ERAS protokolü kapsamında uygulanan prehabilitasyonun toraks cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of prehabilitation implemented within the scope of the ERAS protocol on postoperative complications in patients undergoing thoracic surgery
  1. Tez No: 1014566
  2. Yazar: FATİH BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ALKIŞ, PROF. DR. ÇİĞDEM YILDIRIM GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme (ERAS), prehabilitasyon, VATS, postoperatif pulmoner komplikasyonlar, sarkopeni, Enhanced Recovery After Surgery (ERAS), prehabilitation, VATS, postoperative pulmonary complications, sarcopenia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akciğer rezeksiyonu sonrası gelişen postoperatif pulmoner komplikasyonlar, cerrahi sonuçları ve iyileşme sürecini olumsuz etkileyen önemli bir klinik sorundur. Bu çalışmada, video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) uygulanan hastalarda, prehabilitasyonun entegre edildiği Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme (ERAS, Enhanced Recovery After Surgery) yaklaşımının postoperatif pulmoner komplikasyonlar (PPK) ve erken klinik derlenme üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel bir kohort ve retrospektif kontrol grubundan oluşan bu tek merkezli klinik çalışmaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda VATS uygulanan toplam 120 hasta dahil edilmiştir. Prospektif olarak izlenen ERAS grubundaki (n=60) hastalara, aerobik, direnç ve solunum egzersizlerini içeren ev temelli bir prehabilitasyon programı ile torasik ERAS protokolü uygulanmış; retrospektif kontrol grubundaki (n=60) hastalara ise standart perioperatif bakım uygulanmıştır. Sarkopeni değerlendirmesi, preoperatif toraks bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinde T4 düzeyinde ölçülen pektoral kas alanından hesaplanan pektoral kas indeksi (PMI) kullanılarak yapılmıştır. Birincil sonlanım noktası, Avrupa Perioperatif Klinik Sonlanım (EPCO) kriterlerine göre tanımlanan postoperatif pulmoner komplikasyonların insidansıdır. Bulgular: Toplam 120 hasta çalışmaya dahil edilmiş olup, her iki grupta da 60 hasta yer almıştır. PPK insidansı, ERAS grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (%13,3'e karşılık %35,0; p=0,006). ERAS grubunda ayrıca medyan yoğun bakımda kalış süresi 20 saate karşı 24,5 saat (p=0,001), göğüs tüpü kalış süresi 70 saate karşı 96,5 saat (p=0,006) ve hastanede kalış süresi 5 güne karşı 6 gün (p=0,017) anlamlı olarak daha kısa bulunmuştur. Çok değişkenli lojistik regresyon analizlerinde grup etkisi anlamlılığını korumuş; kontrol grubunda yer almanın, ERAS grubuna kıyasla daha yüksek PPK gelişme olasılığı ile bağımsız olarak ilişkili olduğu gösterilmiştir (düzeltilmiş OR aralığı: 3,511-5,088). Sarkopenik alt grupta PPK oranları açısından anlamlı fark izlenmemiştir (%18,5'e karşılık %36,0; p=0,156); ancak yoğun bakımda kalış süresi 20 saate karşılık 42 saat (p=0,001) ve göğüs tüpü kalış süresi 72 saate karşılık 109 saat (p=0,003) ERAS grubunda anlamlı derecede daha kısa bulunmuştur. Sonuç: VATS ile akciğer rezeksiyonu uygulanan hastalarda, prehabilitasyonun entegre edildiği torasik ERAS yaklaşımı, daha düşük postoperatif pulmoner komplikasyon oranları ve daha hızlı klinik derlenme ile ilişkili bulunmuştur. Gözlenen yarar, prehabilitasyonun tek başına etkisinden ziyade ERAS bakımının toplam etkisini yansıtıyor olabilir. Kısa süreli prehabilitasyon, perioperatif optimizasyonun uygulanabilir ve etkili bir bileşeni gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Postoperative pulmonary complications(PPCs) after lung resection represent an important clinical problem that adversely affects surgical outcomes and the recovery process. This study investigated the impact of a thoracic Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) approach integrated with prehabilitation on postoperative pulmonary complications and early clinical recovery in patients undergoing video-assisted thoracoscopic surgery (VATS). Materials and Methods: This single-center clinical study, consisting of a prospective observational cohort and a retrospective control group, included a total of 120 patients undergoing VATS at the Department of Thoracic Surgery, Ankara University Faculty of Medicine. The prospective ERAS group (n=60) received a thoracic ERAS protocol incorporating a home-based prehabilitation program (aerobic, resistance, and respiratory exercises), while the retrospective control group (n=60) received standard perioperative care. Sarcopenia was assessed using the pectoralis muscle index (PMI), calculated from the pectoral muscle area measured on preoperative thoracic computed tomography (CT) scans at the T4 level. The primary endpoint was the incidence of PPCs defined according to the European Perioperative Clinical Outcome (EPCO) criteria. Results: A total of 120 patients were included, with 60 patients in each group. The incidence of PPCs was significantly lower in the ERAS group than in the control group (13.3% vs. 35.0%, p=0.006). The ERAS group also demonstrated significantly shorter median intensive care unit stay (20 hours vs. 24.5 hours, p=0.001), chest tube duration (70 hours vs. 96.5 hours, p=0.006), and hospital length of stay (5 days vs. 6 days, p=0.017). In multivariable logistic regression analyses, the group effect remained significant; being in the control group was independently associated with a higher probability of PPC development compared to the ERAS group (adjusted OR range: 3.511–5.088). In the sarcopenic subgroup, PPC rates did not differ significantly (18.5% vs. 36.0%, p=0.156); however, intensive care unit stay (20 hours vs. 42 hours, p=0.001) and chest tube duration (72 hours vs. 109 hours, p=0.003) were significantly shorter in the ERAS group. Conclusions: In patients undergoing lung resection via VATS, a thoracic ERAS approach integrated with prehabilitation is associated with lower postoperative pulmonary complication rates and faster clinical recovery. The observed benefit likely reflects the total effect of ERAS care rather than the isolated effect of prehabilitation alone. Short-term prehabilitation appears to be a feasible and effective component of perioperative optimization.