Çocukluk çağı miyokardit olgularının demografik özellikleri, etiyopatojenik faktörleri ve solunum paneli sonuçlarının incelenmesi
Demographic characteristics, etiopathogenic factors, and respiratory panel results of childhood myocarditis cases
- Tez No: 1014564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Miyokardit, çocuk, viral enfeksiyon, solunum yolu paneli, polimeraz zincir reaksiyonu, kardiyak inflamasyon, Myocarditis, child, viral infection, respiratory tract panel, polymerase chain reaction, cardiac inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Miyokardit, çocukluk çağında morbidite ve mortaliteye yol açan inflamatuvar kalp hastalığıdır. Bu çalışmada, miyokardit tanısı alan çocuk hastaların demografik özelliklerinin, etiyopatojenik faktörlerinin ve solunum yolu paneli sonuçlarının (SYP) değerlendirilmesi; ayrıca solunum yolu paneli pozitifliği ile klinik, laboratuvar ve prognoz göstergeleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde 01 Ağustos 2022 ve 31 Ağustos 2025 tarihleri arasında miyokardit tanısı ile izlenen 43 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar sonuçları, ekokardiyografik raporları, tedavi yaklaşımları ve klinik sonuçları elektronik sağlık kayıtlarından elde edildi. SYP sonuçlarına göre hastalar panel pozitif ve panel negatif olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 43 hastanın ortanca yaşı 11,0 yıl olup, %60,5'i erkekti. Hastaların %44,2'sinde SYP pozitif saptandı. SYP pozitif olguların %68,4'ünde yalnızca viral, %21,1'inde yalnızca bakteriyel, %10,5'inde ise viral-bakteriyel etken saptandı. SYP pozitif hastaların yaş ortancası, negatif gruba göre anlamlı düzeyde daha düşüktü (2,0 yıla karşı 15,5 yıl; p=0,001). SYP pozitif grupta ejeksiyon fraksiyonunun <%50 olma oranı (%42,1'e karşı %13,0; p=0,04), inotrop gereksinimi (%68,8'e karşı %17,4; p=0,001) ve IVIG kullanım oranı (%89,5'e karşı %54,2; p=0,01) panel negatif gruba kıyasla anlamlı oranda daha yüksek saptandı. SYP pozitif hastalarda lenfosit ve aspartat aminotransferaz (AST) düzeyleri daha yüksek (sırasıyla p=0,02 ve p=0,04), C-reaktif protein (CRP) düzeyleri ise daha düşük (p=0,01) bulundu. Uzamış yatış (>7 gün) (%63,2'ye karşı %33,3; p=0,05) ve mortalite (%26,3'e karşı %4,2; p=0,07) oranları SYP pozitif grupta klinik olarak daha yüksek izlense de fark istatistiksel anlamlılık sınırında kaldı. Saptanan viral, bakteriyel ve viral+bakteriyel etkenler kendi aralarında karşılaştırıldığında klinik sonuçlar ve prognoz açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Çocukluk çağı miyokarditinde solunum yolu paneli pozitifliği, özellikle küçük yaş grubunda daha ağır bir klinik tablo, belirgin sol ventrikül disfonksiyonu ve artmış inotropik destek ile IVIG ihtiyacı ile güçlü şekilde ilişkilidir. Solunum yolu patojenleri eşlik eden bir durum olmaktan ziyade, derin sistolik disfonksiyon ve fulminan miyokardit tablosundan sorumlu ana etkenler olarak öne çıkmaktadır. Miyokardit şüphesi olan hastalarda solunum yolu paneli incelemesinin yapılması, yalnızca etiyolojinin aydınlatılmasında değil; hastalık şiddetinin öngörülmesinde, yoğun bakım ihtiyacı riskinin belirlenmesinde ve erken risk sınıflandırması yapılarak tedavinin yönlendirilmesinde kritik değere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: Myocarditis is an inflammatory heart disease that causes morbidity and mortality in childhood. This study aimed to evaluate the demographic characteristics, etiopathogenic factors, and respiratory tract panel (RTP) results of pediatric patients diagnosed with myocarditis; and to investigate the relationship between positive RTP results and clinical, laboratory, and prognostic indicators. Materials and Methods: 43 patients diagnosed with myocarditis and followed up in the Pediatric Health Clinic between August 1, 2022 and August 31, 2025 were retrospectively examined. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory results, echocardiographic reports, treatment approaches, and clinical outcomes of the patients were obtained from electronic health records. Based on the Respiratory Tract Panel (RTP results), patients were divided into two groups: panel positive and panel negative. Findings: The median age of the 43 patients included in the study was 11.0 years, and 60.5% were male. RTP was found to be positive in 44.2% of the patients. In RTP-positive cases, 68.4% had only viral, 21.1% had only bacterial, and 10.5% had both viral and bacterial causes. The median age of RTP-positive patients was significantly lower than in the negative group (2.0 years vs. 15.5 years; p=0.001). In the RTP-positive group, the rate of ejection fraction <50% (42.1% vs. 13.0%; p=0.04), the need for inotropic support (68.8% vs. 17.4%; p=0.001), and the rate of intravenous immunoglobulin (IVIG) use (89.5% vs. 54.2%; p=0.01) were significantly higher compared to the panel-negative group. Lymphocyte and aspartate aminotransferase (AST) levels were higher in RTP-positive patients (p=0.02 and p=0.04, respectively), while C-reactive protein (CRP) levels were lower (p=0.01). Although prolonged hospital stay (>7 days) (63.2% vs. 33.3%; p=0.05) and mortality (26.3% vs. 4.2%; p=0.07) rates were clinically higher in the RTP-positive group, the difference remained at the limit of statistical significance. When the detected viral, bacterial, and viral+bacterial agents were compared among themselves, no significant difference was found in terms of clinical outcomes and prognosis. Conclusion: In childhood myocarditis, a positive airway panel is strongly associated with a more severe clinical presentation, significant left ventricular dysfunction, and increased need for inotropic support and IVIG, especially in younger age groups. Respiratory tract pathogens are not merely an accompanying condition, but rather the primary factors responsible for profound systolic dysfunction and fulminant myocarditis. Performing an airway panel examination in patients suspected of myocarditis is critical not only for elucidating the etiology but also for predicting disease severity, determining the risk of requiring intensive care, and guiding treatment through early risk stratification.