion distribution and types were evaluated, and acne severity was determined using the Global Acne Grading System (GAGS). Results: Serum asprosin levels were significantly lower in patients than controls (p= 0.006). No significant association was found between asprosin levels and disease severity, GAGS score or disease duration. Age showed a weak negative correlation with GAGS score (p< 0.05). GAGS scores were higher in males than females (p= 0.009). Age at disease onset showed a moderate negative correlation with GAGS score (p= 0.005), while disease duration showed a weak positive correlation (p= 0.044). No significant differences were observed between groups for age, sex and BMI. Conclusion: Serum asprosin levels were significantly decreased in acne patients compared to controls. The lack of association with disease severity suggests that asprosin may be related to disease presence rather than severity. Further studies are needed to clarify the relationship between acne and metabolic processes.